8. prosince 2009 • 13:19

Florbalistky hrají o medaile. Chybí jim světlo

Autor: Pavel Křiklan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř kdykoli vystrčí v dějišti florbalového mistrovství světa ve švédském Västeras nos ven, pohltí je tma. České reprezentantky mají co dělat, aby se z nich nestaly šípkové růženky.



Sever Evropy totiž nyní ovládá období extrémně krátkých a ponurých dnů a organismus svodům říše spánku jen těžko odolává...

Čtěte více:
Florbalistky poprvé padly, ale k postupu stačí bod »
Florbalistky bydlí ve Švédsku jako princezny »

Rozednívá se kolem deváté ráno, tma padne už ve tři odpoledne. A ani během těch šesti hodin dne se o nějakém světle nedá mluvit, spíš o příšeří. Sluneční brýle rozhodně neužijí.

„Pořád se nám chce spát," stýskají si české reprezentantky, kterým stačí v dnešním duelu s Norskem (16:30) k vytouženému postupu do semifinále jen bod.

Nezívají, to ne, ale nejčerstvější taky nejsou. „Sorry, ještě spím!" zahlásí v nadsázce obránkyně Denisa Billá, když na ranním tréninku pokazí přihrávku.
Heslo dne zní: nespat přes den!

Pohled na hotel - zámek s parkem
Pohled na hotel - zámek s parkem

„Když usnu, je to hodně špatný. Naštěstí se to moc nestává," povídá útočnice Eliška Křížová a směje se při tom jako sluníčko. Jenže - tu svízel nikdo na lehkou váhu nebere. Před prvním zápasem s Američankami byly reprezentantky rozhozené.

„Šly jsme po obědě spát, vzbudily jsme se - a venku tma, jako kdyby byla půlnoc. Bylo to zvláštní, člověk má pocit, že by měl zůstat v posteli, ale musí se připravovat na zápas. V tomhle ohledu to není úplně ideální," líčí brankářka Jana Christianová, která působí ve Finsku a je na tmu během dne zvyklá.

Vlastně - jako jediná si užívá kratší noc. V Porvoo, městečku u Helsinek, kde hraje, momentálně panují drsnější podmínky.

„Teď se tam rozednívá kolem desáté, jedenácté a stmívá se ve tři. A bude to ještě horší, co jsem slyšela," vypráví, ale skepsi v jejím hlase neuslyšíte.

„Mám ráda takovéhle počasí, asi jsem trošku zvláštní," směje se. „Ráda hraju, když je venku tma." Tak tohle se jí na šampionátu splní do sytosti...

Ovšem například Magdalena Šindelová, která před lety strávila ve Finsku celou sezonu, si na šampionátu připomněla, jak ji tahle meteorologická zvláštnost kdysi trýznila.

„Měla jsem ve Finsku problémy se spánkem: v noci jsem nemohla usnout a přes den se mi chtělo hrozně spát. Ale nechtěla jsem si to připustit. Až když jsem se vrátila do Čech, došlo mi, jak to bylo náročné a jak mi to ovlivňovalo život," vykládá.

Česká brankářka Jana Christiánová tváří v tvář Švédce Anně RenstromovéFoto Barbora Reichová (Sport)

Jak se tedy florbalistky nažhaví tak, aby nepřijely na zápas malátné, ale naopak plně koncentrované? Před odjezdem mají po odpoledním klidu poradu, svačinu a pak také dvacetiminutovou jízdu k hale autobusem, v němž právě z těchto důvodů svítí ostré světlo a hraje hlasitá hudba.

„Já se třeba nabudím tak, že hraju počítačovou hru, dokáže mě udržet při koncentraci," vypráví Christianová, která „paří" NHL 2006 za Pittsburgh, který si vybrala kvůli Sidneymu Crosbymu. „Ale bohužel tam ještě není," lituje.

Jen jedno by vyřešilo ospalou náladu, která visí nad městem. „Sníh," říká Šindelová. „Když ve Finsku nasněžilo a svítily lampy, přece jen se to všechno nějak rozsvítilo. Jenže toho se asi nedočkáme," posmutní.

A tak tenhle boj s plíživým šerem budou florbalistky svádět víc než týden. I když - mohl je tenhle osud potkat na celý život. „S holkama jsme si říkaly, že se ani nedivíme tomu, že tady na severu lidi tolik pijou," pokýve hlavou Kristýna Jílková.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud