14. července 2009 • 13:03

Verner chce zaskočit soupeře

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší český krasobruslař Tomáš Verner dělá vše proto, aby v nadcházející olympijské sezoně překvapil soupeře a prosadil se mezi nejlepší ve Vancouveru.



Dříve, než měl v minulosti ve zvyku, proto začal trénovat své kompletně nové jízdy. Oproti zvyklostem se totiž rozhodl v létě nacvičit nový krátký program i volnou jízdu.

"Chci změnit oba programy, abych překvapil soupeře i rozhodčí," řekl Verner novinářům na pondělní prezentaci kolekce olympijského oblečení. Běžně přitom krasobruslaři mění jen jeden program. "Když jsem letěl do Kanady za choreografkou, tak jsem si řekl, že si nechám tango z loňska, ale nakonec jsme se dohodli, že změníme oba," pousmál se evropský šampion z roku 2008, jenž dnes odletěl trénovat do Norska.

Třiadvacetiletý krasobruslař věří, že mu tento krok pomůže splnit velké cíle. "Hodlám s nimi zaútočit na posty, které jsem ještě nikdy nedobyl. Neváže mě nic k historii. Vše bude nové, programy, hudba, kostýmy...," uvedl Verner, jenž bude krátký program jezdit na hudbu z filmu Řek Zorba a volnou jízdu na Kmotra.

Závodník z Českých Budějovic, který ale podstatnou část roku tráví v tréninkovém centru v německém Oberstdorfu, si dobře uvědomuje, že zařazením dvou nových jízd riskuje.

"Já ale riskuju rád. Někdo říká, že jsem loni riskoval na mistrovství světa se čtvernou kombinací v krátkém programu, ale mě to bavilo. A vyplatilo se to. Konečně jsem se dostal do společnosti dvou bruslařů, kteří tyhle prvky zařazují do krátkého programu," poukázal na fakt, že něco podobného si zatím dovolil jen Francouz Brian Joubert.

Navíc prý neměl před rokem v Los Angeles co ztratit. A s odstupem času jej nemrzí ani fakt, že skončil "až" čtvrtý. "Kdyby se to extrémně dobře povedlo a vyhrál jsem, tak jsem měl před sebou velkou bariéru. V historii sólového bruslení ještě nikdo nevyhrál olympiádu poté, co vyhrál rok předtím mistrovství světa. Tuhle bariéru před sebou teď nemám," smál se Verner.

Svěřenec trenérky Vlasty Kopřivové nechce nic podcenit, proto již nyní piluje obě jízdy. V minulosti přitom touto dobou zkoušel jen jednotlivé části programů. "Upravili jsme trénink tak, abych byl připraven už na začátku sezony závodit. Abych si udržel stabilní výkonnost a nemusel na začátku sezony chodit kanálama a se skloněnou hlavou. Abych měl už v prvním závodě optimální formu," vysvětlil Verner.

Prvním závodem pro něj bude říjnová Grand Prix v Paříži. "Nechci tam být nepřipravený," řekl jasně. K dobré psychické pohodě mu pomáhá i skutečnost, že se rozhodl rozložit si třetí ročník studia vysoké školy. "Jsem trochu klidnější než loni, kdy jsem byl se školou trochu ve stresu," uvedl.

Verner se chce ve Francii prezentovat v dobrém světle i proto, aby se hned na začátku sezony důrazně připomenul soupeřům. "Je důležité ukázat lidem, kteří se chtějí do amatérského sportu vrátit, že se nemají kam vracet. Že není místo. A druhá věc je ukázat současným aktivním soupeřům, že jim nebudu dávat prostor, aby nade mnou mohli vyhrát jen díky mým chybám," řekl Verner.

Nadcházející sezona pro něj bude specifická i vzhledem k tomu, že jeho tréninkovou skupinu v Oberstdorfu opustila italská krasobruslařka Carolina Kostnerová. "Věděl jsem o tom delší dobu, že se něco děje. Carolina nebyla spokojená s některými věcmi. Pro mě jako jejího kamaráda je ale nejdůležitější, aby v olympijské sezoně našla to, co jí pomůže dostat se zpět do formy. Je ale pravda, že mi hodně chybí," přiznal Verner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud