27. února 2010 • 06:05

Slováci nestačili na Kanadu, budou hrát o bronz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
76
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté domácí Kanady se stali druhými finalisty olympijského turnaje, když porazili Slovensko těsně 3:2. V boji o zlato vyzvou Kanaďané, kteří v semifinále vedli již 3:0, v zámořském derby USA.



Finále plánované na neděli od 21:15 SEČ bude reprízou závěrečného souboje her před osmi lety v Salt Lake City. Slováci se v souboji o třetí příčku utkají v neděli od 4:00 SEČ s Finskem.

Chtělo to ještě pár minut, litoval Miroslav Šatan >>
Slováci se chystají na smršť kanadských "goril" >>
Semifinálové utkání jsme sledovali online >>


Zápas se od úvodních minut odehrával podle předem očekávaného scénáře, tedy za herní převahy zámořského favorita. Už ve druhé minutě zachránila slovenského brankáře Haláka tyč, ale dalším nájezdům domácího výběru poté statečně odolával. Jeho spoluhráči však hrozili se svými kontry pouze sporadicky, Halákův protějšek Luongo se tak dlouhé pasáže hry nudil.

Kanaďané slaví gól Patricka MarleauaFoto ČTK


Vedoucího gólu se Kanaďané dočkali v polovině 14. minuty, když na cestě k úspěchu zvolili pro brankáře nejobávanější zbraň. Od modré čáry nahodil puk Weber a před brankovištěm clonící Marleau sklepl puk k ledu mimo dosah Halákovy lapačky. Regulérnost gólu vzápětí posvětil i videorozhodčí. Stejným způsobem navíc uspěl v 16. minutě Morrow po nahození Prongera.

Shea Weber strčil Handzuše na bránu, která se následně převrátila Luongovi na hlavuFoto ČTK
Ve druhé části se hrálo dlouho bez větších šancí, i když snížit mohl Demitra. Důležitý okamžik přinesla 37. minuta. Zedník naprosto zbytečným faulem v útočném pásmu, při němž držel soupeřovu hůl, oslabil svůj tým, ale na trestné lavici si za svůj prohřešek pobyl pouze 20 vteřin. Po střele Perryho se puk odrazil před brankoviště, tam u něj byl nejrychleji Getzlaf a parádním bekhendem zvýšil na 3:0.

Naděje Slováků mohl alespoň trošku oživit jen krátce poté Pálffy, který se prosmýkl mezi kanadskými beky, dostal se sám až před Luonga, ten však jeho úmysl o zakončení mezi nohy dobře přečetl a srazil betony k sobě včas. Pokus Slováků o dorážku skončil vzápětí na tyči a zámořský favorit tak měl přes druhou přestávku k dobru tříbrankový náskok.

V úvodu třetí dvacetiminutovky ohrozili Luongovo čisté konto Stümpel a Zedník, na druhé straně mohl ve 48. minutě zvýšit Iginla, Halák ho však v dobré šanci vychytal. Jakkoliv se zdálo, že Kanaďané v poklidu kontrolují průběh zápasu a kráčí neochvějně k finále, opak se ukázal být pravdou. Naději na zvrat zajistil Slovákům bekhend Višňovského na bližší tyčku z 52. minuty, po němž se musel domácí gólman červenat.

Shea Weber strčil Handzuše na bránu, která se následně převrátila Luongovi na hlavu
Shea Weber strčil Handzuše na bránu, která se následně převrátila Luongovi na hlavu


Kanaďany ale tento okamžik z letargie nevyvedl, a tak přišlo jako blesk z čistého nebe varování číslo dvě. Na začátku 56. minuty se totiž po Zedníkově výtečné přihrávce prosadil Handzuš. Tři minuty před koncem základní hrací doby byli blízko vyrovnání opět Handzuš, Marián Hossa a Demitra, Luongo byl ale připraven.

Slováci se nadechli k obrovskému náporu a Kanaďané nevěděli, kde jim hlava stojí. Vše navíc pro závěrečnou minutu umocnilo odvolání gólmana Haláka, po němž hráli Slováci se šesti hráči v poli a po celou dobu nepustili domácí z jejich obranného pásma. Deset vteřin před sirénou měl jedinečnou možnost k vyrovnání Demitra, při dorážce z úhlu do prázdné branky však trefil pouze lapačku ležícího Luonga.

Kanada - Slovensko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Marleau (S. Weber, S. Niedermayer), 16. Morrow (Pronger, Getzlaf), 37. Getzlaf (Perry, Pronger) - 52. Višňovský (Stümpel), 56. Handzuš (Zedník, Šatan).
Rozhodčí: Larue (USA), Rönn - Fonselius (oba Fin.), Nelson (USA).
Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0.
Diváci: 17.799.

Kanada: Luongo - S. Niedermayer, S. Weber, Keith, Doughty, Boyle, Pronger, Seabrook - Iginla, Crosby, E. Staal - Marleau, Thornton, Heatley - M. Richards, Toews, Nash - Perry, Getzlaf, Morrow - Bergeron.

Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Šatan, Handzuš - Radivojevič, Marcel Hossa, Cibák.

Slováci se chystají na smršť kanadských "goril" >>
Semifinálové utkání jsme sledovali online >>
Vstoupit do diskuse
76
Články odjinud


Články odjinud