21. ledna 2009 • 21:55

Sťopinová ovládla Beskydskou laťku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moravská výškařská tour začala v Třinci vítězstvím Ukrajinky Viktorie Sťopinové, která na Beskydské laťce zdolala 192 centimetrů.



Stejnou výšku a tím i limit pro halové mistrovství Evropy překonala také česká reprezentantka Iva Straková, která však byla horší v závěrečném rozeskakování.

Soutěži mužů dominovali Rusové. Vyhrál Ivan Uchov, jenž výkonem 233 centimetrů stanovil nový rekord mítinku a zároveň nejlepší mužský výkon roku.Ženský rekord Beskydské laťky navzdory předpokladům odolal.

Sťopinové i Straková k vyrovnání chybělo pět centimetrů. Obě výškařky neuspěly na 194 centimetrech a česká závodnice v závěrečném rozeskakování nezdolala ani 190 centimetrů, zatímco ukrajinské soupeřce s osobním maximem 202 se to povedlo.

Straková se tím však příliš nemusela trápit, protože už v úvodu halové sezony dokázala pokořit limit pro březnový evropský šampionát v Turíně. "Je to výborné. Spadla ze mě tíha, teď se můžu v klidu připravovat na mistrovství a stabilizovat formu," řekla novinářům.

Straková obstála i přes tréninkový výpadek v poslední době, za který mohly zdravotní problémy. "Projevilo se to v závěru. V rozeskakování už jsem neměla síly. Chce to pořádně trénovat a vypilovat techniku," dodala Straková.

Čeští výškaři naopak neměli svůj den. Nejlepším z nich byl stejně jako před týdnem na Ostravské laťce Jaroslav Bába, ale za svým výkonem zaostal o tři centimetry. Přenesl se přes 224 centimetrů, neúspěšně pak atakoval 227 i 230 centimetrů.

Svatoslav Ton s Tomášem Janků, který letošní halovou sezonou končí kariéru, skočili ještě o čtyři centimetry méně. "Cítil jsem se unavený, nebylo to ono. Doufám, že v Hustopečích to bude lepší," řekl Bába.Závod se stal exhibicí Rusů Uchova s Andrejem Těrešinem, jimž nestačil ani loňský vítěz Linus Thörnblad ze Švédska.

Uchov dokonce třikrát útočil na 235 centimetrů, ale tato výška už byla nad jeho síly, byť scházelo jen málo. "Věřil jsem si na to. Po přípravě se cítím ve výborně formě, proto jsem si myslel, že bych i po 233 centimetrech mohl jít výše. Chybělo možná trochu štěstí," podotkl Uchov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud