26. února 2010 • 07:06

Kanadské hokejistky slaví olympijské zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadské hokejistky vyhrály potřetí za sebou olympijský turnaj. Ve finále porazily svého velkého rivala tým USA 2:0 díky dvěma gólům teprve osmnáctileté útočnice Marie-Philip Poulinové z první třetiny.



Druhou hrdinkou zápasu byla brankářka Shannon Szabadosová, která pochytala všech 28 amerických střel a stejně jako v semifinále proti Finsku udržela čisté konto.

V úvodu finálového utkání před zraky 16 tisíc diváků včetně legendárního Wayna Gretzkého a kanadského premiéra Stephena Harpera čelily domácí hráčky tlaku amerického výběru.

I díky několika skvělým zákrokům Szabadosové ho však přestály a v závěru první třetiny samy udeřily.Poulinová otevřela skóre svým čtvrtým gólem ve Vancouveru ve 14. minutě, kdy dostala zpětnou přihrávku od Jennifer Botterillové a mezi kruhy přesně vypálila.

MOV zuří: Alkohol na led nepatří >>>


Za necelé tři minuty přidala mladičká útočnice druhou branku po asistenci nejproduktivnější hráčky turnaje Meghan Agostaové, která jí přiklepla puk po vhazování.

Hvězda Agostaová zakončila své vystoupení na hrách s bilancí devíti branek a šesti asistencí z pěti duelů.Ve druhé třetině byly Američanky střelecky aktivnější, ale nebylo jim to nic platné. Szabadosová, s kterou se ještě před pár měsíci počítalo až jako s třetí brankářkou favorizovaného týmu, pokračovala v bezchybném výkonu.

Při třech startech na turnaji inkasovala jediný gól v utkání proti Švýcarsku. V poslední části už hráčky USA neměly na zvrat sílu.Američankám se tak rozplynul sen o zopakování triumfu z premiérového turnaje žen v Naganu 1998.

Polepšily si však oproti minulým hrám v Turíně, kde překvapivě prohrály v semifinále se Švédskem.Hokejisty získaly pro pořádající zemi osmé zlato na hrách, díky kterému Kanada dohnala nejúspěšnější výpravy USA a Německa.

Z triumfu se s nimi bouřlivě radovala i celá hala Canada Hockey Place s výjimkou kolegů z mužské reprezentace, kteří sledovali bujaré veselí na ledě v klidu se zaraženými výrazy ve tváři. Sidney Crosby a spol. mají před sebou semifinále proti Slovensku.

Finále:

Kanada - USA 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Poulinová (Botterillová), 17. Poulinová (Agostaová). Rozhodčí: Hoveová (Nor.) - Richardsonová (Kan.), Rolstadová (USA).
Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 16.805.

Sestavy:

Kanada: Szabadosová - MacLeodová, Bonhommeová, Kellarová, Sostoricsová, Mikkelsonová, Wardová - Piperová, Appsová, Wickenheiserová - Agostaová, Ouelletteová, Heffordová - Johnstonová, Irwinová, Vaillancourtová - Botterillová, Kingsburyová, Poulinová. Trenérka: Melody Davidsonová.

USA: Vetterová - Ruggierová, Cahowová, Engstromová, Chessonová, Bellamyová, Weilandová - M. Lamoureuxová, Potterová, Knightová - Chuová, Stacková, Zauggová-Siergiejová - Dugganová, Marvinová, Darwitzová - Lawlerová, Thatcherová, J. Lamoureuxová. Trenér: Mark Johnson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud