7. února 2010 • 11:59

České tenistky slaví, postoupily do semifinále Fed Cupu

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělé, české tenistky na domácím hřišti nakonec porazily Německo a postoupily tak do semifinále Fed Cupu. Po výsledku 3:2 se mohou těšit na duben, kdy se na soupeřově kurtu postaví Itálii, tedy poslednímu šampionovi soutěže.



O klíčovém bodu rozhodl ve čtyřhře pár Lucie Hradecká, Květa Peschkeová, jenž si za hodinu a 11 minut poradil s německou dvojicí Anna-Lena Grönefeldová, Tatjana Moleková.

Češky mohou dál snít o revanš za poslední ročník Fed Cupu, ve kterém jim postup do finále unikl jen kvůli neuvěřitelnému zkratu v supernadějně vyvíjejícím se utkání s USA.

"A Italkám se pro změnu můžeme pomstít za rok 2005. Tenkrát to byly v Liberci právě ony, kdo nás vyřadil," vybavila si Květa Peschkeová, jež hrála ve včerejším úspěšném deblu klíčovou roli.

Květa Peschkeová (vlevo) s Lucií Hradeckou se radují z vítězství na německými soupeřkami
Květa Peschkeová (vlevo) s Lucií Hradeckou se radují z vítězství na německými soupeřkami

Český postup měl několik hlavních hrdinek, těmi nedělními byla vedle Peschkeové i Lucie Hradecká. Debutantka, která se popásovala se svou premiérou daleko lépe než třeba novicka v dresu soupeře Andrea Petkovičová.

"Přiznávám: kdyby mi tohle někdo popisoval před pár týdny, jen těžko bych uvěřila, jaká role se pro mě ve Fed Cupu chystá," přiznala 24letá Hradecká.

Na světovém žebříčku ji patří až 64. příčka, nepatří k vyhlášeným postrachům favoritek. V Brně ale působila jako velký mazák.

"Zdůrazňovala jsem jí, by se nenechala ničím vyrušovat, Aby se soustředila výhradně na sebe," prozradila její deblová parťačka Peschkeová. "A zvládla to výborně."

Jejich tým čeká 24.-25. dubna zásadní utkání proti Itálii. Porazí-li ji, dostane se výběr nehrajícího kapitána Petra Pály do finále.

"Rozhodně budeme v tomhle utkání držet palce vám," řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová, blízká kamarádka Peschkeové.

 

ON-LINE, JAK SE TO V NEDĚLI SEBĚHLO:

Česko - Německo 3:2

Lucie Hradecká, Květa Peschkeová - Anna Lena Grönefeldová, Tatjana Maleková 6:1, 6:3

KONEČNÝ KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Naše holky byly od začátku lepší, s Němkami zaslouženě vyhrály. Proti Italkám to bude v semifinále určitě o hodně těžší. Jen se podívejte, kdo za ně hraje. Jak Pennetta tak Schiavone jsou velmi dobré hráčky. Němkám přece jen chybělo jejich eso Lisická. Za ní pak měly k dispozici tenistky, které jsou, řekněme průměrnější, než je tomu u Italek. Ty budou proti nám navíc hrát doma, jistě tedy zvolí antuku, na které jsou velmi silné. To Italky budou určitě za favorita, Češky ovšem rozhodně nemají co ztratit.

6:3. Rozhodnuto, Češky postupují do semifinále Fed Cupu! České podání totiž vrátily Němky pouze do sítě, takže je čas na oslavu.

5:3. Němka Maleková konečně využila své podání.

5:2. Výborně. Němky teď kupí nevynucené chyby, už v nich vedou 7:6. hlavně díky sebevědomé hře Češek je ale utkání blízko k rozhodnutí - už jen game!

4:2. Dva brejkboly pro solidně hrající Češky, při dvojchybě Němek slibná situace. Hostující dvojice se při podání Grönefeldové přesto ještě jednou dotáhne na shodu, vybojuje dokonce i výhodu. nejdelší game dne nakonec rozhoduje až další německá dvojchyba.

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Trochu se to srovnalo, naše holky jsou ale pořád ještě lepší. Maleková se sice malinko zvedla, pořád to ovšem ještě není dost, aby se vývoj utkání obrátil. Naše děvčata jsou dost zřetelně rychlejší, mají zkrátka navrch. Za téhle konstelace myslím, že by to mělo dopadnout dobře.

3:2. Bravo, chmury jsou zase pryč. Hradecká, která byla ze začátku druhého setu nevýrazná, teď tým podržela.

2:2. Maleková se už zase trápí, Češky toho využívají k vyrovnání.

1:2. Výborný servis Peschkeové, vynikající agresivita Hradecké na síti. To dohromady přináší snížení německého náskoku.

0:2. Situace se dramaticky mění. Dosud bídná Maleková se rozehrává, Němkám se lepší servis. Také díky tomu zvyšují čistou hrou svůj náskok.

0:1. Brejk. Druhý set nezačal moc dobře. Češky při svém podání prohrávaly už 0:40, přestože se dostaly soupeřkám nadosah, game přece jenom ztratily.

Lucie Hradecká slaví s diváky svůj triumfFoto ČTK

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Zatím je český tým jasně lepší, holky hrají dobře a k tomu i rychle. Řekla bych absolutně jasná záležitost. Výrazně nejhorší na hřišti je zatím Němka Maleková. Není schopná odehrát míček nejen dobře, ale ani slušně. Trochu mě to překvapilo. Myslím, že pokud se brzo nezvedne, bude druhý set vypadat jako ten první.

6:1. Češky útočí! Jejich soupeřky se dopouštějí zbytečných chyb, které domácí pár dokáže trestat. Zase vynikající Peschkeová u sítě. To všechno znamená vyhraný první set.

5:1. Úžasná práce Peschkeové na síti a solidní podání Hradecké přinesly pátý bod. Zisk setu je nečekaně blízko.

4:1. Němky jsou zkraje hry zoufalé, hrají strašidelně. Domácí vedou už 40:0. Jenže pak se situace láme, servisy Grönefeldové začínají na Češky platit. Nejen že se mažou všechny tři české brejkboly, hosté pak dokonce využívají svou výhodu.

4:0. Jízda pokračuje. Podává Peschkeová, soupeřky doplácí na nesoustředěnost Malekové.

3:0. Úžasný start! Češky vedly už 40:0, Maleková se svým servisem dvakrát nepředvedla.

2:0. Skvělý servis Hradecké, Češky potvrzují počáteční trhák.

Hradecká odehrává těžký míčFoto ČTK

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Začal boj o všechno. Klíčové teď je, jestli kapitáni dali pro debl přednost těm správným hráčkám. U nás se o dvojici Peschkeová, Hradecká nedalo pochybovat, bylo to od začátku jasné. U Němek to samé platilo o Grönefeldové, která je od nich v Brně jasně nejlepší. Kdo k ní? Bylo zřejmé, že Petkovič to být nemůže. Ta je ráda, že už je z kurtu. Věřím, že k volbě přispěl i hlas Grönefeldové, na ní kapitánka určitě hodně dala. Uvidíme, zda si vybrala dobře.

1:0. První game a hned německá ztráta! Soupeřky navíc smutní po podání Grönefeldové, která má tenhle víkend ze všech tenistek zřejmě nejlepší formu.

Utkání začalo.

Bitvu o postup z 1. kola Fed Cupu mezi Českem a Německem musí rozhodnout až debl. Hráčky se už ke klíčovému zápasu rozehrávají.

---------------------

Petra Kvitová - Anna-Lena Grönefeldová 6:4, 3:6, 2:6

2:6. Konec. Němka za dvě hodiny a 4 minuty poráží Kvitovou, klíčový game zvládla čistou hrou. Následuje debl. Kdo do něj nastoupí ještě nehrající kapitáni neoznámili, na české straně je však pravděpodobná dvojice Květa Peschkeová, Lucie Hradecká.

2:5. Grönefeldové stačily dva dobré balony k vítězství, domácí Kvitová se ale ještě vzepjala k poslední vzpouře.

1:5. Teď už pomůže jen zázrak, Kvitová je úplně mimo herní rytmus.

1:4. Kvitová bojuje se svým servisem, čelí dalším brejkbolům. 66. hráčka světa jeden z nich využívá, Češka svým úderem trefila jen síť a je teď ve velkých problémech.

1:3. Zlá zpráva: Němka se nebojí riskovat, i těžké údery jí vycházejí. Navíc jí nesrazila ani dvojchyba, kterých v utkání nakupila již šest.

1:2. Ještě není nic ztraceno! Kvitová se opírá do servisu, důležitou hru získává bez jediné chyby.

0:2. Eso z druhého podání, Němka válí. Zato Kvitová má ve tváři hodně smutný výraz, zápas se šine do nepříjemné pointy.

0:1. Běda. Kvitová hned zkraje třetí sady ztrácí své podání. Jen co napálí poslední míček do sítě, vztekle se opře do dalšího, který letí ke stropu haly. Tohle nevypadá dobře.

Zatímco v první sadě se česká tenistka dokázala zvednout z počáteční facky, v setu číslo dvě se jí to samé nepovedlo. Kvitová je nervózní, nedaří se jí dostat soupeřku pod tlak. Když se k tomu přičte obstojný servis Grönefeldové, skóre se upravuje do podoby 1:1 na sety.

3:6 Kvitové odešel return, soupeřka si vypracovala dva setboly, využila hned ten první.

3:5. Naděje žije. Čistá hra české tenistky, Němka podává na výhru ve druhém setu.

2:5. Kvitová se rychle dostala k vedení 15:40, jenže game nakonec ztratila. Němka se opřela jak o svůj první, tak o druhý servis.

2:4. Jenže to samé umí i Grönefeldová. Vypracovala si hned tři brejkboly, v neuspořádaném druhém setu teď získala zpátky slibné vedení.

2:3. Brejk v pravou chvíli, Češka snižuje. Přestože ze hry měla na první pohled víc Němka, Kvitová zatnula zuby a bojovným pohybem po kurtu zdeptala naděje Grönefeldové.

1:3. Prásk! Kvitová se zase jednou mohla spolehnout na svůj servis, v důležité chvíli druhého setu dokázala snížit.

0:3. Díky výtečnému servisu se někdejší čtvrtfinalistka Roland Garros dostala do působivého vedení.

0:2. Jako v prvním setu. Němka znovu prolomila servis Kvitové, klíčový bod vybojovala krásným prohozem.

0:1. Němka si svůj servis pohlídala, ke klíčovému úderu se Kvitová špatně postavila a bylo rázem po gamu.

Kvitové se povedlo dokonale obrátit sadu, která pro ni přitom zkraje vypadala tak zle. Pomohl jí i sporný verdikt rozhodčí, která v důležité chvíli opravila sama sebe.

6:4. První set je doma! Zásadní bod dokonala z druhého servisu, který Grönefeldová netrefila zrovna šikovně.

5:4. A servis jde nyní i Němce, odpovídá jistou hrou. Celkem je ale statistika prvního podání jasně pro domácí hráčku: úspěšnost 76% proti soupeřčiným 53%.

5:3. Skvělé podání, čistá hra. Kvitová teď válí, na řadě je Grönefeldová.

4:3. Z 0:30 na 40:30. Němka se po sérii nezdarů dostala zpátky do hry.

4:2. Eso, eso a Češka se najednou dostala do dvougamového vedení.

3:2. Kvitová dře. Ze 40:15 na shodu, následně i na svou výhodu. Němka musí kvůli každému míčku běhat ze jedné strany kurtu na druhý. Když Grönefeldovou nvíc zradí podání, je z toho brejk. Solidní obrat z 0:2 na 3:2

2:2. Velká přetahovaná! Češka brání své podání co může, některé riskantní údery jí sice padají za lajnu, nakonec se ale raduje.

1:2. Kvitová vydřela brejk. A Němka se kvůli tomu hodně vztekala. Rozhodčí totiž v klíčové chvíli opravila sama sebe ve prospěch mladé Češky, Grönefeldová jen rozčertěně kroutila hlavou, načež se dopustila dvojchyby.

0:2. Mrzutost. Grönefeldová bere své soupeřce podání hned při první možné příležitosti. Kvitová kazí, blonďatá Němka zatím působí jistěji.

0:1. Němka začíná dobře - svůj servis si po proměněné výhodě podržela.

Začíná druhý nedělní singl, Češky před ním vedou 2:1 na zápasy. Podává Němka Grönefeldová.

---------------------------

Lucie Hradecká - Andrea Petkovičová 6:1, 7:6

7:6. Konec, rozhodnuto! Po hodině a 31 minutách je jasné, že Hradecké se fedcupový debut vydařil. Češi díky jejímu chrabrému výkonu plnému razantních úderů vede 2:1 na zápasy.

6:6, 6:5. Český mečbol! Hradecká soupeřku překvapila riskantním podáním.

6:6 5:5. Němka soupeřku rozběhala a včs udeřila. Jenže Hradecká ji hned nato rozhodila bravurním servisem.

6:6, 4:4. Hradecká si poradila se stresující hrozbou dvojchyby, Němka zachybovala při returnu. Vzápětí ale eso Petkovičové.

6:6, 3:3. Nejdřív skvělý return Češky, pak dlouhá výměna a výtečný forhend Petkovičové.

6:6, 2:2. Razantní hra se Hradecká zachovala odvážně, zariskovala. Na její ránu k řáře Němka neměla.

6:6, 0:2. Je tu tie-break! První dva body v něm přes obětavost Hradecké získala Němka.

6:6. Hradecká začala game taktickou chybou, kdy se při těsném míčku u čáry nechala rozhodit divákem křičícím "aut". Nakonec se ale znovu dostala do herní pohody, v klíčové chvíli si pomohla prvním servisem.

5:6. Hradecká sice zvládla při jednom z úderů předvést perfektní gymnastický provaz, hra jí ale poměrně jasně utíká.

5:5. Hradecká si žádný tlak nepřipustila, hrozbě ztráty setu odolala čistou hrou.

4:5. Tak přece se Němka nezdává. Hradecká je ve druhém setu úspěšnější ve statistikách prvního podání (80%-73%), return je ale podle čísel spíš doménou Němky. To nevynucené chyby jsou už vyrovnané: 10 - 10.

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Sice se to teď dost přetahuje, ale já jsem celkem klidná. Petkovičová nemá žádné zvláštní údery, všechny je hraje za tělem. Můj odhad je, že Lucka zápas vyhraje. Jen jde o to, jestli snáz nebo méně snáz.

4:4. Hradecká sice prohrávala 15:40, hru ale nakonec díky svým rychlým ranám přece jenom získala.

Statistiky varují: Zatímco v první sadě to bylo na nevynucené chyby 7:17, v setu číslo dva kazí i Češka -10:7.

3:4. Pozor, Petkovičová podruhé za sebou získává svůj servis čistou hrou.

3:3. Ohromující kontr. K pozoruhodnému přidání teď přidala Hradecká i bravurní forhend.

2:3. Po čase zase čistý game pro Petkovičovou. Možná i díky jednomu spornému míčku, který zřejmě měl být posouzen ve prospěch domácí hráčky.

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Teď se to co chvíli přelévá. Vypadalo to, že se Němka vrátila z šatny po prvním setu zklidněnější, stejně pak ale zase začala dělat zbytečné chyby. Mám pocit, že Lucku nemá jak a čím porazit.

2:2. Srovnáno. Hradecká rychle nabíhá na síť, dělá tím Němce velké problémy.

1:2 Brejk! Hradecká se propracovala ke dvěma brejkbolům, druhý využívá, byla to ale těžká práce. Symbolicky zakončeno Němčinou dvojchybou, hra je pná nepřeností.

0:2. První vážná situace. Hradecká poprvé ztrácí svůj servis. První dva brejkboly odvrátila, pak ale její rána odletěla do autu a Němka se může radovat.

0:1. Němka zatíná pěst, po návratu z kabiny se vrátila o něco sebevědomější. Hru zakončuje povedeným úderem do rohu kurtu.

Petkovičová se sice na kurtu nerozplakala jako v sobotu, jinak ale působí znovu hodně bezradně. Po prvním setu si vyžádala pauzu a zamířila na několik minut do šatny.

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Jde to zatím opravdu hodně rychle. Petkovič je zoufalá. Není schopná vrátit jeden, dva balony. Dostává se do záklonu, nejen u základní čáry, ale i u voleje, když nabíhá dopředu. Vůbec neví, co má dělat. Není schopná zahrát jeden dobrý balon. Jestliže hraje na povrchu, na kterém nestíhá, navíc po včerejšku, kdy jí bylo do pláče, pak je to pro ni z hlediska psychiky šileně obtížné.

6:1. Bravo, tenhle set byl hodně rychlý. Zatímco Hradecká na kurtu panuje, Němce nejde vůbec nic.

5:1. Petkovičová bojuje sama se sebou, strašidelně často kazí, Hradecká ji razantní hrou dostává pod tlak. Skvělé, zatím to vypadá hodně nadějně.

4:1. Němka už si zase neví rady se servisem Hradecké. Vypadá to, že psychická odolnost skutečně není její silnou zbraní, rázem ztrácí o tři hry.

3:1. První brejk pro českou hráčku. Petkovičová je otřesená, hru končí dvojchybou.

KOMENTÁŘ DENISY CHLÁDKOVÉ: Je to zatím typická hra na jeden, dva údery. Petkovič to evidentně na rychlém povrchu nestíhá, má problémy. Teď jde o to, jestli Hradecká výměnu ukončí, nebo udělá chybu. Uvidíme, jestli i delší výměny bude hrát líp, zda to dokáže „zabít“. Nebo jestli to bude stylem zabije – zkazí, zabije – zkazí.

2:1. Jednou Hradecká dostane soupeřku pod tlak, podruhé zbytečně kazí. Chodí ale často agresivně a úspěšně na síť. Němce už ale servis soupeřky nedělá takové problémy jako v prvním gamu.

1:1. Němka hned srovnala. I ona se obvykle opírá o svůj servis, tuhle hru ale vybojovala až z výhody. Češka zakončila hru úderem do sítě.

1:0. Výtečný start! Hradecká vyhrála první game čistou hrou, zužitkovala svou velkou zbraň - skvělé podání.

0:0. Utkání začalo. Hala na brněnském Výstavišti je zaplněna mnohem lépe než v sobotu, fanoušci ženou Hradeckou za důležitým bodem. Češka podává.

Vítejte u nedělního on-line přenosu z fedcupového utkání Česko - Německo. Do prvního singlu dne, jenž začíná krátce po poledni, nastupuje Lucie Hradecká proti Andree Petkovičové. Hradecká v singlu nahradila Lucii Šafářovou, které nevyšla sobotní čtyřhra. On-line přenos z prvního nedělního duelu bude pro deniksport.cz spolukomentovat bývalá tenistka Denisa Chládková.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud