6. prosince 2009 • 18:11

Navrátil: Věřím, že se objeví nástupce Berdycha a Štěpánka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nadějí hledí do budoucna kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil. Má chuť u daviscupové reprezentace pokračovat, může počítat s Radkem Štěpánkem i Tomášem Berdychem a věří, že mezi současnými mladými hráči se najde alespoň jeden, který vyroste do velikosti současných hvězd týmu.



Navrátil dokázal s tenisty poprvé po 29 letech dojít do finále soutěže o salátovou mísu. A kapitán věří, že podobný úspěch může zase přijít. "Byl bych rád, kdyby se takhle úspěšná sezona opakovala. Byl bych rád, kdyby to nejlepší ještě přišlo," přál si kapitán.

Vzápětí ale dodal mnohokrát opakovanou větu o tom, že síla jeho výběru leží výhradně na Berdychovi se Štěpánkem. "Je to zatím, zatím o těch dvou," řekl a upozornil, že oba tenisté byli po celou sezonu vystaveni fyzickému a psychickému náporu.

Proto Navrátil i v průběhu finále se Španělskem v Barceloně, které tenisté prohráli 0:5, už přemýšlel, jak Štěpánkovi s Berdychem v dalších zápasech ulevit. Tou možností je začlenění šestého deblisty světa Lukáše Dlouhého do čtyřhry.

"Když by to vyšlo, tak bych mu chtěl dát příští rok šanci. Jak by to mohlo vypadat nevypadat, to si nechám pro sebe," pronesl a dodal, že v případě těžkých zápasů bude ale stále sázet na pár Berdych, Štěpánek.

A dál? Na antuce by teoreticky mohl být za rok platným členem Jan Hájek a jednou snad vyroste pokračovatel české tenisové školy. "Řekl bych, že jo, ale musíme chvilku vyčkat," uvedl Navrátil.

Naději spatřuje v ročnících 1992, 1993 a 1994. Ze současných náctiletých by podle jeho slov mohl vyrůst nový Štěpánek nebo Berdych. "Pevně věřím, že se tam jeden na té úrovni najde, ale ta cesta je strašně dlouhá. Je to strašně moc obětování, úsilí a tréninku," konstatoval dvaapadesátiletý český kapitán.

Oba tenisté, aktuálně světová dvanáctka Štěpánek i dvacítka Berdych, chtějí nadále Davis Cup hrát. "To je pro kapitána dobré znamení," řekl Navrátil. I on má chuť nadále v kapitánském křesle řídit tenisty v cestě za vysněnou trofejí. "Tak to určitě. Říká se, v nejlepším odejít, ale já si myslím, že jsem teprve začal, a s touhle partou, klukama a realizačním týmem chci pokračovat dál," řekl.

Příští ročník Davisova poháru tenisté zahájí v Belgii. "Nesmíme to podcenit, je třeba se vyhnout baráži, protože teď je euforie z finále. Ale březen přijde rychle. Čas letí rychle," upozornil Navrátil. "Nehrajeme utkání doma, čekají nás těžký zápasy. Každý se na nás bude chtít vytáhnout a musíme být připraveni," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud