22. září 2009 • 11:31

Potvrdí Kreuziger roli největší české naděje?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Především se jménem Romana Kreuzigra je spojován případný český úspěch na světovém šampionátu silničních cyklistů, který se od středy do neděle uskuteční ve švýcarském Mendrisiu.



Třiadvacetiletý jezdec se i přes své mládí vypracoval mezi závodníky světové extratřídy. V současné době je šestý ve světovém žebříčku a své kvality prokázal hlavně devátým místem na Tour de France.

Díky němu může česká cyklistika pomýšlet na historicky první medaili z kategorie elite. Mezi muži zatím vybojoval jediný kov v roce 1993 Lubor Tesař, který skončil třetí v závodě amatérů.Kreuziger již ve své sbírce medaile ze světového šampionátu má. V roce 2004 se stal juniorským mistrem světa v silničním závodě a skončil druhý v časovce a v Mendrisiu by rád na tyto úspěchy navázal.

Program MS
Středa 23. září:
9:30 časovka jezdců do 23 let (33,2 km),14:00 časovka žen (26,8 km).

Čtvrtek 24. září:
11:30 časovka mužů elite (49,8 km).

Sobota 26. září:
9:00 silniční závod žen (124,2 km),13:30 silniční závod jezdců do 23 let (179,4 km).

Neděle 27. září:
10:30 silniční závod mužů elite (262,2 km).


V elitní kategorii zatím startoval dvakrát: v roce 2007 závod nedokončil a před rokem ve Varese obsadil 51. místo.Z Vuelty, kterou bral spíše jako přípravu na šampionát, se vrátil do Itálie, kde žije a po jednodenním odpočinku dnes začal opět s tréninkem.

"Vuelta skončila pro náš tým docela dobře, celkově jsme se předvedli v dobrém světle. Pro mě to byl dobrý test před mistrovstvím světa," uvedl na svém webu.V jedné etapě skončil na druhém místě a v předposlední, kterou byla časovka, zajel pátý čas, což svědčí o slibné formě. Do Mendrisia se přesune za českou výpravou v pátek, kdy si vyzkouší poprvé trať.

"Zatím jsem o ní slyšel od svých italských spolujezdců, že to má být nejtěžší šampionát za poslední roky, ale to zjistím, až si okruh objedu," řekl Kreuziger.Spolu s ním vyrazí do silničního závodu ještě Martin Mareš a původně nominovaného Františka Raboně zastoupí náhradník Jan Bárta.

"Raboň se na tak dlouhý závod po dlouhé sezoně necítí a soustředí se jen na časovku," řekl ČTK reprezentační kouč Jozef Regec.Dalšího účastníka nedávné Vuelty Raboně čeká ve čtvrtek časovka na 49,8 km. Na dvou předchozích šampionátech se mu časovka nepovedla, o to víc touží po letošních výsledcích tentokrát uspět.

Časovku vyhrál na závodech Kolem Murcie a Kolem Romandie, na Mezinárodním kritériu skončil celkově druhý a třetí v časovce stejně jako na Circuit de la Sarthe. "Když skončím v elitní desítce, tak budu spokojen," řekl mistr Evropy do 23 let z roku 2005.

Mezi ženami pojede pouze Martina Růžičková, protože republikové šampioně v časovce Tereze Huříkové vystavila stop viróza. Po třech letech budou čeští jezdci i na startu kategorie do 23 let.

"Závod jednotlivců je vždy velká loterie, ale v časovce mohou Novák a Hačeckým myslet na slušné umístění," míní Regec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud