4. prosince 2009 • 21:34

Berdych: V duchu jsem se tomu musel smát

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych odolával v prvním utkání finále Davis Cupu španělskému soupeři Rafaelu Nadalovi jen v prvním setu, kdy měl dokonce navrch. "Měl jsem pár šancí, které jsem měl využít. Kdybych vyhrál první sadu, tak by to byl totálně jiný zápas," litoval po zápase Berdych.



"Ale trápil jsem se na servisu, nepomohl jsem si. A musím ocenit Rafu, protože jak hrál po prvním setu, to bylo neuvěřitelné," řekl Berdych. "Chtěl jsem vydržet na kurtu o něco déle, ale nepovedlo se," dodal.

Na slavnostním nástupu před úvodní dvouhrou přišli čeští hráči i kapitán do haly v retro sakách československého týmu z roku 1980, kdy Ivan Lendl s Tomášem Šmídem vyhráli salátovou mísu v Praze. Vzpomínka na minulost ale v prvním utkání Berdychovi nepomohla.

Nejen s touto tvrdou ránou měl český tenista problémy.Foto Martin Sekanina BLESK

Před plnými ochozy pro šestnáct tisíc lidí si oba hráči na úvod navzájem sebrali servisy. Až poté setřásli nervozitu a začali se přetahovat o fiftýny. Berdych se snažil, aby se nehrály moc dlouhé výměny, ale se silně liftovanými údery soupeře měl problémy.

V tu dobu bylo ještě znát, že Nadal není v nejlepší pohodě, a český hráč si za stavu 3:2 vybojoval brejkbol, jenomže neuspěl. Emoce pak ukázal Navrátil, který se v desáté hře hádal s hlavním rozhodčím o míč, který dopadl před jeho zraky, ale s intervencí neuspěl.

Hraje se na tři body a budeme bojovat, slibuje Štěpánek >>>

Úvodní set rozhodla hra za stavu 5:5, Berdych při svém podání odvrátil dva brejkboly, jenomže při třetím dal aut. Povzbuzený Nadal, který zápas prožíval a po vítězných míčích hodně gestikuloval, při svém podání využil díky chybě Berdycha hned první setbol.

"První set byl klíčem, pak se vše změnilo a byl jsem lepší," řekl Nadal na tiskové konferenci. "Našel jsem svůj rytmus, začal hrát delší míče a dělat méně chyb. A Tomáš byl unavenější než já," dodal.

Berdych někdy ani netušil, proč jednoduché míčky zkazil. Když Nadal nasadil tempo, v mnohých případech nestačil.
Berdych někdy ani netušil, proč jednoduché míčky zkazil. Když Nadal nasadil tempo, v mnohých případech nestačil.

Od té doby výrazně vzrostlo Nadalovo sebevědomí a Španěl se rozjel ve velkém stylu. Míče z jeho rakety létaly ostře a odskakovaly vysoko, a proto se Berdych nemohl dostat ke své agresivní hře. Výsledek? Český hráč prohrál od stavu 5:4 v prvním setu třináct her za sebou!

"Je to určitě frustrující, je to ta nejhorší věc, která se vám na kurtu může přihodit. Snažil jsem se něco změnit, ale nic nefungovalo, protože Rafa hrál výborně," pronesl Berdych. "Bylo to strašně frustrující. Byl zkrátka bezchybný. Musel jsem se tomu v duchu až pousmát a smeknout."

Český hráč snížil až na 1:4 ve třetím setu, a tak píseň "Na kolena, na kolena..." zpěváka Ivana Hlase z filmu Šakalí léta, kterou organizátoři pustili o pauze do éteru, vyzněla dost pohřebně.

Předtím na začátku druhého setu se zkoušel Berdych tlačit k síti, ale Nadal ho skvěle prohazoval a domácí fanoušci začali poprvé zpívat bouřlivé "Olé, olé!".

Dvacátý hráč světa Berdych nemohl najít rytmus a neměl úder, o který by se mohl opřít. Na jeho kontě proto jen přibývaly nevynucené chyby a Nadal získával game za gamem.

Před třetí sadou odešel Berdych na toaletu, ale kouzlo jako při semifinále v Chorvatsku nezafungovalo. Měl sice možnost si vyhrát podání, ale místo toho jen bezmocně krčil rameny, jak se skóre hrozivě vyvíjí.

"Prohrál jsem, ale pořád máme šanci zápas otočit v náš prospěch, což jsme letos už dokázali," doufal Berdych.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud