15. února 2010 • 22:22

Bronz! Bauer vybojoval další českou medaili

Autor: luk, ab, nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer má olympijský bronz! V závodu na 15 kilometrů volnou technikou vyjel velký úspěch až díky strhujícímu finiši. Česko tak ve Vancouveru získalo pouhý den po skvělém triumfu Martiny Sáblíkové další medaili.



Bauer začínal závod na 15 kilometrů volnou technikou s velkými ambicemi. Tahle trať rozhodně patří k jeho oblíbeným, snad proto i slavný Nor Petter Northug prohlásil: "Lukáš je pro mě favorit číslo jedna."

Bauer měl z pověrčivosti znovu na hlavě svou červenou čepici, která byla v posledních letech u tolika jeho úspěchů. Vyrazil na trať, která přes noc trochu namrzla, podepsalo se na ní vzápětí i to, že kolem kanadského poledne se ve Whistleru dost oteplilo.

Bauer: Bál jsem se, aby někdo nepřiletěl zezadu >>>

Že trať byla problémem potvrdil i servisman Fousek: "Na trať nás vůbec nepustili, vycházeli jsme z testování z posledních čtyř dnů, já testoval ještě ráno před holkama."

"Nakonec jsme ale zvolili dobře. Vybrali jsme lyže, na kterých Lukáš vyjel Tour de Ski, ani nevím proč. Pořád se hádaly s jedněma s tvrdší strukturou," dodal Fousek.

Lukáš Bauer Lukáš BauerFoto ČTK

Zlato? Doufalo v něj hodně českých fanoušků, snil o něm i Bauer. "Můžu být mezi nejlepšími," připustil v neděli. Závod však tentokrát objevil jiné hrdiny. Všechny pokořil svým strojovým tempem Švýcar Dario Cologna, za ním přispěchal druhý Ital Pietro Piller Cottrer.

Za těmi dvěma se však rozohnil obrovský boj o zbývající medaili. Kdo bude bronzový, Bauer nebo Švéd Marcus Hellner? Dlouho na tom byl lépe Skandinávec, ovšem v samém závěru mu úplně odešly síly.

Bylo to na krev, říkal unavený Bauer >>>

"Když jsem ho na stadionu viděl jak tuhne, říkal jsem si: Pojď, Lukáši, bojuj o medaili," popisoval pro ČTK Bauer.

A skutečně - Hellner měl problém vůbec dojet do cíle, v jednu chvíli málem klopýtnul a natáhnul se do sněhu. Zato český reprezentant si svůj rytmus udržel. V cíli byl nakonec o vteřinu a půl rychlejší než jeho soupeř.

Lukáš Bauer se raduje z bronzu. Lukáš Bauer se raduje z bronzu.Foto ČTK

Jistě - nedávno triumfoval na Tour de Ski, vyhrál ve čtyřech distančních závodech po sobě. Přesto byl ve Vancouveru spokojený i z bronzu, protože ho na kanadské olympiádě čekají ještě další závody.

"Co se stane v nich? Teď můžu bojovat o zlato," řekl bojovně Bauer, který má z minulé olympiády v Turíně stříbrnou medaili.

Za pondělní výkon se rozhodně nemusí stydět, na rozdíl od lídra Světového poháru Northuga. Sebevědomý norský fenomén tentokrát dojel až na 41. místě.

Z dalších českých závodníků obsadil Martin Koukal 18. příčku, Martin Jakš skončil na 29. místě a Milanu Šperlovi patřila 43. pozice.

Běh na lyžích
Muži - 15 km volně:
1. Cologna (Švýc.) 33:36,3, 2. Piller Cottrer (It.) -24,6, 3. BAUER (Česko) -35,7, 4. Hellner (Švéd.) -37,2, 5. Vittoz -39,9, 6. Manificat (oba Fr.) -51,1, 7. Angerer (Něm.) -52,2, 8. Babikov (Kan.) -53,7, 9. Vylegžanin (Rus.) -55,3, 10. Di Centa (It.) -59,9, ...18. KOUKAL -1:17,2, 29. JAKŠ -1:36,7, 43. ŠPERL (všichni Česko) -2:10,1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud