8. prosince 2009 • 09:34

Kodeš: Český tenis je v katastrofálním stavu

Autor: Blesk Pavel Krejča a Tomáš Pokorný, ps
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štěpánek a spol. bojovali o salátovou mísu. Sice ve finále neuspěli a se Španěly prohráli 0:5, ale každý si řekne: Paráda. Český tenis vzkvétá. Jen škoda, že prohrál boj o zlato.



Jenže podle legendárního Jana Kodeše, který Davis Cup vyhrál v roce 1980, je tomu naopak! „Úspěch Štěpánka a Berdycha je hezký, ale kde jsou ostatní? Nikde,“ upozorňuje wimbledonský vítěz.

Čtěte více:
Víme, proč Češi prohráli. Lojda se dotkl poháru! »
Berdych, Štěpánek: Chyběl krůček a dosáhli jsme snu »


„Třeba juniorský tenis u nás je v katastrofálním stavu!“ pokračuje Kodeš, který zároveň nadává na současné vedení tenisového svazu v čele se šéfem Ivem Kaderkou.

„Může stokrát říkat, že český tenis vzkvétá. Jenže když přijedu do Wimbledonu a vidím tam ty Chorvaty, Argentince, Rusy, jak jsou dobří, tak s našimi mladými hráči se to nedá srovnat,“ konstatuje Kodeš.

„Já ale netvrdím, že je to jen Kaderkova vina. Jen konstatuji situaci. Zato on se do nás, kteří jsme v tenise něco dokázali, pořád pouští. Proč nemá rád mě, Navrátilovou, Šmída, Složila, Hřebce,…? To je jako kdyby ve fotbale Ivan Hašek neměl rád Poborského, Nedvěda, Šmicra a všude je urážel,“ přirovnal bývalý předseda českého tenisu.

„Ano. Dostali jsme se do finále Davisova poháru. Ale do budoucna to růžově nevidím. To je to samé, jak jsme pořád vychvalovali fotbal, jak je to parádní a teď je najednou v krizi. Přílišné vychvalování se vymstí. Je potřeba pracovat,“ zdůraznil Kodeš.

„Vždyť teď máme jen dva hráče, na kterých můžeme Davis Cup stavět. A Štěpánkovi je už 31 let. Kdyby se jeden z nich zranil, měli bychom problém udržet se ve světové skupině,“ dodal.

Kodeš vedl náš tenis špatně, já ne, tvrdí Kaderka

Kritika z úst legendárního Kodeše se prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky (46) dotkla a smeče razantně odvrací.

„Kodeš kritizuje český tenis i moji práci od doby, kdy opustil funkci prezidenta svazu. To už je dvanáct let,“ řekl Kaderka. Prezident svazu pak přešel do ofenzivy.

Šéf tenisového svazu předal daviscupovým reprezentantům muletyFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Když Kodeš svaz opouštěl, nechal rozvrácené hospodářství s dluhem 26,4 milionu korun. Když byl v čele svazu on, bylo všechno špatně.“ Mládežnické kategorie podle Kaderkových slov rozhodně nejsou ve špatném stavu, jak o tom Kodeš mluví, a podpora dětí je pro něj prioritou.

„Za jeho působení nebylo ani jedno centrum tenisové mládeže, dnes jich máme několik,“ popsal Kaderka, jenž vyzdvihl cennou trofej, kterou čeští mladíci letos získali.

„Máme Nation Cup, což je ocenění nejúspěšnějšího evropského juniorského týmu, takže jestli někdo říká, že naše mládež není úspěšná, je to k smíchu.“

 

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud