29. října 2009 • 08:00

Agassi: Z trestu za drogy jsem se vylhal

Autor: Blesk Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andre Agassi (39), jeden z nejlepších tenistů v historii, přiznal, že během kariéry bral povzbuzující drogy. Když ho testy v roce 1997 odhalily, zalhal tak úspěšně, že tenisová federace věc raději zametla pod stůl...



„Teď se za to hrozně stydím, jsem posedlý touhou se očistit," přiznává Agassi ve své knize »Open« (Otevřeně), která vyjde 9. listopadu.

Čtěte více:
Bral jsem drogy, šokoval Agassi »

Agassi v roce 1997 spadl na 141. místo tenisového žebříčku a krachovalo jeho manželství s herečkou Brooke Shields. Idol žen byl na dně. Tehdy poprvé šňupnul takzvaný krystalický metamfetamin, obdobu pervitinu.

 

„Můj asistent Slim si udělal lajnu a pak nasypal na stůl další pro mě. Šňupnul jsem si, opřel se na gauči a přemýšlel o Rubikonu, který jsem překročil," popsal Agassi v knize svou první zkušenost s drogou.

Co bylo dál? „Lítost následovaná nekonečným smutkem. Ten ale brzy vystřídala ohromná euforie, která zažene všechny zlé myšlenky. Nikdy v životě jsem necítil takovou energii!"

Andre Agassi
- Narodil se 29. 4. 1970 v Las Vegas
- Je íránsko-arménského původu
- Vyhrál osm grandslamových turnajů
- S týmem USA 2x získal Davis Cup
- V roce 1996 zvítězil na OH v Atlantě
- Kariéru ukončil 3. září 2006
- Tenisem vydělal přes 31 mil. dolarů (550 mil. Kč)
- Reklamou v nejlepších letech 25 mil. dolarů ročně
- Byl ženatý s herečkou Brooke Shields
- Nyní je jeho ženou Němka Steffifi Grafová
- Zamilovali se při párty vítězů French Open 1999
- S bývalou tenisovou jedničkou žije skoro deset let,
mají syna Jadena Gila a dceru Jaz Elle

Výsledek byl logický, ještě ten rok neprošel dopingovým testem. „Zavolal mi doktor, mluvil, jako by mi oznamoval, že umírám," líčil Agassi dvanáct let starý hovor. „Taky jsem si tak připadal - mé jméno, má kariéra, všechno, na co jsem dřel, bylo ohroženo. Musel jsem lhát, abych vyvázl."

Hrozil mu tříměsíční distanc od tenisové federace, teoreticky i pět let vězení za držení drog. A obrovské finanční ztráty kvůli výpovědím sponzorských smluv...

„Proto jsem za několik dní napsal dopis plný lží protkaných částmi pravdy. Bylo v něm, že jsem se omylem napil ze Slimovy sklenice, v níž měl sodu říznutou drogou. Žádal jsem o shovívavost. Tenisová federace případ odložila," napsal Agassi.

Zní to neuvěřitelně, ale jeho drogový úlet se tehdy utajil. Krátce poté vzkřísil upadající kariéru, jako pátý tenista historie dokonce zkompletoval vítězstvím v Paříži Grand Slam a napsal takový happyend, že jeho příběh nejspíš brzy někdo zfilmuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud