12. června 2008 • 16:00

Fanoušci motorismu míří do Brna

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tři bývalí italští piloti formule 1 Gabriele Tarquini, Nicola Larini a Alessandro Zanardi se představí v neděli v mistrovství světa cestovních vozů na Masarykově okruhu v Brně.



Dva sprinterské souboje na deset kol budou současně ostrou premiérou nově položeného povrchu Masarykova okruhu. Na startu se objeví i jediný český zástupce Michal Matějovský s vozem Seat León.

Už dnes dopoledne všichni jezdci testovali nově položenou trať. "Brněnský okruh znám dokonale, závodil jsem na něm už před dvaceti lety," uvedl na tiskové konferenci čtyřiačtyřicetiletý Larini, který startoval v padesáti závodech formule 1.

Masarykův okruh byl podle něj v té době jedním z nejlepších na světě. "Nový povrch je dalším krokem vpřed, v dnešním dopoledním tréninku jsem zlepšil svůj osobní traťový rekord o jednu sekundu. A to ještě trať potřebuje gumovat pneumatikami," řekl Larini.

Po čtyřech závodech v Brazílii, Mexiku, Španělsku a Francii je v čele průběžné klasifikace Tarquini. I on si nový povrch pochvaloval. "Trať je zcela jiná než v loňském roce.

Pamatuji si, že hned v první zatáčce byl velký hrbol a všichni zde museli zpomalit. Nyní je okruh dokonale rovný, což umožňuje zajíždět rychlejší časy," uvedl Tarquini, kterému se vydařil začátek sezony a rád by svůj náskok v čele průběžné klasifikace zvýšil.

Matějovský pomýšlí v silné konkurenci na umístění do patnáctého místa. "Zaměřujeme se hlavně na nastavení auta, kde máme rezervy. V dopoledním tréninku mě potkal technický problém, zatím mechanici zjišťují, co se přesně stalo," prohlásil.

V loňském roce navštívilo závod mistrovství světa cestovních vozů v Brně 55.000 diváků. "Nejen kvůli této návštěvě, ale také kvůli dokonalé organizaci, je Brno stálým účastníkem seriálu. Pro nás závod v České republice znamená současně okno do východní Evropy," uvedl generální manažer Marcello Lotti.

První závod na deset okruhů startuje v neděli ve 12:20, druhý o stejné délce začne v 15:35. Součástí programu budou v sobotu i v neděli doplňkové závody Formule Master, Škoda Octavia Cup, Memoriál Zdeňka Vojtěcha a seriál Porsche Cayman.

Stav mistrovství světa cestovních vozů po čtyřech závodech:

1. Tarquini (It.) 45, 2. Muller (Fr.) 38, 3. Rydell (Švéd.) 37, 4. Priaulx (Brit.) 33, 5. Gené (Šp.) 30, 6. Huff (Brit.) 27.

Články odjinud


Články odjinud