24. září 2009 • 17:05

Cancellara ovládl časovku, Raboň devatenáctý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
SESTŘIH: Dallas - Vegas 3:2. Hertl a spol. na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Časovku na mistrovství světa v silniční cyklistice ve Švýcarsku vyhrál suverénním způsobem domácí Fabian Cancellara a získal již třetí časovkářské zlato v kariéře. Druhý dojel Švéd Gustav Larsson, třetí byl Němec Tony Martin.



Z českých jezdců se na start postavil František Raboň a obsadil 19. místo. Za Cancellarou zaostal o čtyři minuty a 40 vteřin."Bylo to hodně těžké, hlavně ten kopec.

Rozhodně spokojený nejsem, protože jsem chtěl skončit do desátého místa. K tomu bych ale musel mít svůj den, a to se nestalo. Byl to takový standard, ne dobrý, ale ani ne špatný," řekl novinářům v cíli český jezdec, hájící barvy stáje Columbia HTC.

Osmadvacetiletý Cancellara na 49,8 kilometru dlouhé trati v Mendrisiu potvrdil, že patří k nejlepším časovkářům současnosti. Do cíle dojel v čase 57:56 s náskokem jedné minuty a 27 vteřin před Larssonem, Martin ztratil o minutu více.

Švýcarský cyklista se díky dnešnímu triumfu vrátil na časovkářský trůn, z kterého ho loni sesadil Němec Bert Grabsch, jenž se dnes musel spokojit s desátým místem. Cancellara navázal na loňské zlato z olympiády v Pekingu a vítězství ze světových šampionátů v letech 2006 a 2007.

Raboň po časovce: Nebylo kde si odpočinout >>>

Dlouho vévodil výsledkové listině Američan Tom Zirbel. Letošní vicemistr své země v třiceti letech startoval na mistrovství světa poprvé, dokonce to byl jeho první start v Evropě. Dlouho sahal po medaili, nakonec jej od bronzu dělilo 17 sekund.

Vše se ale začalo měnit po startu poslední skupiny čtrnácti elitních cyklistů, mezi nimiž vyrazil na trať i český šampion Raboň. Hned od prvního mezičasu nenechával Cancellara nikoho na pochybách, že je ve skvělé formě a že desetitisícům diváků podél trati udělá zlatou radost.

Po prvním ze tří okruhů měl k dobru na druhého Martina 40 sekund, stříbrného z olympijských her v Pekingu Larssona dokonce po dvaceti kilometrech dojel. Raboň byl se ztrátou 1:31 na devatenáctém místě.Diváci hnali Cancellaru kupředu a ten strojovým tempem zvyšoval svůj náskok.

Záhy nebylo otázkou, kdo zvítězí, ale o kolik bude Švýcar rychlejší.Larssonovi paradoxně "pokoření" od Cancellary pomohlo. Dokázal se jej chvíli držet a tím získal rytmus, což jej nakonec vyneslo na druhé místo před Martina. Ten ve čtyřiadvaceti letech dosáhl na první medaili v kategorii elite.

Raboň po dvou okruzích klesl na 21. místo, ale v posledním kole dokázal zrychlit a posunul se o dvě příčky výše, což je při jeho čtvrtém startu na světovém šampionátu nejlepší výsledek. Před rokem byl osmatřicátý.

Muži elite - časovka (49,8 km):

1. Cancellara (Švýc.) 57:56,
2. Larsson (Švéd.) -1:27,
3. Martin (Něm.) -2:30,
4. Zirbel (USA) -2:47,
5. Pinoti (It.) -3:02,
6. Brajkovič (Slovin.) -3:08,
7. Moerenhout (Niz.) -3:11,
8. Vinokurov (Kaz.) -3:21,
9. Konovalovs (Lot.) -3:34,
10. Grabsch (Něm.) -3:38, ...19. Raboň (ČR) -4:40.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud