31. března 2009 • 17:31

Verner chystá program na Vancouver

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny volna a pak zahájení přípravy na olympijskou sezonu, takový program má po mistrovství světa krasobruslař Tomáš Verner.



Čtvrtým místem v Los Angeles se po dvou výpadcích vrátil do světové špičky, ale vysněná medaile ze světové scény mu znovu unikla.S výjimkou exhibice Králové ledové arény, která ho čeká příští týden, asi na měsíc odloží brusle. Už předtím ale zahájí suchou přípravu, kondici bude nabírat mimo jiné běháním a jízdou na kole.

"V červnu odletím do Kanady skládat nové programy, pak se vrátím na den domů a pojedu do Oberstdorfu. Během letní přípravy budu i ve Finsku, Švédsku, Norsku a tak dále, abych neupadl do nějakého stereotypu," popsal dnes Verner svůj další program na pražské tiskové konferenci po příletu z MS.Ve Vancouveru by se rád představil se zbrusu novými jízdami.

Jisté to je minimálně u krátkého programu, který už letos jel druhou sezonu. O tom novém má poměrně konkrétní představu. "Už mám vybranou hudbu, ale nebudu ji prozrazovat. Chci ho jet se čtverákem, protože kdyby nebyl, tak by to byl krok zpátky, a já nechci chodit zpátky," uvedl.

Čeká ho hledání nového motivu pro volnou jízdu, ale není vyloučené, že se po dohodě s trenéry a choreografy rozhodne jen pozměnit tu letošní. "Je pravda, že když se jízda jezdí druhý rok, tak si k ní člověk najde lepší cestu, víc ji zažije a je v ní jistější. Ale z mého pohledu je důležitější být zase inovativní a něčím výjimečný," uvažoval.

Počítá s tím, že v nové sezoně bude aplikovat stejný model tréninku, jaký se mu osvědčil před mistrovstvím světa. Každý den tak hodlá jezdit volnou jízdu i krátký program.

"Tahle tréninková metoda něco přinesla, rozdíl mezi mistrovstvím Evropy a mistrovstvím světa byl markantní. Jestli ji použiji po celý rok, tak bych mohl být na olympijské hry připravený lépe než moji soupeři, což mám v plánu," řekl dvaadvacetiletý krasobruslař.Nebojí se, že by to mohlo vést k přetrénování.

"První dva týdny jsem byl zahlcený, unavený, dělal jsem chyby a pro tělo to bylo náročné, ale pak jsem se adaptoval. Nebyla to fyzická, ale spíš mentální záležitost. Vědět, že volná jízda není něco, z čeho bych musel mít strach.

Respekt ano, ale ne strach," vysvětlil.Před závody si nerad veřejně stanovuje konkrétní cíle a nechce tak dělat ani s výhledem na olympiádu. "Můžu jen naznačit. Podle světových tabulek jsem nejlepší bruslař na světě. Pořád se pohybuji mezi nejlepšími a skoro všichni už si alespoň jednu medaili urvali, jenom já ne. Konkrétnější nebudu," podotkl.

I když už na mistrovství světa závod psychicky zvládl a vrátil se mezi elitu, spolupráce s psychologem se nevzdává. "S psychologem jsem nespolupracoval jen na práci na ledě. Pomáhá mi uspořádat i můj osobní život a na tom je práce jako na kostele," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud