13. července 2009 • 16:45

Oblečení pro olympioniky? Z kávy a kukuřice

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Látky z kukuřice či kávy budou použity k výrobě oblečení českých sportovců na olympijských hrách ve Vancouveru. Přesná podoba kolekce bude sice zveřejněna až na podzim.



Ale již dnes představili zástupci společnosti Alpine Pro, která ji společně s vybranými sportovci tvoří, materiály, z nichž bude oblečení ušito."Snažili jsme se, aby materiály měly hlavně ideální funkční vlastnosti. Dbali jsme ale i na to, aby bylo komfortní při nošení a látky měly ekologický původ," uvedl ředitel výroby Alpine Pro Václav Hrbek na dnešní tiskové konferenci.

I proto budou mít sportovci spodní prádlo a roláky z kukuřice a trika z kávy. "Kávový materiál používají někteří jezdci formule jedna a na jeho vzniku se přímo podílel Fernando Alonso," podotkl Hrbek.

Jako první český olympionik bude moci "kávové" tričko vyzkoušet krasobruslař Tomáš Verner. Dnes ho převzal a testovat jej bude v příštích týdnech na tréninkovém soustředění na severu Evropy.

"Netušil jsem, že něco podobného vůbec existuje. Koukal jsem na to jako zjara. Nevěděl jsem, že lze něco podobného takhle využít. Je to ale super, když je to funkční a ještě ekologicky šetrné," uvedl Verner, jenž dostal triko v univerzální černé barvě.

Nadšený z ekologického původu materiálů byl i šéf české mise a místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) František Dvořák. "Dříve se tkaniny vybíraly z klasických materiálů a dnes se to posunulo. Velmi se dbá na to, aby materiály byly recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí.

Zapadá to do politiky olympijských výborů a olympismu jako celku. Je to jedna z priorit," uvedl Dvořák.Zástupci ČOV představí přesnou podobu kolekce až za několik měsíců, již nyní je prý jasné, že bude originální.

"Určitě si nás nikdo nesplete s jinými výpravami, které mají podobné národní barvy. Přitom ta kolekce perfektně kloubí olympijskou symboliku a národní barvy," prozradil Dvořák.

Z toho má radost i Verner, jenž se na výběru kolekce podílí. "Jsem šťastný, že budeme jedinečná výprava a nebudeme v davu ostatních týmů, které jsou sponzorované velkými společnostmi. Podpoří to náš týmový duch a mohlo by nám to pomoci přivést moc medailí. Jsou to jen maličkosti, ale i ty pomáhají," dodal Verner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud