17. dubna 2009 • 21:58

Vedení skokanů hledá nového trenéra

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jméno nového trenéra skokanů na lyžích pro nadcházející olympijský rok bude známo začátkem května. Otázkou ale stále je, zda Rakušana Richarda Schallerta, který po uplynulé sezoně u české reprezentace skončil, nahradí zahraniční, nebo český kouč.



Jisté je, že vedení úseku skoku na lyžích, jehož předsedou byl dnes na Sychrově znovu zvolen Leoš Škoda, jedná v zahraničí. "Je to tady u komína," pronesl Škoda pro ČTK a deník Sport, ale neprozradil, o koho se konkrétně jedná. Jen naznačil, že nejde o trenéra z Polska ani ze Slovenska. V úvahu tak přichází Rakousko, Slovinsko či Německo.

"Máme si zavolat pátého šestého května, pak se uvidí," uvedl Škoda. "Problémem ale je, že všude mají trenéry na olympijský cyklus."

Dalším faktem hovořícím proti zahraničnímu trenérovi může být nedostatek financí. Rozpočet úseku skoku klesl na deset milionů korun a na plat pro kouče v něm není vyhrazena velká částka. "Je v prahové hodnotě," řekl sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek. "Na zahraničního trenéra bychom to nějakým způsobem pokryli. Je předběžná dohoda, že by se eventuálně rozložily splátky," řekl Škoda.

Jaroslav Sakala, nový člen rady úseku, by dal přednost zahraničnímu trenérovi. "Je škoda, že Schallert nezůstal. Nevidím za něj v Česku adekvátní náhradu, což je před olympiádou důležité, ale nevím, kdo by to mohl dělat, kdo je volný," řekl bývalý mistr světa v letech na lyžích s tím, že smlouvu by trenér teď měl dostat asi na rok, do olympiády. "A pak bych to řešil na čtyři roky," doplnil.

Pokud ale z angažmá cizince u českých skokanů nakonec sejde, reprezentaci nejspíše povede David Jiroutek, dosavadní trenér B-týmu. "Chcete-li české řešení, pak je to David Jiroutek," přitakal například také Schallert, který od května povede německý juniorský výběr.

Z možných zahraničních adeptů lze zřejmě vynechat Vasju Bajce, který úspěšně vedl český tým před Schallertem. Slovinec, který v uplynulé sezoně osobně pomáhal Jakubu Jandovi a má s ním nadále v určitém měřítku spolupracovat, má smlouvu v Turecku. Teoreticky by mohlo jít třeba o jeho krajana Matjaže Zupana, který už v Česku také pracoval, ale ten je nyní hlavním trenérem u slovinského týmu.

Nově zvolenou radu, do níž se nově dostal mimo jiné i bývalý úspěšný skokan a současný trenér ženské reprezentace Jaroslav Sakala, čekají i další úkoly, například finanční stabilizace. Úsek přišel o dva hlavní partnery, což znamená minus přes tři miliony korun. Rozpočet na rok 2009 tak je navržen na deset milionů korun. "Padáme brutálně. Nejsme dnes bohatým úsekem," řekl delegátům sportovní ředitel Rostislav Jozífek. V minulosti měl úsek v jedné době dokonce dvojnásobné prostředky.

I proto není v návrhu ani koruna na prémie pro reprezentanty, ale jako kompenzaci by jim měla být nabídnuta reklamní plocha pro vlastní využití. "Vyslyšíme, po čem volali v sezoně," uvedl Jozífek.

Rok před olympiádou ve Vancouveru je v rozpočtu například snížena položka na závodní činnost, ale reprezentace by neměla mít problémy. Pomoci by měly finance Dukly, odkud by mělo přijít okolo dvou milionů korun. "Je to obrovská pomoc, díky," konstatoval Jozífek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud