26. července 2009 • 11:00

Strongmani: Zvednout 350 kg? Žádný problém!

Autor: vítek valenta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE: „Pojď! Zaber! Ještě kousek a dáš to! Jooo, je to tam!” Tak přesně toto bylo slyšet v sobotu na fotbalovém stadionu v Radotíně, kde se sešli ti opravdu nejsilnější z nejsilnějších. Zvedají, přenášejí a tahají stovky kilogramů. Chtějí zvládnout to, co se na první pohled zdá nemožné. O kom je řeč?



STRONGMANI! Siláci, kteří se mohutně nadechnou a dají do pohybu téměř půl tuny zátěže. Chvíli oraz a je tu další disciplína. Kdo na to nemá, brzy končí a ještě si koleduje o zranění! Během závodu je cítit napětí, silní muži “obrové” se pekelně soustředí a nervozita před každou disciplínou je nepopsatelná. Snad jen Jiří Svozil má stále úsměv ve tváři a špičkuje se s ostatními. Akorát se chystá na jeden z nejtěžších úkolů, převrátit 350kg pneumatiku, pozor musí ji otočit osmkrát a to v co nejkratším časovém intervalu!

Jednou z disciplín bylo také přitahování automobilu vsedě
Jednou z disciplín bylo také přitahování automobilu vsedě


“Já ji převrátím tak, že se otočí rovnou dvakrát,” žertuje vítěz disciplíny Tyre Flip (převrácení pneumatiky) Jiří Svozil. “Bože, pomož mi,” okamžitě s úsměvem dodává a kráčí k obrovské gumě, s kterou by normální smrtelník ani nehnul. Největším konkurentem na prvních Xtuning Strongman Cupu mu je borec Jakub Smejkal. “Nic nevzdávám,” jen utrousí po třetí disciplíně k leaderovi soutěže.

Tito svalnatí chlapáci, kteří si v sedě přitáhnou několikatunové auto váží přes 120 kilogramů, tráví v posilovnách dlouhé hodiny a ti nejlepší si o smažáku s tatarkou můžou nechat leda zdát. “Před závodem jsem si dal suchou rýži. Stravu je potřeba totálně upravit,” říká soustředěný Michal Širůčka, který se chystá na zdvih osmdesátikilové klády v limitu 60 sekund.

“To bylo moc lehký, přidejte tam trochu” opět vtipkuje na zemi ležící, celý zadýchaný a vyčerpaný, nicméně stále usměvavý vítěz další disciplíny Jiří Svozil.

Diváci na fotbalovém stadionu v Radotíně se perfektně baví, chvílemi se i zdá, že snad ani nedýchají, až tak jsou napjatí! Ale hluboké ticho se po úspěšném, ale i neúspěšném pokusu změní v obrovský řev a aplaus. Fanoušci jsou jednoduše skvělí a ženou svalovce kupředu.

Výborně zorganizovaná akce, snad jen počasí by v počátku mohlo být k závodníkům vřelejší, ale i to se nakonec na závodníky usměje, a tak celá soutěž sklízí zasloužený potlesk. Strongmanem prvního mítinku se nakonec stal Jiří Svozil, který si tak odnesl 3 tisíce Kč a věcné ceny od sponzorů, přesto si velké uznání zaslouží všichni přítomní!
Vítek Valenta

A co všechno museli “borečci” zvládnout?
1/ Farmers Walk – přenášení kufrů o váze 2 x 80 kg na vzdálenost 40 m
2/ Tyre Flip – převracení pneumatiky 350 kg na vzdálenost 20 m
3/ Log Lift – zdvih klády 80 kg na počet opakování v časovém limitu 60 s
4/ Truck Pull – přitahování automobilu vsedě
5/ Hercules Hold - držení automobilů v rozpažení
6/ Super Yoke – přenášení hrazdy se zátěží 200 kg na vzdálenost 20 m

Pozor, vše je na čas a kdo zaspí, se soutěží se musí rozloučit!

A kdy je další akce nejsilnějších mužů v extrémně náročných disciplínách na našem území? Dobrá zpráva, už brzy: 1.8. 2009 Žďár nad Sázavou, 15. 8. 2009 Meziboří a finále 29.8. 2009 ještě není známo kde, ale vše bude na stránkách pořadatelů akce: www.czech-strongman.cz.

Témata:  strongman, strongmani
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud