11. března 2010 • 15:13

Vrah rozhodčího: Pamatuju si, jak jsem ho bodl

Autor: spo, bke, Nový čas
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský hokejista Ladislav Ščurko (23) promluvil ve sledovaném případu o tom, jak zabil rozhodčího Marka Liptaje (†28): "Pamatuju si, jak jsem ho poprvé bodl," vypověděl u soudu.



Soud s Ščurkem, který se k vražde Liptaje přiznal, začal v Košicích ve středu. K celé události mělo dojít v lednu 2008 na odpočívadle na cestě z Košic do Prešova.

Ščurko, který je od dubna loňského roku ve vazbě, oběť devatenáctkrát bodnul nožem. Tělo mrtvého rozhodčího , kterého vrah zakopal, se našlo až v prosinci. Ščurko se poté ke svému činu vyšetřovatelům přiznal.

Čtěte dále:
Ščurko řekl, proč vraždil »
Mohl hrát NHL, teď mu hrozí doživotí »

U soudu Ščurko ve středu vypověděl, že chtěl svou oběť nožem původně jen vystrašit. Když se pak hádka stupňovala, nejdřív soka nožem poškrábal na krku. "Pamatuju si, jak jsem ho po dalším zastrašování poprvé v afektu bodl do břicha," popsal.

Poté Ščurko ztratil kontrolu nad svým jednáním. Ve své výpovědi uvedl, že oběť nechtěl zabít, ale jednal ve hněvu, protože ho Liptaj citově a jinak vydíral.

Hokejista Šcurko je před soud předváděn v poutech
Hokejista Šcurko je před soud předváděn v poutech

Šcurko se se svou obětí potkal už před sedmi roky. Poté mu finančně pomáhal, aby mohl bydlet v pronajatém bytě. Podle výpovědi ho však Liptaj dlouhodobě citově vydíral údajnou nevyléčitelnou chorobou.

Policie dokonce zkoumala, jestli Ščurko vraždou nezakrýval odhalení svého homosexuálního vztahu s Liptajem. Tomu by výkřik o vydírání napovídal.

Čtěte dále:
Hokejista Ščurko a jeho oběť: Vražda z lásky?

Když podle své výpovědi u soudu Ščurko zjistil, že ho Liptaj podvádí, chtěl po něm, aby mu vrátil klíče od bytu. V osudný den se oba pohádali a na odpočívadle mezi nimi došlo ke konfliktu, který skončil smrtí o pět let staršího hokejového rozhodčího.

Ščurko se ve středu u soudu za svůj čin poprvé omluvil a vyjádřil lítost. "Syna už mi to nevrátí," reagovala matka oběti Valéria Liptajová. Ta uvedla, že její syn měl už v minulosti finanční problémy. A byl kvůli finančním podvodům už i ve vazbě.

Další jednání soudu s Ščurkem bylo stanoveno na květen. Místo kariéry v NHL Ščurkovi reálně hrozí dvacet let vězení.

Zavražděný hokejový rozhodčí byl známou tváří v televizi. V TV Markíza v pořadu Srdcové záležitosti se chtěl seznámit s vhodnou partnerkou.

Vyznání Marka Liptaje (†28) v pořadu Srdcové záležitosti

326139:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud