29. června 2009 • 23:45

Češi končí, Berdych i Štěpánek padli

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Vysněné české čtvrtfinále se ve Wimbledonu konat nebude. Po Radku Štěpánkovi, který ztratil nadějně rozjetý zápas s Lleytonem Hewittem, prohrál své osmifinále i Tomáš Berdych. Ten sice s Andy Roddickem držel krok, ale nakonec padl ve třech setech.



Štěpánek nad Hewittem vedl už 2:0 na sety, ale Australan zabojoval, další tři sady vyhrál a grandslamové čtvrtfinále si zahraje nakonec on.

Štěpánek jako nasazená třiadvacítka začal výborně a poměrně hladce získal první dva sety. Pak ale začal kazit a bývalá světová jednička naopak začala předvádět fantastické údery, Štěpánkovi nepomohla ani téměř hodinová pauza vynucená deštěm.

Ženy: Ivanovičová s pláčem vzdala >>>

Hewitt tak bleskurychle vyrovnal stav na 2:2 a Štěpánkovi už prakticky nedal šanci. V rozhodující sadě rodák z Karviné hned zkraje ztratil své podání a přes veškerou snahu už na sám na brejk nedosáhl, naopak wimbledonský vítěz z roku 2002 ještě jeden přidal.

Lleyton Hewit se raduje z proměněného mečbolu proti Radku ŠtěpánkoviFoto ČTK/AP

Štepánek se tak mohl se svou druhou čtvrtfinálovou účastí v All England Clubu rozloučit.

Oba hráči se v utkání museli vyrovnat se zdravotními problémy. Osmadvacetiletý Australan si nechal po druhé sadě ošetřit levou nohu, o dva roky starší Štěpánek si po čtvrtém setu nechal ovázat levé koleno, kvůli jehož zranění vzdal květnový turnaj v Madridu.

Tomáš Berdych byl nasazené šestce dlouho vyrovnaným soupeřem. V prvním setu dokonce zvládl kritickou situaci v sedmém gamu, kdy odvrátil tři Roddickovy brejkboly, a dotáhl sadu až do tie-breaku.

Tomáš Berdych v osmifinále Wimbledonu proti Andy Roddickovi
Tomáš Berdych v osmifinále Wimbledonu proti Andy Roddickovi

Ten ale ztratil v poměru 4:7 a smůlu si vybral i ve druhém dějství. Za stavu 4:5 získal Američan dva brejkboly, první sice Berdych odvrátil, při druhém šel ale jeho křížný forhend do sítě - 0:2 na sety.

Ve třetím setu neomylně podávající Roddick (celkem nasbíral 24 es!) znovu sebral Berdychův servis a turnajová dvacítka už na zvrat neměla. Ve čtvrtfinále se tak utkají oba přemožitelé českých tenistů.

O semifinále si zahraje i Švýcar Roger Federer. Ten v cestě za šestým wimbledonským titulem zvládl bez potíží reprízu finále Roland Garros s Robinem Söderlingem.

Švédského tenistu dnes porazil po setech 6:4, 7:6 a 7:6 a jeho dalším soupeřem bude Ivo Karlovič, který v obrovské bitvě zdolal Španěla Verdaska v tie-breaku páté sady 11:9.

Druhý nasazený Federer neměl se Söderlingem příliš potíže a porazil ho i pojedenácté v kariéře. Soupeři nasázel 23 es a povolil mu pouze dva brejkboly, Söderling však ani jeden nedokázal využít.

Federer se díky vítězství opět o krůček přiblížil k zisku 15. grandslamového titulu, čímž by o jeden triumf překonal rekord Američana Peta Samprase. Sedmadvacetiletý Švýcar se může po roční pauze vrátit na wimbledonský trůn, odkud ho loni sesadil Rafael Nadal a přerušil Federerovo pětileté panování na trávě v All England Clubu.

Na postup se nadřel třetí nasazený Andy Murray. Domácí miláček potřeboval na zdolání Švýcara Stanislase Wawrinky pět setů a v rozhodující sadě dokonce promrhal vedení 3:0. Nakonec za stavu 4:3 využil třetí brejkbol a poté při vlastním servisu dotáhl zápas do vítězného konce. Ve čtvrtfinále se Murray utká se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem.

Třetí kolo čtyřhry mužů bylo konečnou pro český pár Leoš Friedl, David Škoch. Ti nestačili na první nasazený pár amerických bratrů Boba a Mika Bryanových ve třech setech 5:7, 3:6 a 1:6.

Muži:

Dvouhra - osmifinále:
Federer (2-Švýc.) - Söderling (13-Švéd.) 6:4, 7:6 (7:5), 7:6 (7:5),
Haas (24-Něm.) - Andrejev (Rus.) 7:6 (10:8), 6:4, 6:4,
Djokovič (4-Srb.) - Sela (Izr.) 6:2, 6:4, 6:1,
Karlovič (22-Chorv.) - Verdasco (7-Šp.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (11:9),
Hewitt (Aus.) - Štěpánek (23-ČR) 4:6, 2:6, 6:1, 6:2, 6:2,
Roddick (6-USA) - Berdych (20-ČR) 7:6 (7:4), 6:4, 6:3,
Ferrero (Šp.) - Simon (8-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2,
A. Murray (3-Brit.) - Wawrinka (19-Švýc.) 2:6, 6:3, 6:3, 5:7, 6:3.

Čtvrtfinálové dvojice:
Hewitt (Aus.) - Roddick (6-USA)
Murray (3-Brit.) - Ferrero (Šp.)
Haas (24-Něm.) - Djokovič (4-Srb.)
Karlovič (22-Chorv.) - Federer (2-Švýc.)

Čtyřhra - 3. kolo:
Blake, Fish (USA) - Damm, Lindstedt (15-ČR/Švéd.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 6:4,
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Friedl, Škoch (ČR) 7:5, 6:3, 6:1.

Smíšená čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Benešová (12-ČR) - Matkowski, Raymondová (3-Pol./USA) 4:6, 6:4, 6:2, M. Bryan, Matteková-Sandsová (6-USA) - Petzschner, Záhlavová-Strýcová (Něm./ČR) 6:1, 6:1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud