10. července 2009 • 09:25

Del Potro ničí soupeře. Jako Sampras

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná litoval, že český fotbalista Pavel Nedvěd navždy opustil řady Juventusu Turín. Argentinský tenista Juan Martin del Potro je velkým fotbalovým fanouškem a právě italskému klubu vedle Boky Juniors fandí.



V Ostravě se ale nechtěl před daviscupovým čtvrtfinále s českým výběrem takovými myšlenkami rozptylovat.

"Jen otázky ohledně Davisova poháru," říkal tiskový mluvčí týmu. A tak pátý hráč světa Del Potro dokola opakoval, že i bez Davida Nalbandiana má se svým týmem šanci myslet na semifinále. "Naše pozice je bez Davida horší, ale určitě tady chceme uspět," řekl.

Ve dvaceti letech je rodák z Tandilu nejmladším hráčem světové desítky žebříčku ATP. Jako střela vyletěl ke hvězdám minulý rok.

Především ve druhé polovině sezony, která právě začíná. Tehdy jako první hráč historie vyhrál po svém premiérovém turnaji ještě další tři. Postupně triumfoval ve Stuttgartu, Kitzbühelu, Los Angeles a ve Washingtonu. Na US Open vypadl až ve čtvrtfinále.

"Jeho silným úderem je servis, při kterém využívá své výšky," řekl Tomáš Berdych o Del Potrovi, bez dvou centimetrů dvoumetrovém čahounovi. I přes svou výšku se ale Argentinec výborně pohybuje. "A tlačí od začátku a moc chyb nedělá," doplnil Berdych.

Syn poloprofesionálního ragbisty-veterináře a učitelky se cíleně snaží o útočný tenis. "Rád bych uměl útočit jako Federer," říkal v Paříži, kde v semifinále prohrál se Švýcarem v pěti setech.

S tenisem začínal ve fotbalové zemi v sedmi letech a jeho talentu si všiml Ital Ugo Colombini, který je nyní jeho blízký přítelem. V roce 2002 vyhrál prestižní juniorský Orange Bowl a začal snít svůj sen. "Chci být profesionálem a dostat se do elitní desítky," vytyčil si Del Potro, jehož dětským idolem byl Pete Sampras, k němuž ho díky tvrdému servisu a lepšímu forhendu občas přirovnávají.

On se srovnání se sedminásobným wimbledonským vítězem brání, ale faktem je, že se ve špice velice rychle zabydlel. Letos jako jeden z mála dokázal porazit Španěla Rafaela Nadala. "A to svými zbraněmi," říkal hrdě současný svěřenec kouče Franka Davina.

Del Potro má i své sny. Kdyby si mohl zahrát ideální smíšenou čtyřhru, pak by jeho partnerkou měla být bývalá argentinská tenistka Gabriela Sabatiniová. A kdyby si mohl vybrat jak ideálně žít? "Chtěl bych být doma v Tandilu obklopen přáteli a rodinou," řekl hned.

Ještě jednu věc je třeba si zapamatovat. Pokud někdo vlastní jeho telefonní číslo, pak ví, že po setmění se Del Potrovi nedovolá. "Na noc si mobil vypínám," prozradil svoji poslední činnost dne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud