9. července 2009 • 15:57

Boxerský bůh Tyson: užíval si jako barbar

Autor: Ahmed Chaibi
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, VIDEO - Ve dvaceti byl mistrem světa, nejmladším v historii těžké váhy. „Ten večer jsem se šíleně zkouřil,“ přiznal. Teď je mu třiačtyřicet a nemá nic. Miliony, které vydělal, zmizely. „Nevím, kdo jsem, co jsem,“ říká Mike Tyson, bývalý boxerský šampion.



Nedávno mu tragicky zemřela dcera, jedno ze sedmi dětí, které zplodil. Pár dní nato se v Las Vegas potřetí oženil. Jeho život je dál plný paradoxů. Už víc než dvě dekády přitahuje bývalý Železný Mike pozornost.

Bylo mu dvacet, když v roce 1986 v Las Vegas sestřelil Trevora Berbicka a stal se šampionem. „Když jsem byl malej, tak mě mlátili. Teď rány dávám já. V ringu jsem bůh," přiznával Tyson. „Vracím to ponížení a představuju si, jak soupeřům drtím obličej na cucky."


V té době ovšem zemřel Cus D'Amato, trenérský veterán, který Tysona vytáhl z ghetta a z pasťáku a naučil ho boxovat. Smrt jeho mentora a otcovské postavy podle mnoha spekulací způsobila to, co se pak z Tysona stalo, jak žil a jak boxoval.

Do roku 1990 byl šampionem. Pak titul ztratil a maléry se začaly kupit. Už předtím se rozvedl s herečkou Robin Givensovou, která prohlásila, že se s ním po roce manželství prostě bojí žít. „Byli jsme děti," komentoval to nedávno on sám. „Život s ním je utrpení," tvrdila tehdy ona.

Podívejte se na nejbláznivější momenty Mika Tysona:


Pak přišlo obvinění ze znásilnění, za něž byl v roce 1992 odsouzen. Ve vězení strávil tři roky. „S ženskýma jsem se nikdy nemazlil a choval jsem se k nim jako parchant, ale zrovna tahle k nim nepatří," říká na adresu Desirée Washingtonové. To, že tehdy osmnáctiletou účastnici soutěže krásy v hotelovém pokoji v Indianapolis znásilnil, dodnes popírá.

Pět let byl ženatý s Monikou Turnerovou, sestrou nikoli nevýznamného politika ze státu Maryland. Ta požádala o rozvod v roce 2003. Důvodem byly hlavně jeho časté nevěry. Prokázat je nebyl problém, takže soud žádosti matky jeho dvou dětí vyhověl.

ArchívFoto Archív

Celkem sedm dětí, legitimních i nemanželských, zplodil Tyson. „O každé jsem se finančně postaral," říká. „Jenže jsem na ně neměl čas, nevěnoval jsem se jim, jak by správný táta asi měl," uznává.

„Celý život jsem jen pil, bral drogy a vyváděl na mejdanech," říká dnes.

„Narodil jsem se jako feťák," cituje jeho slova britský Guardian. „A mezi feťáky, taky těmi odnaučenými, jsem se vždy cítil dobře, ti do mého světa patřili. I na odvykací klinice."

Mike Tyson
Foto Archív

* jako Michael Gerard Tyson se narodil 30. června 1966 v New Yorku

*
otec rodinu opustil, když mu byly dva roky, matka zemřela v jeho 16 letech, má ještě bratra a sestru

* ve vězení během tříletého trestu za znásilnění přijal muslimské jméno Malik Abdul Aziz

* když v listopadu 1986 porazil Trevora Berbicka, stal se ve věku 20 let a 4 měsíce nejmladším šampionem historie, ale o titul senzačně přišel v roce 1990 s Busterem Douglasem a už ho nikdy nezískal zpět

* v roce 2003 vyhlásil bankrot, přestože za dva souboje s Holyfi eldem inkasoval po 30 milionech dolarů a bral 20 milionů v roce 2002 za zápas s Lennoxem Lewisem, který vydělal v té době rekordních 103 miliony jen za televizní práva

* jeho kariéra je spojena hlavně s tím, že Holyfi eldovi v odvetě v roce 1997 ukousnul kus ucha, pět let nato při rvačce na tiskové konferenci kousnul do nohy Lewise

* na konci 90. let byl ve vězení kvůli rvačce, po skončení kariéry v roce 2005 byl několikrát zatčen za držení drog

* kanál ESPN jej vyhlásil nejhorší osobností historie sportu a třeba klub Ottawa Senators před pár lety zakázal gólmanovi Rayovi Emerymu mít na přilbě Tysonův portrét

Nikdo se nemůže shodnout, jestli vydělal v ringu a mimo něj 300, nebo 400 milionů dolarů. Jisté je, že je dávno nemá a v roce 2003 vyhlásil bankrot.

„Choval jsem se jako barbarští nájezdníci, kteří plenili římskou říši," říká o svém rozhazování. „Bral jsem plnými hrstmi. Užíval jsem si a najednou to skončilo."

Pořídil si živého lva, dostával pokuty za rychlou jízdu a v jeho garáži vždy byly mercedesy, BMW, lamborghini. Pak třeba naboural bentley za 180 tisíc dolarů a překvapeným dopravním policistům auto věnoval (oni si ho opravdu nechali a když se na to přišlo, byli postaveni mimo službu).

Nedostatek peněz jej několikrát donutil vrátit se do ringu a nechat si namlátit. Naposled třeba v roce 2005 od Kevina McBridea, boxera okresního formátu. Tyson inkasoval 5 milionů, ale dlužil prý tehdy 34 milionů. Kvůli penězům šel i do boxerské show v Las Vegas.

Předtím hlavně kvůli penězům dvakrát boxoval s Evanderem Holyfi eldem. Vydělal za to prý 60 milionů. První zápas v roce 1996 nečekaně prohrál a v odvetě v létě 1997 udělal pořádný průšvih. Ukousnul totiž soupeři kus ucha!

Tyson byl diskvalifi kován, na rok přišel o licenci a musel zaplatit 3 miliony pokuty. „Jsem nula, žiju nanic a můj život je ztráta času" prohlásil po incidentu Tyson. Bránil se tím, že Holyfi eld ho v obou zápasech několikrát udeřil hlavou.

Lidé, kteří léta marketingově spolupracují s Muhammadem Alim, Tysonovi nedávno začali pomáhat k penězům. „Mike přece vyprodukoval miliardy za prodej televizních práv, vstupenek, suvenýrů nebo obrazových nosičů," cituje LA Times Harlana Binghama.

„Část by měl dostat zpátky. Po celém světě se nezákonně prodávají věci s jeho jménem. Naším úkolem je, aby z toho něco měl," říká Bingham.

Mezitím produkoval i dokument „Tyson", který měl loni úspěch na festivalu v Cannes a nyní se postupně dostává do televizních sítí v USA. „V tom filmu jsou věci, které na světlo boží vyplout nemusely," říká s ročním odstupem Tyson o práci režiséra Jamese Tobacka. „Dostal to ze mě, ani nevím jak." Režisér začal s bývalým šampionem spolupracovat v době, kdy se Tyson léčil na odvykací klinice.

„Moc brzo jsem zestárnul a moc pozdě jsem zmoudřel," říká Tyson v dokumentu. „V ringu jsem byl borec a v životě jsem byl loser, a pak jsem byl loser i mezi provazy," hodnotí otevřeně svůj život.

„Ale abych vám řekl pravdu, nikdy jsem nevěřil, že se vůbec dožiju čtyřicítky," přiznává Tyson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud