15. dubna 2010 • 09:59

Šebrle plave jako Phelps. Jenže v louži

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co dělat na soustředění v Jihoafrické republice, když jen leje, leje a leje? Recept desetibojaře Romana Šebrleho zní: Jít plavat. Klidně, i když po ruce není bazén. Místo něj totiž poslouží třeba louže. I takovými vylomeninami si zpestřuje přípravu světový rekordman.



Desetibojař Roman Šebrle trénuje i na variantu, že by na letním mistrovství Evropy v atletice zdlouhavě pršelo. „Poplavu stovku za jedenáct vteřin,“ žertuje. Z legrace sebou totiž na soustředění v Jihoafrické republice plácnul do louže a jal se předvádět styl plaveckého krále Michaela Phelpse. „Ta fotka vznikla spontánně po třech dnech deště v kuse,“ líčil olympijský vítěz z roku 2004.

Vodu má rád, obzvlášť, když se cachtá doma v bazénu s dětmi. Ovšem opravdové plavání, které využívá třeba při regeneraci po desetibojích, tolik nevyznává. „Jsem špatný plavec,“ připouští. Takže jak by stovku opravdu zaplaval? „Kolem minuty patnáct,“ odhaduje. Světový rekord v dlouhém bazénu je v tomhle případě daleko, skoro o půl minuty níž.

Na soustředění se Šebrle vyblbne třeba s fotoaparátem, ve skupině atletů se vůbec pasuje za šprýmaře. „Vymýšlím největší ptákoviny, většinou na chudáka maséra Albyho.“

Šebrle se na Mauriciu s rodinou vyfotil u obřích želv
Šebrle se na Mauriciu s rodinou vyfotil u obřích želv


S potměšilým úsměvem tentokrát také sledoval, kterak do sebe čtvrtkař Richard Svoboda soukal dvoukilový steak. Časový limit na zporcování obřího kusu masa jeho parťák ze skupiny nakonec prošvihl. „Po tuhém boji dal ten steak za hoďku a půl. Dva dny nemohl jít na záchod, ale jinak v pohodě.“ Šebrle sám by se prý do podobného dobrodružství nepustil. „Nelákalo by mě to. Mám rád, když si jídlo užiju a přitom se nemůžu přejíst.“ Nicméně šťavnatému masu v Jižní Africe ani on neodolá. „Je pravda, že tady jsou steaky fakt top na světě. Už jsem dal i sedmisetgramový,“ dodal někdejší mistr světa.

Na jihu Afriky se oddává také oblíbené kratochvíli v podobě golfu, soupeří třeba s trenérem Daliborem Kupkou. A výsledky si pochvaluje. „Hrajeme podle hendikepu, takže někdy vyhraju já, někdy Dála. Na rány vyhrávám vždycky já. Už se mi tu povedlo jít první devítku se třemi ranami pod par a druhou se třemi ranami nad par, takže celkově v paru hřiště dlouhého 6405 metrů,“ může se pochlubit.

Cestou do Potchefstroomu se zastavil také na ostrově Mauricius, kde měl propagovat sport a také se potkat s ministrem. „Mauricius byl super. Užil jsem si hlavně děti a Evu. Byli jsme se podívat na delfínech, korálových útesech, vodopádech, obřích želvách. Je tam super počasí, moře i příroda. S ministrem jsem se ale nakonec nesešel, řešili prezidentské volby,“ líčil Šebrle.



Ale aby se snad nezdálo, že se pořád jen baví – na soustředění už má za sebou pořádný kus práce. „Dodělali jsme objem a přecházíme k rychlosti. Takže zatím dobré. Rychlostní tréninky ukážou, jak jsem na tom.“
Občas dokonce poškorpí mladší parťáky i na dráze, kde je dokáže i v 35 letech nechat všechny za sebou. „Ale jelikož to byly jen starty z poloha první, tak si z toho nic nedělají. Horší bude, až jim zase dám na zadek v desetiboji.“

Závodit začne v polovině května, prvním desetibojem bude mítink v Götzisu. V této sezoně taky může Šebrle jako první překonat hranici 700 tisíc bodů a stovky vícebojů.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud