Pavel Novotný
5. srpna 2010 • 12:30

Muster hoří. Má cenu se ztrapňovat?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Býval světovou jedničkou a uznávaným tenistou, na jehož výkony byli zvědaví diváci po celém světě. Zvláště na antukovém povrchu byl rakouský sympaťák svého času doslova neporazitelný. Rozhodnutí  o návratu na profesionální okruh bezmála třiačtyřicetiletého veterána však šťastné rozhodně nebylo.



Dvanáctého února roku 1996 jste mohli najít jméno Thomase Mustera na místě, kde se dnes vyhřívá Rafael Nadal. Rok předtím vyhrál předchůdce nynějšího antukového krále French Open, k tomu přidal dalších 43 vítězství na turnajích ATP. 

Kvalit rodáka z Mallorky sice nikdy nedosáhl (na trávě ve slavném Wimbledonu nevyhrál jediný zápas), přesto se navždy zapsal do historie bílého sportu.  To je však již hodně dávno.

Před nedávnem se dvanáct let po skončení kariéry Rakušan rozhodl pro návrat. Bohužel jeho comeback působí stejně podivně, jako kdybyste vyrukovali na svého soupeře s taktikou tenisových hvězd z počátku devatenáctého století.

VIDEO: Thomas Muster bojuje s André Agassim během French Open 1995.

A konečně není první, kdo za svůj pokus o návrat hořce platí. Björn Borg se po dlouhých letech od konce své kariéry pokoušel o cosi podobného. Poté, co byl však v prvním kole od svého soupeře doslova deklasován, marné snahy zanechal. Včas. Na protivníka totiž vyrazil s dřevěnou raketou a vůlí, to však bylo zoufale málo. Výkonnost už dávno neměl.

A samozřejmě nejde jen o tenis. Vyjmenovat celou řadu sportovních hvězd, které se pokoušely o návrat a s nepořízenou se zase nenápadně vytrácely, by trvalo hodně dlouhou dobu. A bývalá rakouská hvězda se s velkou pravděpodobností zařadí mezi ně.



Zpackaný návrat

Svůj první zápas po návratu si Thomas naplánoval na turnaj v Branschwiegu. A výsledek? Jeho soupeř, dvacetiletý Ir Conor Niland, slavnou legendu vypráskal za pár minut v poměru 6:2, 6:1. O třiadvacet let mladší tenista se ani nezapotil, a to mu patří v žebříčku 159. pozice.  Ostudu rodáka z Leibnitze vidělo 2000 fanoušků.

"Moje žena mi povolila hrát tenis do 45 let a prožít si fázi pozdní puberty," žertoval po debaklu Muster, otázkou však je, jestli má zapotřebí kazit si tímto způsobem jméno.

Takže druhý pokus? To již bylo lepší. Na challangeru v Kitzbühelu uhrál na Jamajčana Dustina Browna hned deset her, než podlehl ve dvou setech dvakrát 4:6. Pětadvacetiletý soupeř uzavírá první stovku světového žebříčku, ale ani on nedovolil Rakušanovi zvítězit aspoň v jednom setu.

611806:gallery:true:true

"Bylo to lepší než minule, ale pořád mám před sebou ještě dlouhou cestu. Žádná porážka není příjemná. Není to jednoduché hrát znovu zápasy, musím získat ještě praxi. Ještě mi chybí rytmus," řekl agentuře APA Muster.

Ani porážky však bývalou světovou jedničku nemohou od dalších zápasů mezi profesionály odradit. Challengery má v plánu i v příštím roce, a jak doufá, ukáže se v lepším světle. "Každopádně to byla zábava," řekl šampion Roland Garros z roku 1995.

Otázkou zůstává, zda je pohled na kdysi slavného tenistu zábavou i pro jeho fanoušky.

THOMAS MUSTER
narozen: 2.10.1967 v Leibnitzu
nejvýše na žebříčku: 1. (12.2.1996
vyhrané/prohrané zápasy: 626-271 (69,79%)
vyhraných turnajů: 44
vyhraných grandslamů: 1 (French Open 1995)
prize money (dolary): 12 225 910

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud