17. června 2009 • 16:25

Chystá se tunel na věřitele?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se jisté, že hospodaření organizačního výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci skončí v červených číslech, možná i bankrotem. Kolem toho, kdo bude muset zaplatit možná až 100 milionů korun ztráty, totiž není jasno.



Ve hře jsou lyžařský svaz, statutární město Liberec, stát, ale i samotná prezidentka MS Kateřina Neumannová.

Na koho to padne? Jednou z možností jsou veřejné peníze, kterých už ve prospěch libereckého šampionátu padlo víc než dvě miliardy korun. Neumannová v pondělí večer jednala s ministrem financí Eduardem Janotou, ten ale odmítá, že by měl dluh organizátorů zaplatit stát.

„Teoreticky to možné je, ale za dané situace si to nedovedu představit,“ řekl Janota serveru Týden.cz. „Není v pořádku, aby dluhy po šampionátu platil stát. Žádné státní garance nepřicházejí v úvahu.

Kdo dotoval MS v Liberci
Stát.....................1 453 364 000 korun
Statutární město Liberec ... 489 092 000 korun
Liberecký kraj......... 161 000 000 korun
CELKEM .............. 2 103 456 000 korun


Podle Luďka Lisseho z Ústavu práva a právní vědy je pochybné, zda by stát vůbec mohl pořadatelům MS poskytnout dotaci.

„Dotace je něco, co se poskytuje do budoucna. Pokud by tam byla ještě nějaká ospravedlnitelná činnost toho občanského sdružení do budoucna, tak by vláda teoreticky dotaci poskytnout mohla,“ řekl Lisse pro Český rozhlas - Radiožurnál.

„Otázkou je, jak by se taková dotace z veřejných rozpočtových prostředků obhajovala. Od skončení mistrovství světa uplynulo už několik měsíců.“

Občanské sdružení FIS Nordic WSC 2009, které MS pořádalo, však významnější akce do budoucna zřejmě neplánuje. Pověřilo totiž právníka Ivana Brambaškiho, aby po právní i finanční stránce ukončil jeho činnost.

Pořadatelům zbylo 42 milionů korun, které jim v pondělí jako poslední splátku poslala mezinárodní federace FIS. Další tři miliony mohou získat prodejem majetku. Na dluhy to však stejně nebude stačit. Co bude s dluhy, které po činnosti organizačního výboru zbudou?

„Podle informací, kterými disponuji, dlužníkem zůstává občanské sdružení, které bylo původně pořadatelem celé akce,“ řekl Lisse. „Takže v zásadě Svaz lyžařů a město Liberec nejsou povinni závazky hradit.“

Klička je zřejmě ve formě organizačního výboru, kterým je zájmové sdružení právnických osob, které za své závazky ručí jen do výše svého majetku. Na druhé straně však stojí audit hospodaření organizačního výboru z roku 2007.

Jeho výsledky tehdy projednávala revizní komise lyžařského svazu a jasně konstatovala, že lyžařský svaz bude za případný propad zodpovědný.

„Závěry auditu potvrdily odpovědnost svazu a města Liberec za přípravu a uspořádání MS,“ píše se v usnesení z jednání revizní komise. Pokud by však odpovědnost přesto přešla na organizační výbor, mnoho jeho věřitelů by zřejmě své peníze nikdy nedostalo zpátky.

Pak by ale mohly hrozit potíže prezidentce šampionátu Kateřině Neumannové. „Myslím, že není dost dobře možné, aby právní subjekt v téhle výši peněz něco objednal a následně řekl: My na to nemáme,“ řekl deníku Sport expert, který si nepřál být jmenován. „Pak by měl být zodpovědný minimálně člověk, který to objednal.

A to by tvrdě spadlo na hlavu Kateřiny Neumannové.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud