Jiří Fejgl
1. ledna 2010 • 12:00

Zkrachovalci: Z Vaidišové je Štěpánkova fanynka

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tím, co dělala i říkala, brala dech. „Jednou budu světová jednička,“ vykládala tenistka Nicole Vaidišová. Pak ohromila svět – dostala se až na sedmé místo žebříčku. Dnes je však blonďaté princezně dvacet a sotva se vejde do druhé stovky pořadí. Co stojí za neskutečným pádem hvězdy?



Je to prostý i klasický příběh: Mladá dívka se vzbouřila, když zjistila, že život má také jiné půvaby než pinkání míčkem přes síť. Vymanila se z vlivu svého nevlastního táty i kouče Aleše Kodata (myslela si, že to pořád půjde samo) a začal pád.

„Dřív jsem nařizoval, dnes jen doporučuju,“ vykládal Kodat. Ukázalo se, že to nestačí.

Vaidišová se rozhodla, že se postaví na vlastní nohy. Tenis přestal být její prioritou. Poznala, že vztah s tenistou Radkem Štěpánkem je pro ni důležitější – a také zábavnější.

Vaidišová mohutně povzbuzuje české tenisty
Vaidišová mohutně povzbuzuje české tenisty

Jasně to demonstrovala na červencovém ECM Prague Open. Doma v Praze byla tváří turnaje, dostala startovné 20 tisíc dolarů, ale předvedla, že už dávno nepatří mezi světovou elitu. „Její výkon a přístup k tenisu je pro mě největším zklamáním,“ řekl ředitel podniku Vladislav Šavrda.

Vaidišová vypadla v prvním kole dvouhry. Fanoušci se přitom těšili na její představení. Zaplnili centrkurt na Štvanici, fandili jí, tenistka však hrála prachbídně. „Vypadala jako někdo, kdo úplně zapomněl hrát tenis. Bylo mi jí až líto,“ glosoval její výkon Šavrda.

Zklamaná Nicole VaidišováFoto Pavel Mazáč SPORT

Hráčka opravdu kazila jednoduché údery, zdálo se, že na kurtu stojí začátečník. Jediné, co jí jakž takž zůstalo z bývalé brilantní formy, byl servis. Do hry ke všemu nepřidala ani trochu zaujetí, čímž naštvala diváky. Po zápase navíc bez zájmu prolétla mezi dětmi, které žádaly o její autogramy.

„Co říkám na své výkony? Nejsem filozof,“ vykládala pak. „Žebříček má vypovídající hodnotu,“ dodala.

Po turnaji v Praze padla hluboko do druhé stovky, kde je dodnes. Nepomohl ani dočasný návrat k osobnímu trenérovi Kodatovi, s kterým se po několika týdnech opět rozešla.

To je smutný příběh někdejší tenisové princezny. Nyní už se prezentuje spíše jako fanynka přítele Radka Štěpánka, ne jako elitní světová tenistka.

Změní to v roce 2010? Nebo dá tenisu definitivně sbohem?

Zítra čtěte – 5. hrdina: Žokej Váňa

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud