1. března 2010 • 15:11

Češi se bojí belgické antuky: Je to o zranění

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté jsou poněkud rozčarováni z antuky, kterou domácí pořadatelé v belgickém Bree připravili pro utkání prvního kola Davisova poháru. Dnešní první trénink ukázal, že povrch je hodně měkký. Tenisté se tak bojí zranění.



"Zatím je ten kurt hodně měkký a je to zatím nebezpečné na zranění," řekl ČTK kapitán loňských finalistů prestižní soutěže Jaroslav Navrátil. Doufá proto stejně jako jeho svěřenci, že se povrch v hale pro zhruba 3000 fanoušků ještě zlepší.

Tenisté odletěli do Belgie zopakovat daviscupový sen »

"Hlavně v těch trénincích, kdy začnou hrát od úterý naplno a začnou hrát nějaké tréninkové sety, tak se člověk těžko může šetřit, takže od začátku si kluci budou muset tejpovat kotníky, aby nepřišlo nějaké zranění," dodal.

Tým je podle něj nyní v pořádku, možná snad jen trochu unavený, přesto hráči musí být kvůli povrchu hodně opatrní. "Jestliže by se zranil Radek (Štěpánek) nebo Tomáš (Berdych), tak by to bylo velice nebezpečné," podotkl.

Dodal nicméně, že je jasné, že belgičtí tenisté jako domácí nebudou vzhledem ke kvalitám českých tenistů chtít nijak tvrdou antuku. "To musíme chápat. Nehrajeme v domácím prostředí, tak se tomu musíme přizpůsobit," poznamenal trenér s tím, že klíčové pro úspěch budou první páteční dvouhry.

Do nich hodlá vyslat Štěpánka s Berdychem. S kým se utkají, to ale zatím není jasné. Víc možná naznačí Belgičané již v úterý na plánované tiskové konferenci. "Čeká nás určitě nebezpečný soupeř," soudí Navrátil. "Bylo by ideální si hned po pátku vytvořit nějaký náskok," doplnil.

Z betonu na antuku

Problém může české dvojici dělat i fakt, že je v plném proudu sezona na tvrdých površích.

"To může být komplikace, obrovská nepříjemnost. Sezona je rozjetá na tvrdých površích, betonu, a hned po zápase zase letíme do USA na tyto povrchy," řekl ČTK Berdych při nedělním odletu týmu do Belgie. "Oni (Belgičané) si na tom asi víc věří, proto si antuku zvolili. Byla to jejich volba a my máme týden na to, abychom si zvykli," doplnil pětadvacátý muž světového žebříčku a česká dvojka.

Berdych považuje naopak za určitou výhodu, že český tým bude v Belgii startovat s vizitkou loňského finalisty. "Soupeře to může znejistět," řekl. Tažení posledním ročníkem soutěže by rád zopakoval. "Je ale před námi teprve první zápas. Musíme hrát na sto procent a nic podcenit. Žebříčkově jsme favoriti a určitě máme sílu," doplnil Berdych.

V minulých letech podle svých slov nemíval v úvodu roku ideální formu. Letos má za sebou už řadu zápasů a cítí se dobře rozehraný. "Ale dvakrát jsem těsně prohrál, takže to mohlo být i lepší," uvedl Berdych, který obstará s Radkem Štěpánkem tradičně dvouhry a nejspíš i čtyřhru. "Do zápasu jdeme se sebevědomím. Hlavně ale potřebujeme uhrát tři body a je jedno, jestli je budeme mít už po sobotě, nebo až po pátém zápasu," konstatoval Berdych.

Těžko se mu odhaduje současná síla soupeře a stejně tak i jeho konečná sestava. S Belgičany se příliš na kurtech nepotkával. "Viděl jsem v poslední době hrát jen Malisseho, ale to bylo na tvrdém povrchu, který bych řekl, že je jeho nejhorší," uvedl Berdych. Domácí mají vedle Xaviera Malisseho (102. hráč ATP) v týmu ještě Steva Darcise (104.) a především bratry Oliviera (58.) a Christopha (87.) Rochusovy.

"Bude záležet na momentální formě, koho kouč postaví. Vybírat má z čeho," poznamenal Berdych. "Já sehrál několik zápasů s Olivierem Rochusem, který je šikovný a spíše těží z mého tenistu. Využívá moji razanci, snaží se o dlouhé výměny, ale vím, s jakou taktikou na něj. Neviděl bych to až tak extra složité. S Darcisem jsem nehrál a s Malissem jsem asi před čtyřmi lety prohrál v Austrálii. Ale Davisův pohár je něco jiného," dodal Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud