František Prachař
6. listopadu 2009 • 21:00

Haye vzkazuje Valujevovi: Smrdíš! Pošlu tě k zemi

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smrdíš, jsi nejhnusnější tvor na planetě a já tě pošlu k zemi. Tohle vzkazuje před bojem největšímu a nejtěžšímu boxerovi světa Nikolaji Valujevovi o padesát kilo lehčí pišišvor, který v těžké váze vyhrál jen jeden zápas.



Provokatér David Haye si s ničím hlavu neláme a každému ji chce urazit. Naplivat už stihl i na rod šampionů Kličků. V sobotním souboji o titul mistra světa WBA proto drzý Brit dostane šanci ukázat, zda umí víc než jen nadávat.

Nikolaj Valujev Nikolaj ValujevFoto ČTK/AP
Němečtí promotéři si našli pro duel v Norimberku (od 22.15 PP na ARD) snadný příměr. Celý národ se připravuje na řežbu „Davida s Goliášem“. Haye je sice pověstný knockouter s velkou výbušností a v křížové váze do 91 kilogramů se stal absolutním šampionem. Jenže teď čeká velkou hubu první velké sousto.

Vlastně to úplně největší. Navíc gigantický Valujev s proporcemi 213 centimetrů a 146 kilogramů snad poprvé v historii projevil emoce a vleze do ringu s osobním přáním soupeře co nejvíc ponížit. Důvod? Haye zašel v rámci předzápasového marketingu, který má přilákat pozornost, příliš daleko.

„Vypadá jako zombie a stejně i boxuje,“ tvrdil se znechucenými grimasami bijec s hláškami hodnými Mika Tysona. Pak vstal, stoupl si k papírové figuríně soupeře a urazil jí hlavu. „Je to další idiot v našem sportu. Chci ho porazit co nejtvrdším způsobem, aby už po víkendu nemohl dělat tento druh reklamy,“ opáčil Valujev.

Jak Haye provokoval...
NIKOLAJE VALUJEVA... „Mluvil jsem s pár klukama, co s ním byli v ringu, a říkali, že zápas s ním zrovna nevoní. Při mém vzrůstu budu mít hlavu rovnou u jeho hrudníku a nejsem nadšený z toho, že budu mít ty mastné chlupy v obličeji.“ „Moje žena říká, že je strašně šeredný. A má pravdu, vypadá jako zombie a stejně tak i boxuje. Ale to mi nevadí, já se bojím jenom švábů.“

VLADIMIRA KLIČKA… „Na rozdíl od ostatních flákačů ho v ringu dvanáct kol nenechám, leda by si nechal transplantovat bradu. Nakonec jeho brácha Vitalij hodí ručník do ringu, aby ho zachránil. Bude to jeho poslední zápas v kariéře! Nesnáším jeho styl.“

VITALIJE KLIČKA… „Má oběť? Vitalij nebo ten druhý… To je jedno, která ze sester Kličkových to bude. Mike Tyson by je sežral během tří kol a pak vyplivnul. Přesně to, co s nimi udělám já.“
Ten je po dlouhé době tím oblíbenějším boxerem titulového zápasu. Fandí mu i potenciální protivníci Vladimir a Vitalij Kličkové, kteří drží zbylé tři tituly v těžké váze. I je Haye urážel. Když se měl v létě utkat s prvním jmenovaným, předstoupil před novináře v tričku, na kterém slavným sourozencům utrhnul hlavy. Boj se ale nakonec neuskutečnil kvůli údajnému zranění ramene velkého fanouška fotbalistů Millwallu.

Když se od Hayeho postavy odmyslí marketingově atraktivní prohlášení, zůstane dost nečitelný boxer. V nižší váze byl králem, kde se nudil, proto šel podobně jako v minulosti Evander Holyfield do supertíhy.

Jenže jít zápasit s Valujevem je jako pořádat s kudličkou na houby hon na Kyklopa. Brit je o půl metráku lehčí a věří si hlavně díky tomu, že před rokem v pátém kole knockoutoval Monte Barreta – rohovníka druhé vlny, jenž ruské „Bestii z východu“ vzdoroval plných jedenáct kol. Jinak má šanci jít do tak prestižního boje hlavně díky předchozím výsledkům, kdy vyhrál 21 z 22 duelů stylem k. o.

Experti se v prognózách neshodnou. Na odborném serveru boxing.funhouse.com byly tipy na výsledek vyrovnané 5:5.

Prásk! David Haye takhle popravil maketu Nikolaje Valujeva. Otázkou je, jestli to v ringu při skutečné bitvě o titul mistra světa nedopadne přesně obráceně... Prásk! David Haye takhle popravil maketu Nikolaje Valujeva. Otázkou je, jestli to v ringu při skutečné bitvě o titul mistra světa nedopadne přesně obráceně...Foto Globe Media/Action Images
„Podle mne prohraje Haye před limitem. Je to jenom mluvka, který se cpe na vrchol moc brzy. Valujeva nemá šanci dostat. Jednou se na něj pověsí v klinči a vezme mu tím všechnu energii,“ myslí si Ondřej Pála, tuzemská jednička v těžké váze. „Šanci určitě má. Je rychlý, technický a tvrdý. Valujev ho vůbec nemusí trefi t a může vyhrát na body,“ oponuje zase Lukáš Konečný, historicky nejúspěšnější Čech.

Právě rozpory jsou to, co činí ze zápasu, který by neměl vybočit z průměru posledních let, atraktivní menu. Haye je díky ostrým výrokům atraktivní pro americký trh, který už dlouho čeká na nového Tysona. Placené kanály budou boj o titul vysílat za pouhých 25 dolarů.

David Haye a Nikolaj Valujev si připíjí... Na co, na to kdo komu urazí hlavu ve skutečnosti? David Haye a Nikolaj Valujev si připíjí... Na co, na to kdo komu urazí hlavu ve skutečnosti?Foto Globe Media/Action Images
„Až vyhraju, na což si vsaďte, rád bych titul příště obhajoval právě ve Spojených státech. Chci tam vrátit to správné vzrušení a charisma, které se z amerických ringů vytratilo. Klíčem k tomuto boji bude moje rychlost, obratnost a výbušnost,“ plánuje muž s přezdívkou „Hayemaker“, což znamená v překladu „Tvrdý úder“.

Chcete-li si vsadit, kurz na vyzyvatele je podle kanceláře B-win pouze 1,68:1, naopak na Valujeva je 2,15:1. Značí to neznalost poměrů, nebo začátek nové hvězdy?

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud