12. března 2010 • 17:05

Straková s Balnerem jsou ve finále, Bába vypadl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výškařka Iva Straková a tyčkaři Michal Balner a Jiřina Ptáčníková se na halovém mistrovství světa v atletice v Dauhá probojovali do finále. Straková výkonem 192 centimetrů vyrovnala své letošní maximum, Balner jako jeden ze čtyř závodníků skočil všechny výšky napoprvé. S přehledem prošel z rozběhu závodu na 60 metrů překážek Petr Svoboda, ve svém běhu byl v času 7,75 sekundy třetí.



Do semifinále postoupili Jakub Holuša v závodu na 800 metrů, Lucie Škrobáková na překážkách a čtvrtkařka Denisa Rosolová, pro niž už ale byly soupeřky v boji o finále nad její síly. V kvalifikacích vypadli nečekaně výškař Jaroslav Bába a Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů, dále půlkařka Lenka Masná, překážkář Martin Mazáč, koulař Jan Marcell a ve svém nejspíš posledním závodu kariéry i tyčkařka Pavla Rybová.

Straková se sice v posledních týdnech potýká se zraněním chodidla, ale na dnešním výkonu to nebylo znát. Postupovou výšku, stejně jako dalších osm finalistek, skočila napoprvé, byť se štěstím. "První cíl splněn, nechci se ale ukolébat postupem a hodlám dál bojovat," řekla Straková. "Jinak je to pro mě první světlý moment po trochu protrápené sezoně," komentovala své zranění.

Devítičlenné bude i finále tyčkařů. Balner do něj postoupil poprvé na své třetí velké akci v kariéře. Kvalifikace přinesla hodně překvapení, do boje o medaile nepostoupili letos druhý nejlepší tyčkař světa Francouz Renaud Lavillenie, mistr světa z Paříže 2003 Giuseppe Gibilisco z Itálie nebo Ukrajinec Maksym Mazuryk.

"Byly tu problémy se stojany, myslím, že se nechali rozhodit. Já byl v klidu," usmíval se spokojeně Balner. Věřil si. "Kdyby se pokračovalo na 570 cm, skočil bych to také prvním skokem," prohlásil a spěchal se dospat. Vstával totiž před pátou hodinou katarského času, který je proti SEČ o dvě hodiny napřed.

Ptáčníková se zachraňovala na výšce 445 cm napotřetí, ale s největší pravděpodobností by jí stačily i dva úspěšné pokusy na předchozích dvou výškách. Horkou chvilku si prožila favorizovaná Ruska Jelena Isinbajevová, jež dvakrát shodila základ a dala tak vzpomenout na svůj loňský krach na MS v Berlíně. Tentokrát ale třetí pokus zvládla a bude ve finále také.

Svoboda v dnešním běhu splnil povinnost. "Ale stálo to za houby," řekl. Zlobil se na čínské fanoušky, kteří při startu překážkářů křičeli a pískali. "To se nedělá," komentoval to Svoboda, kterému se start moc nevydařil a cíli jim gesty dával najevo kritiku. "Kdybych uměl čínsky, tak bych jim něco řekl. Ale zabral jsem, aby mi moc neutekli, a pohlídal si to. Čas neřeším, je postupový," poznamenal svěřenec Ludvíka Svobody.

Holuša dal zapomenout na své nešťastné vyřazení z minulého světového šampionátu v hale ve Valencii a dobrým taktickým výkonem ze svého rozběhu postoupil přímo z druhé pozice časem 1:50,64 minuty. Semifinále poběží v sobotu dopoledne.

Bývalá specialistka na dálku a víceboje Rosolová, za svobodna Ščerbová, ve svém prvním startu v individuálním závodu na 400 metrů na velké akci vyhrála rozběh. V osobním rekordu 52,75 sekundy byla v cíli první společně s Američankou Deedee Trotterovou, jednou z adeptek na finále.

České čtvrtkařky se chtěly původně soustředit jen na štafetu, ale když odpadly rozběhy, rozhodly se na poslední chvíli přihlásit i do individuálního závodu. Rosolová si letošní osobní rekord vylepšila o 24 setin. "Včera jsem měla hodně těžké nohy. Čekala jsem, že to bude náročné, ale když jsem vyběhla, zdálo se mi to rychlé. Myslím, že se můžu v dalších závodech ještě zlepšit," řekla na webu atletického svazu. To se jí ale nepodařilo a v semifinále vypadla.

Škrobáková postoupila do semifinále bez potíží. "Běželo se mi super. Tedy až na start, který je u mě vždycky tragický. Naštěstí se mi to podařilo rozjet," uvedla a podivovala se rychlé dráze. "Až jsem měla problém, aby mě to nekopalo moc nahoru," řekla svěřenkyně Jany Jílkové.

Bába sice předvedl dva čisté skoky, zdolal 223 cm, ale pak už se nezlepšil. "Začátek byl uvolněný, ale pak jsem ztuhnul, zkřečovatěl. Dělal jsem chyby na zemi, nevybíhal oblouk, nedělal náklony, bylo toho víc. Ani nevím proč," podotkl.

Halové mistrovství světa v atletice v Dauhá:
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
400 m: 1. Torrance (USA) 46,70,
800 m: 1. Ismail (Súdán) 1:46,69, ...15. Holuša (ČR) 1:50,64 - postoupil,
koule: 1. Bartels (Něm.), ...12. Marcell (ČR) 20,04 - nepostoupil,
tyč: 1. Hooker (Austr.), Balner (ČR), Filippídis (Řec.) všichni 560.

Ženy:
400 m: 1. Dunnová (USA) 52,24, ...6. Rosolová 52,75 - postoupila, 12. Hejnová (obě ČR) 53,56 - nepostoupila,
800 m: 1. Meadowsová (Brit.) 2:00,39, ...7. Masná (ČR) 2:03,59 - nepostoupila,
výška: 1. Vlašičová (Chorv.), Beitiaová (Šp.), Aitovová (Kaz.), 4. Straková (ČR) všechny 192 - postoupila,
trojskok: 1. Savigneová (Kuba) 14,59.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud