Jiří Fejgl
25. prosince 2009 • 22:00

Orientační běžec: Zachránil život, přišel o zlato

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo slávy vítěze prožil čest poraženého. A také obdiv za nevšední čin. Orientační běžec Michal Smola zachránil při závodě štafet na mistrovství světa v Maďarsku na konci srpna soupeři život. Místo toho, aby velmi reálně bojoval o zlatou medaili.



Osmadvacetiletý český závodník přezdívaný Bingo byl pro Martina Johanssona opravdovou výhrou. Švéd totiž při běhu zakopl a do nohy si zabodl větev. Tři centimetry široký pahýl měl vražený ve stehně dvanáct centimetrů hluboko.

Naštěstí mu pomohli ti největší protivníci – společně se Smolou ještě Francouz Thierry Gueorgiu a Nor Anders Nordberg.

Všichni čtyři, tedy i švédský běžec, se zrovna rvali o místa na stupních vítězů. Kvůli nehodě zastavili a bylo po nadějích, Češi nakonec skončili na sedmadvacáté pozici, doběhli půl hodiny za prvními Švýcary, jimž titul spadl do chřtánu.

„Nemohu jim dát na oplátku medaili, ale mají můj velký respekt jako sportovci i lidé,“ napsal o svých zachráncích Johansson v děkovném prohlášení.

Seriál deniksport.cz hrdinové a zkrachovalci:
1. zkrachovalec: Paranoidní trenér Rada »


Smola ke všemu překonal mámení po skvělém úspěchu vlastně dvakrát. Nordberg se vydal pro pomoc a Čech zůstal u zraněného společné s Gueorgiuem. Ten ho pak přesvědčoval, že situaci zvládne sám. Kdyby Smola vyrazil i po krátké zastávce, měl by český tým zlatou medaili naprosto jistou.

„Řekl jsem Michalovi, ať běží, že to zvládneme. On ale ukázal, že má velké srdce,“ napsal na svých webových stránkách Gueorgiou.

„Bylo mi jasné, že jim musím pomoci. Martin chvílemi upadal do bezvědomí,“ odmítl Smola snadnou vítěznou kořist. S francouzským kolegou pak přenesli Johanssona na cestu, kam přijela sanitka, kterou mezitím přivolal Nordberg. „Nejdřív jsem si myslel, že má jen vyvrtnutý kotník. Bylo to ale mnohem vážnější. Než přijela pomoc, bylo to úplně šílené.“

Nejlepší český závodník pak sklidil uznání i od svých spolubojovníků ve štafetě. Žádné výčitky ve stylu připravil jsi nás o medaili. „Všichni říkali, že jsem se zachoval dobře,“ popisoval reakce juniorský i akademický mistr světa.

Jako odměnu dostal také cenu fair play. Přesto se rozhodně nejedná o příjemnou vzpomínku. „Když teď v lese zakopnu, vždycky se mi to připomene,“ připouští Smola.

Zítra čtěte – 1. zkrachovalec: Trenér Petr Rada

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud