Jan Jaroch
18. června 2009 • 14:53

Tenis trpí, další sázkařský skandál

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři dny před začátkem Wimbledonu ohrožuje pověst tenisu další sázkařský skandál. Při turnaji v nizozemském Hertogenboschi se objevily podivné sázky na vítězství Španěla Oscara Hernandeze proti kontroverznímu Rakušanovi Danielu Koellererovi.



Jednatřicetiletý Hernandez skutečně zvítězil 6:3, 6:2, většina kanceláří ale zápas stáhla z oběhu.

Červená vlajka byla opět vztyčena, přes veškerá protikorupční opatření, k nimž tenis přistoupil, se objevilo další pochybné utkání. O to pikantnější je, že se tak stalo pár dní před nejslavnějším turnajem roku.

Duel mezi starými známými Hernandezem a Koellererem měl být vyhecovaný z jiného důvodu. Rakušan je pověstný svými nesportovními výstupy a scéna s Hernandezem, kdy se mu Španěl po mečbolu v jednom z předchozích duelů směje a častuje ho větami „ty jsi tak špatný“ a „vůbec na mě nemluv“, je hitem na YouTube. Tentokrát jde ale o vážnější věc.

Jednatřicetiletý Španěl je 67. mužem žebříčku, o šest let mladšímu Koellererovi patří až 91. pozice. V prvním kole na trávě v Nizozemsku šlo o vyrovnaný duel bez favorita. Tak to také viděli bookmakeři, kteří vypsali na vítězství obou stejný kurz 1,83:1. Postupem času ale kurz na Hernandeze spadl na 1,2:1 a posléze většina sázkovek utkání úplně odstranila z nabídky.

„Nechceme tvrdit, že se jednalo o podvod, protože to nemůžeme vědět, ale neměli jsme jinou možnost než stáhnout zápas z oběhu, abychom nebyli finančně poškozeni,“ pravil Graham Sharp, mluvčí kanceláře William Hill. „Měl to být zápas bez jasného favorita, ale všechny sázky šly jen jedním směrem - k Hernandezovi,“ přiznal i David Williams z Ladbrokes.

Podle dostupných indicií byly sázky rozprostřeny po vícero menších čtyřmístných vkladech v librách, největší dělala údajně 4000 liber (asi 125 000 korun). A větší stín podvodu samozřejmě padá na poraženého Koellerera, nejkontroverznějšího muže na okruhu.

„Třeba ho ale jen někdo viděl v baru se opít nebo věděl, že je zraněný,“ přemýšlí Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny. Ten analyzoval situaci na čtyřech trzích, kde tato sázková kancelář působí - tedy v Česku, na Slovensku, v Polsku a Chorvatsku.

„A nenašel jsem žádné vodítko, že by se na tento zápas sázelo nějak neobvykle. Jestli to bylo domluvené, muselo se to podařit dobře utajit, což je ale v takových případech výjimečné.“

Podle Hanáka je tenis poslední dva roky od protikorupčního tažení vyvolaného skandálem Rusa Davyděnka daleko čistějším sportem. „ATP zavedla velké restrikce a je to znát. Situace se radikálně zlepšila, kromě dvou challengerů v Americe a Chorvatsku jsme nezaznamenali za poslední rok podezřelé zápasy. A to je oproti minulosti velký posun.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud