6. ledna 2010 • 21:04

Dostal jsem se ze dna na vrchol, říká šťastný Kofler

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze dna až na vrchol se během roku dostal rakouský skokan na lyžích Andreas Kofler, nový vítěz Turné čtyř můstků. Před rokem neprošel v Bischofshofenu kvalifikací, zatímco dnes na stejném místě slavil po olympijském stříbru největší úspěch kariéry.



"Nemám slov. Je to nádherné," radoval se pětadvacetiletý skokan, který se během 12 měsíců dostal z údolí slz až na vrchol štěstí. "Turné čtyř můstků je zvláštní, má unikátní zvuk a eleganci."

Kofler nedominoval Turné suverénně, vyhrál jen v Innsbrucku a pak už se neobjevil ani na stupních vítězů. Nahrála mu ale letos vyrovnanost prestižního seriálu, a tak nakonec odjel v autu pro vítěze.

Jeho hvězda poprvé zazářila v roce 2006. Tehdy se ve Willingenu radoval z premiérové výhry ve Světovém poháru. Na olympiádě v Turíně získal titul s týmem a v úchvatném duelu o další zlato prohrál na velkém můstku o jedinou desetinu bodu s kamarádem Thomasem Morgensternem. "Bylo to na jednu stranu smutné, ale na druhou nádherné," vzpomínal.

Turné čyř můstků ovládl Rakušan Kofler >>>

Ještě o rok později pomohl rakouským skokanům ke zlatu na světovém šampionátu v Sapporu, ale pak se z předních pozic vytratil. "Poslední dva roky byly strašné, byl jsem rozhozený a musel jsem začít úplně od začátku. Pracoval jsem a v koutku duše věřil," řekl Kofler.

Formu hledal v Kontinentálním poháru a věřil mu trenér Alexander Pointner. "Je skokům zcela oddaný, je nezávislý a cílevědomý, a to mu pomohlo zpátky," řekl zkušený rakouský kouč o Koflerovi. Tomu k hledání formy pomáhal i jeho trenér z mládí Mark Maurberger.

Od prvních skoků této sezony se začalo ukazovat, že je Kofler na správné cestě. A s výsledky se vrátilo i jeho sebevědomí. "Taky jsem vyzrál, přestal být skeptický a osamostatnil se, když jsem se přestěhoval do svého bytu. To mi pomohlo," řekl skokan.Dokonce ani neodletěl relaxovat před sezonou do Egypta jako jeho kolegové, ale zůstal ve svých třech místnostech a sám si rovnal myšlenky.

Milovník heavy metalu ví, jaké to je se vyrovnávat s nepříjemnostmi. Dlouho mu trvalo, než překousl rozvod rodičů. Dokonce jako malý žil rok a půl s otcem v americkém Barringtonu, ale nejvíce pro něj znamená matka Renate a sestra Daniela. Když získal svou první finanční odměnu za skoky, koupil jim každé malý dárek.

A k úspěchu mu pomohl i jeho krajan a zároveň soupeř Gregor Schlierenzauer. Narodili se nedaleko od sebe a pro Koflera je jeho mladší kamarád v něčem vzorem. "O něm je známo, že pracuje precizně a umí od všeho něco. Z toho se dá vycházet," usmál se Kofler.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud