24. května 2009 • 21:40

Benešové pomohla skreč soupeřky

Autor: Sport, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - První česká zástupkyně Iveta Benešová postoupila do druhého kola. Kromě převahy jí k setrvání v turnaji pomohla i soupeřka Görgesová, která nedohrála kvůli zranění.



Jediná nasazená Češka Benešová nevstoupila do svého zahajovacího utkání dobře a brzy prohrávala 0:3. "Ze začátku jsem moc nestíhala, ona jela výborně, docela jsem koukala," řekla. Pomalu se dostávala do rytmu, protože byla v posledním měsíci a půl dvakrát nemocná. "Bylo těžké se zase do zápasu dostat," konstatovala.

DVOUHRA MUŽŮ
Štěpánek nedal Gaudiovi šanci

Na nelichotivý vývoj zareagovala změnou taktiky, protože úvodní plán hrát přes "slabší" forhend soupeřky nevyšel. "Když mi ho tam asi podesáté zabila, tak jsem si říkala, takhle ne. Zkusila jsem to trochu změnit, přitlačila a víc ji rozběhala," řekla Benešová.

I díky tomu získala ztracené podání zpátky, za stavu 6:5 prorazila servis Görgesové znovu a set vyhrála. V druhé sadě už zkušenější Benešová dominovala a Němka za nepříznivého stavu 1:4 utkání vzdala. "Byla klika, že se jí udělalo špatně, asi z toho vedra, možná z jídla, nevím. Ona říkala, že jí je špatně od žaludku, prý jedla předtím, než skrečovali zápas před námi," uvedla.

Příští soupeřkou šestadvacetileté Češky bude Ruska Alla Kudrjavcevová. Pokud Benešová znovu uspěje, vyrovná postupem do 3. kola své pařížské maximum z minulého roku.

Číňanka Li-Na.
Číňanka Li-Na.

Srbská tenistka Ana Ivanovičová ztěžka proměňovala brejkboly, častěji chybovala, ale nakonec svůj úvodní duel na Roland Garros zvládla. Obhájkyně titulu a osmá nasazená porazila Italku Saru Erraniovou po setech 7:6 a 6:3.

"Musela jsem o své body ztěžka bojovat a jsem moc ráda, že jsem ten tlak zvládla a nezpanikařila," řekla Ivanovičová.

Srbka proměnila jen pět brejkbolů z dvaceti a zápas dokončila se sedmi dvojchybami. Často musela ukázat, že je v dobré kondici, protože 44. hráčka světa Erraniová ji dokázala rozběhat. "Cítím, že se dostávám do formy a jsem opravdu fit," uvedla Ivanovičová.

Bývalá světová jednička, která se potýkala se zdravotními problémy, vyhrála první sadu ve zkrácené hře až za 72 minut, když často chybovala z bekhendu. "Musím stále pracovat a podobně těžké zápasy potřebuji. Tady body zadarmo nezískám," prohlásila tenistka.

Její trenér Craig Kardon po utkání řekl, že perfekcionistka Ivanovičová potřebuje především brát zápasy s větším nadhledem. "Chce strašně moc, což může vést k frustraci, ale zlepšuje se. Vzhledem ke svému mládí je vyzrálá a půjde tenisově nahoru," mínil Kardon.

Od loňského triumfu na French Open si Ivanovičová prošla velkou životní školou. Nejvíce ji zaskočila ztráta soukromí. "To jsem nečekala, pořád mě někdo fotil a každý sledoval, co dělám mimo kurty. Bralo mi to moc energie," vysvětlila rodačka z Bělehradu, proč se přestěhovala do švýcarské Basileje, kde žije třeba Michael Schumacher.

Poprvé v kariéře také musela léčit více zranění. O olympiádu v Pekingu přišla kvůli zraněnému placi, letos ji trápilo koleno. "Jsem zdravotně v pořádku, bolest je pryč a jsem připravena porvat se o titul. Jsem optimistka," věří si.

Dvouhra - 1. kolo:

Benešová (32-ČR) - Görgesová (Něm.) 7:5, 4:1 skreč
Ivanovičová (8-Srb.) - Erraniová (It.) 7:6 (7:3), 6:3
Azarenková (9-Běl.) - Vinciová (It.) 6:4, 6:2
Petrovová (11-Rus.) - Embreeová (USA) 6:1, 6:2
Grönefeldová (Něm.) - Mauresmová (16-Fr.) 6:4, 6:3
Švedovová (Kaz.) - Kanepiová (19-Est.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:2
Li Na (25-Čína) - Domachowská (Pol.) 6:4, 6:2
Pavljučenkovová (27-Rus.) - Olaruová (Rum.) 6:3, 6:2
Bacsinszká (Švýc.) - Loitová (Fr.) 4:6, 6:4, 6:1
Coinová (Fr.) - Llagosteraová (Šp.) 7:5, 6:2
Ďatčenková (Rus.) - Johanssonová (Fr.) 2:6, 6:2, 10:8
Vesninová (Rus.) - Bremondová-Beltrameová (Fr.) 6:3, 6:3
Rusová (Niz.) - O. Sanchezová (Fr.) 6:1, 6:1
Dulková (Arg.) - Paszeková (Rak.) 6:1, 6:3
Barroisová (Něm.) - Salerniová (Arg.) 3:6, 6:1, 6:2
Kudrjavcevová (Rus.) - Lepchenková (USA) 6:3, 6:3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud