Pavel Novotný
25. září 2009 • 11:10

Chybu jako Chorvati neuděláme, varují Španělé

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - "Na takové prostředí, jaké jste měli v Poreči, můžete zapomenout." Takový vzkaz posílají španělští pořadatelé před prosincovým finále Davis Cupu českým tenistům.



Čeští hráči odehráli první dvě kola Davisova poháru na domácích kurtech proti Francii a Argentině. K semifinálovému duelu zajížděli na půdu svého soupeře do Chorvatska. Ale i tady se mohli cítit stejně dobře jako v předcházejících duelech v Ostravě.

Hlediště zaplavily stovky českých příznivců, kteří hravě překřičeli snaživé domácí fandy. "Připadal jsem si, že hrajeme v Praze a ne na domácí půdě," řekla po utkání jednička týmu Marin Čilič. "Je smutné, že jsme se stali doma hosty," doplnil jeho konstatování nehrající kapitán Goran Prpič.

I díky podpoře fanoušků ze všech koutů republiky se tak český tým ve složení Radek Štěpánek, Tomáše Berdych, Jan Hájek a Lukáš Dlouhý mohl velmi překvapivě radovat již po sobotní čtyřhře z historického postupu do finále soutěže v samostatných dějinách České republiky.

Tomáš Berdych v semifinále Davis CupuFoto ČTK


Zatím naposledy se českoslovenští příznivci mohli těšit z podobného úspěchu před dlouhými devětadvaceti lety, v roce 1980, kdy tým v čele s fenomenálním Ivanem Lendlem rozhodující zápas vyhrál. V tehdejším finálovém utkání porazil Itálii, tentokrát však bude čelit velkému favoritu - týmu Španělska.

Na rozdíl od Poreče však čeští tenisté mohou s největší pravděpodobností zapomenout na výraznou převahu českých fandů. Horkokrevné španělské publikum a především menší počet našich příznivců v hledišti, jejichž počet tentokrát s velkou jistotou nepřesáhne deset procent (tolik musí pořadatelé vyčlenit pro fanoušky soupeře), je toho předpokladem.

Znalci místního prostředí již teď odsuzují české fanoušky do role statistů. Trubky, hlasité povzbuzování, pekelná atmosféra vytvořená deseti tisíci diváky. To vše má dovést obhájce titulu opět k zisku salátové mísy. Jak odpoví český tým?

Euforie v podání Radka Štěpánka.Foto ČTK


"Je jasné, že ve Španělsku bude úplně jiná atmosféra než tomu bylo v Poreči. Ale my věříme, že naši fanoušci přijedou ve velkém počtu a udělají nám tady opět skvělou atmosféru. A to i přesto, že proti nim bude stát obrovská přesila," věří českým příznivcům Tomáš Berdych.

Optimismus před prosincovým finále neztrácí ani Štěpánek: "Španělsko má celou řadu vynikajících hráčů především na antuce. Jsou na tomto povrchu nejlepší na světě. Určitě do utkání půjdeme jako outsideři, ale právě to může být naše výhoda. V takovémto postavení jsme již byli několikrát a přesto jsme vyhráli. Jsem přesvědčen, že to můžeme zopakovat i ve finále."

"Nic u mě nevyvolá větší emoce než Davisův pohár." Že tato věta není od rodáka z Karviné jen fráze, dokázal v neskutečném prvním semifinálovém souboji s Ivo Karlovičem, kde čelil čtyřem mečbolům a především osmasedmdesáti esám. Přesto bez minuty po šesti hodinách boje zvítězil.

"Jsme šťastni, že jsme ve finále, ale pořád nejsme zcela spokojeni. Chceme Davis Cup vyhrát a naše cesta ještě není u konce," posílá na Pyrenejský poloostrov varování Štěpánek.

Až již nastoupí ve finálovém klání Nadal nebo ne, Španělé vstupují do zápasu jako jasní favorité. Přesto, dokud nebude odehrán poslední míč, naděje českého týmu na zisk salátové mísy po devětadvaceti letech zde stále bude. Zápas se hraje 4.-6. prosince. Dokáže čtvrtý tým žebříčku navázat na Lendla a spol.?

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem (vlevo) se radují z postupu do Davis Cupu.
Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem (vlevo) se radují z postupu do Davis Cupu.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud