24. června 2010 • 13:50

Další zlato pro Sáblíkovou ze závodu dvojic

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková získala na mistrovství České republiky v cyklistice druhé zlato ve třech dnech. Po úterním triumfu v individuální časovce dnes v Holíči na Slovensku obhájila společně s Martinou Růžičkovou titul ve stejném závodě dvojic.



Třiadvacetiletá sportovkyně pak oznámila, že se oproti plánu postaví i do sobotního závodu s hromadným startem v Kyjově.

"Rozhodla jsem se, že vyzkouším i silniční závod, který jsem původně v plánu neměla. V loňském roce jsem z něj odstoupila kvůli křečím, takže v sobotu se budu snažit hlavně dojet. Medaili rozhodně v hlavě nemám," řekla ČTK Sáblíková.

Závod s hromadným startem se pojede na sto kilometrů, přičemž hvězda Nowis teamu prý letos ujela na kole maximálně 80 kilometrů v kuse. "A to ještě jen padesát v ostřejším tempu, zbytek jen volně," upozornila.

V časovce dvojic se jelo na čtyřicetikilometrové trati a favorizované duo si počínalo naprosto suverénně. Vyhrálo s náskokem téměř šesti minut před Jarmilou Machačovou a Lucií Záleskou. Bronz vybojovaly Pavla Novozámská a Hana Ježková.

Časovky se zúčastnilo pouze pět dvojic. Obhájkyně prvenství do závodu odstartovaly jako poslední, na trati ale všechny soupeřky dokázaly předjet a do cíle přijely jako první. Machačovou a Záleskou, které startovaly o dvě minuty dříve, dojely staronové šampionky už před polovinou trati.

"Byl to ale náročný závod na těžké trati a za silného větru. Hlavně ten vítr... Možná mě trochu překvapilo, že největší soupeřky jsme dojely tak brzo. Ale s Martinou se mi jelo úžasně," složila Sáblíková poklonu o sedm let starší kolegyni z Dukly Praha.

Růžičková, která v úterní individuální časovce skončila druhá o 46 sekund za Sáblíkovou, také nešetřila slovy chvály. "Marťase nejde nepochválit. Smekám před ní. Určitě to bylo o dost lepší než loni, kdy jsem ji dost táhla a hodně se 'vyprášila'. Dneska jsme se pravidelně střídaly a jízda měla neustále správné tempo," řekl Růžičková.

O práci se na trati dělily. Do kopců, ve sjezdech a technických pasážích více "tahala" zkušenější a vyježděnější Růžičková, na rovinách při bočním větru zase Sáblíková.

"Jely jsme ale v naprostém klidu. Před startem jsme si řekly, že je zkusíme co nejdříve dojet, ale že se to povede tak brzo, v to jsem ani ve snu nedoufala," poznamenala Růžičková a ještě přidala na adresu Sáblíkové velkou poklonu. "Ten závod mi otevřel hodně oči v tom, co v ní je. Myslím, že ještě hodně lidí překvapí, jaké může v cyklistice dosáhnout výsledky," řekla Růžičková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud