9. prosince 2009 • 16:24

Ženský florbal, to je i svět barviček a líčidel

Autor: Pavel Křiklan
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby se volil sport, v němž je největší frekvence pohledných dívek, ženský florbal by byl jedním ze žhavých kandidátů. Nepředstavujte si, že se na nynějším mistrovství světa ve Švédsku prohánějí po hřišti zpocené svalovkyně.



Naopak, florbal nevyžaduje nijak zvláštní muskulaturu, mnohé dívky spíš zeštíhluje. A protože se v něm ani nemůžete ušpinit, mohou slečny dbát víc na svůj zevnějšek.

Čtěte více:
Historický postup! Florbalistky jsou v semifinále MS »

Mnohé z nich si pěstují dlouhé vlasy, Švédky jsou s blonďatým culíkem od sebe k nerozeznání. „A taky snad všechny chodí na zápas nalíčené,“ říká česká útočnice Eliška Křížová. „Ony si to taky můžou dovolit, když se většinou ani nezpotí,“ směje se.

Sama v českém týmu patří k většině holek, které si cestou na zápas nechávají od spoluhráčky Denisy Billé malovat na tvář českou vlaječku.

„Vezme tři barvičky, udělá pár tahů, už má cvik a za minutku je hotovo,“ popisuje Křížová, které ovšem jako jedné z mála vlaječka vydrží zřetelná až do konce zápasu. „Nepoužívám totiž moc potítka, navíc ji mám na levé tváři a utírám se pravou rukou,“ vysvětluje.

České florbalistky po váhře s Norskem
České florbalistky po váhře s Norskem

Na druhé líci mají ještě reprezentantky červeně vyvedené číslo svého dresu. Tím však ještě úpravy zevnějšku nekončí. „Já mám třeba řasy namalované voděodolnou řasenkou,“ prozrazuje další členka druhého útoku Dominika Šteglová. To jí stačí. „Make up si určitě nedávám, pot by ho spláchl. Možná tak zamaskovat nějakej beďárek,“ vyprskne smíchy.

Dívka s nejdelšími vlasy v týmu má před nástupem na hřiště ještě jeden úkol. Upravit si prameny tak, aby nepřekážely, zkrotit je čelenkou.

Čtěte více:
Florbalistky hrají o medaile. Chybí jim světlo »
Florbalistky bydlí ve Švédsku jako princezny »

„Když jsem viděla svou fotku ze zápasu s Lotyšskem, na které mi trčí nahoru hejno vlasů, říkám si: ‚Tak tohle ne, musím to svázat, ať to tolik nevlaje.‘,“ vysvětlovala, proč na následující duel se Švédskem vyběhla stejně jako Margarita Kalecká s úhledně svázaným copánkem.

I když se florbalistky pochopitelně soustředí především na samotný duel, fintilky v sobě nezapřou. „Skoro všechny se před zápasem upravujeme, snažíme se nějak vypadat,“ vypráví Šteglová.

Ve srovnání s některými hráčkami z ostatních týmů jsou ovšem v líčení dost střídmé. Třeba Švýcarka Mirca Andereggová si černou tužkou pokaždé zmaluje oči tak, že se jí v obličeji skoro ztrácejí.

České florbalistky po váhře s NorskemFoto Barbora Reichová (Sport)

A nekorunovaná miss šampionátu, Slovenka Petra Knažková, se v líčení nijak neomezuje. „Namaluju se vždycky ráno – a do zápasu mi to vydrží. Nanesu si oční stíny, tužkou zvýrazním obočí, namaluju si řasy a makeupem trochu zatřu červené tváře,“ vykládá.

Vedle toho má zřejmě ze všech hráček na turnaji nejvýraznější náušnice – světle fialové pecky. „Svoje zlaté jsem musela nechat doma,“ říká pobaveně.

Ale pozor! Nemějte zase florbalistky za slečinky, dokáží kousnout víc bolesti než leckterý chlap. Česká obránkyně Lenka Bartošová hraje i přesto, že má zle poničené koleno.

„A mě v zápase zlomila protihráčka nos. Stane se…“ pokrčí rameny slovenská kráska Knažková.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud