11. října 2009 • 15:58

Váňa v 56 letech pošesté vyhrál Velkou pardubickou

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

119. ročník Velké pardubické ovládl legendární Josef Váňa s Tiumenem, když se ve finiši fantasticky dostal před největší favoritku dostihu bělku Sixteen. Ta tak s Josefem Bartošem skončila druhá a nesplnila sen o vítězném hattricku, třetí doběhl Numero Due s žokejem Kouskem.



Šestapadesátiletý Váňa opět posunul svůj rekord v počtu vítězství - na jednom z nejtěžších dostihů v Evropě triumfoval už pošesté.

A to se chtěl po loňském závodě s Velkou pardubickou definitivně rozloučit.

Čtěte více:
Váňa: Že bych byl jako Železník? Také mi přibývá energie »
Velká pardubická má letos superfavoritku: Sixteen »

"Starého Váňu ještě nesmíte házet do žita," usmíval se ale šťastný vítěz do televizních kamer. A je dost dobře možné, že ho fanoušci na startu nejslavnějšího českého dostihu uvidí i příští rok.

Josef Váňa v cíli Velké pardubické děkuje Tiumenovi
Josef Váňa v cíli Velké pardubické děkuje Tiumenovi

"Pokud by se dal dohromady Welldancer, tak asi neskončím," prohlásil Váňa. Právě tohoto koně si letos připravoval, jenže ten se zranil a legendární žokej uvažoval o tom, že 119. ročník vynechá.

Pak se mu ale naskytla příležitost jet Tiumena, a ten se mu skvěle odvděčil. "Má zásluhu na tom, jak se dnes dívám na svět," pronesl dojatý rekordman.

To jeho syn, který byl také na startu, ale dostih nedokončil, se snažil sentiment skrývat. "Povedlo se mu to už pošesté, tak už snad dá pokoj!" prohlásil Josef Váňa mladší.

Na podmáčené trati v Pardubicích odstartovalo pětadvacet koní a běželo se prakticky čistě - obávaný Taxisův příkop nezvládl jen Dušan Andrés s Hirschem.

Postupně vypadlo ještě dalších šest závodníků. Ačkoliv se žádný hrozivý pád letos nekonal, přeci jen zaplatil jeden kůň za Velkou pardubickou životem.

Shirley s žokejem Stromským si zlomila nohu na velké vodě a musela být utracena.

Po skoku Drop padá žokej Marek Stromský ze sedla ShirleyFoto Jaroslav Legner (Sport)

Do cíle letos i tak doběhlo osmnáct koní, což je rekordní počet.

Čelo závodu ovládali dlouho Red Dancer a Numero Due, ale poměrně brzy se dopředu začala propracovávat právě favoritka Sixteen.

To Váňa začínal pomaleji a držel se spíše uprostřed startovního pole, postupně ale také nabíral na tempu a pohyboval se na pátém místě.

Do poslední zatáčky běželi Sixteen s Tiumenem bok po boku a nechávali za sebou všechny soupeře. Chvíli to vypadalo, že Váňa odpadá a pro předpokládaný vavřín si doběhne Sixteen.

Jenže živoucí legenda českého dostihového sportu vsadila i letos na toho správného koně - Tiumen fantasticky zrychlil, přehnal se kolem Bartoše se Sixteen a nakonec triumfoval o tři a půl délky
.

A šestapadesátiletý Josef Váňa mohl přijímat naprosto upřímné gratulace od svých soupeřů i neutuchající ovace nadšených diváků.

119. Velké pardubická České pojišťovny steeplechase (6900 metrů, dotace 4,5 mil. korun):
1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler) - 9:19,56 min.
2. Sixteen (ž. Bartoš)
3. Numero Due (ž. Kousek)
4. Mandarino
5. Pocci
6. Jung

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud