30. ledna 2010 • 05:00

Z MS chci tři medaile, říká trenér cyklokrosařů Klouček

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hecování fanoušků, domácí atmosféra a znalost trati v závodních podmínkách. To budou největší výhody české reprezentace při víkendovém MS v cyklokrosu. Tým okolo Zdeňka Štybara a Kateřiny Nashové se medailovými ambicemi nijak netají. Svorně tvrdí: Domácí trať známe dokonale, ale šampionát je specifický závod. Během hodiny se může stát cokoliv.



Mohlo by se na cyklokrosařském MS v Táboře opakovat veleúspěšných šest medailí z roku 2001? Reprezentační trenér Petr Klouček přiznal, že pokud jeho svěřenci nezískají tři medaile, bude zklamaný. A ve skrytu duše doufá v ještě větší žně. Stejně jako před devíti lety věří kouzlu domácího prostředí.

Petr KloučekFoto ČTK
Zdeněk Štybar Zdeněk ŠtybarFoto ČTK/www.stribro.cz


„Naši z mistrovství republiky vědí, že když vyjedou tohle stoupání rychle, v dalším už bude docházet. To soupeři v tréninku nenacvičí,“ uvedl. Původně měli favorizovaní Belgičané dorazit do Tábora co nejdřív. Právě kvůli co nejlepší adaptaci na ledovou trať a několikastupňový mráz. Do středečního odpoledne ale ze zahraničních výprav byli na místě jen Němci. A to opět nahrává Čechům.

Štybar je největší českou nadějí.Foto ČTK
„Viděl jsem trénovat juniory a třiadvacítkáře. To bylo něco. Oni Němci nikdy nebývali technicky špatný a pro nás neznamenají nebezpečí, ale teď musím říct, že naši jsou na tom sněhu o dvě třídy lepší,“ culil se Klouček.„Domácí prostředí bude výhodou. Pokud bude pořád taková zima, Češi jsou na to adaptabilnější.“

Dalším faktorem výkonu sportovce pak tradičně bývá podpora fanoušků. „Povzbuzování vnímám strašně moc,“ potvrdil vicemistr světa z posledního táborského šampionátu Petr Dlask.

„V těle už to máte tak zabudovaný, že když jedete doma a lidi vám fandí, začne vám běhat mráz po zádech. To vás dostane do úplné extáze, v tu chvíli ze sebe vymáčknete všechno a snažíte se to těm lidem vrátit. Na to se strašně těším a věřím, že nám to pomůže.“

Převaha českých barev by podle Kloučka mohla působit i na soupeře, kteří závodí především v rodné Belgii a na opačný poměr diváků nejsou zvyklí. „To bude naše plus hlavně v mladších kategoriích a myslím, že i v ženách.“ Z Belgie by navíc měli přijet i příznivci Zdeňka Štybara, který je v zemi, kde žije a závodí, velmi oblíbený.

„Pro Belgičany je cyklokros sport číslo jedna. Oni se vždycky těší na akce, kde můžou ochutnat pivo,“ smál se Dlask. „Těžko říct, jestli jich tady bude deset nebo dvacet tisíc.“

Zdeněk Štybar (vlevo) Niels Albert (uprostřed). Sven Nijs (vpravo)Foto ČTK/AP


Fámu, že by se po šampionátu měl Zdeněk Štybar vrátit domů v autobuse jednoho z jeho fanklubů, ale sám jezdec stáje Telenet Fidea vyvrátil. „Odlétáme soukromým letadlem s týmem a sponzory. Snažil jsem se o to, abych mohl zůstat v Čechách se svými fanoušky, ale realita je taková, že jezdím za belgický tým, mám za sebou belgické sponzory a těm já musím být k dispozici,“ smutnil Štybar.

„Ale doufám, že podpora bude co největší. Přijede autobus ze Stříbra, přijede autobus z Essenu i z Kurne, kde založili můj nový fanklub. Takže lidí tady bude dost a myslím, že i fanoušci od Nijse nebo Alberta budou podporovat taky mě a naopak. Atmosféra bude stát za to.“

Štybar je největší českou nadějí.
Štybar je největší českou nadějí.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud