28. listopadu 2009 • 17:15

Štybar dominoval v belgickém Koksijde

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál po dvou letech závod Světového poháru. Na nejvyšší stupeň dnes vystoupil v belgickém Koksijde. Ve spurtu zdolal domácí jezdce Svena Nijse a Klaase Vantornouta. Pro Štybara to bylo páté vítězství v sezoně: dvě vybojoval v Českém poháru, minulý týden uspěl při závodech seriálů GVA a Superprestige.



Štybar v této sezoně při závodech SP ještě nechyběl na stupních vítězů. V italském Trevisu a francouzském Nommay dojel druhý, v Plzni třetí. Naopak vítěz všech předchozích závodů SP Niels Albert z Belgie se tentokrát musel spokojit s čtvrtým místem. I tak ale udržel vedení v průběžné klasifikaci, před Štybarem má náskok 15 bodů.

Štybar, který závod SP poprvé vyhrál předloni rovněž v Belgii, potvrdil skvělou formu z posledních dnů. Ve čtvrtém dílu SP byl podle reprezentačního kouče Petra Kloučka ze všech startujících nejlepší. "Je šťastný, hodně dlouho jsem jej tak nadšeného neviděl. Má obrovskou radost," řekl ČTK Klouček.

Štybar vyzkoušel pozornost soupeřů už v druhém kole. "Ujel jim, ale zbytečně neplýtval silami a nechal se dojet. Potom situaci kontroloval. Když nastoupil Nijs nebo Albert, tak si je sjel okamžitě, ostatní nechal chvíli v naději, ale moc velký náskok jim nedopřál," dodal k průběhu závodu Klouček.

Je to můj nejlepší týden v kariéře, říká šťastný Štybar >>>


Do cílové rovinky vjelo společně pět jezdců, vedle medailistů ještě Albert a Mourey z Francie. Štybar do ní najel na vedoucí pozici, ale k finiši nasadil jako první Vantornout. Český závodník dokázal kontrovat, ale i za ním jedoucí Nijs v posledních metrech zrychlil a Štybar uhájil prvenství jen o centimetry.

Po startu nějaký čas vedl Kamil Ausbuher, ale pak se začal propadat. Do poloviny závodu se držel také Martin Bína, ani on však nasazené tempo nevydržel a nakonec dojel až v třetí desítce. Radomír Šimůnek skončil jedenáctý, do první dvacítky se ještě vešli Petr Dlask a Martin Zlámalík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud