6. února 2009 • 18:56

Gutová je novou hvězdou Val d'Isere

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sjezdové lyžování možná odhalilo svou budoucí královnu. Teprve sedmnáctiletá Švýcarka Lara Gutová patří k největším hvězdám dosavadního průběhu mistrovství světa ve francouzském Val d'Isere.



Gutová po sedmém místě v super-G vybojovala senzační stříbro v superkombinaci a stala se tak jednou z nejmladších medailistek v historii lyžování.

Podle trenéra švýcarské reprezentace Stefana Abplanalpa může na šampionátu dokonce vyhrát nedělní sjezd."Pokud bude v neděli svítit slunce, tak Lara vyhraje sjezd o vteřinu," uvedl Abplanalp po dnešní superkombinaci, v níž Gutová naplno zazářila.

Ke stříbru vykročila právě při úvodním sjezdu, v kterém jen o 14 setin sekundy zaostala za aktuálně nejlepší sjezdařkou Lindsey Vonnovou. A to i přesto, že měla horší podmínky.Gutová téměř celou jízdu jela ve stínu, naopak Vonnové svítilo slunce a měla tak lepší viditelnost.

"Je to senzační. Sjezd jsem si opravdu užila," svěřila se novinářům Gutová, která mluví hned pěti světovými jazyky.Ve slalomu sice měla až desátý čas, přesto jí to stačilo na nečekané stříbro za vítěznou Kathrin Zettelovou z Rakouska.

"Slalom opravdu není mojí silnou stránkou. Dnes jsem se do toho ale vrhla a vyneslo mě to až na vrchol," usmívala se Gutová a dala tak za pravdu své přezdívce "Sluníčko".

Gutová se v seriálu Světového poháru pohybuje druhou sezonu a i přes své mládí si již získala respekt svých soupeřek. Vždyť už v 16 letech byla při sjezdu v závodě SP ve Svatém Mořici třetí. V prosinci již na stejné trati slavila první velké vítězství, když triumfovala v super-G. Povedlo se jí to jako vůbec nejmladší lyžařce v historii.

Mladá Švýcarka si na šampionátu vydobyla popularitu i tím, že jako jediná prohlásila, že si tratě ve Val d'Isere opravdu užívá. "Mám ráda tyhle sjezdovky, protože jsou technické, vlnité, strmé a hodně náročné. Takových tratí by v ženských závodech mělo být víc. Nemám ráda jednoduché sjezdovky, jsou k smrti nudné," ušklíbla se Gutová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud