8. května 2010 • 22:24

Velké překvapení: Dánsko rozstřílelo Finy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Dánska se postarali na mistrovství světa v Německu o obrovské překvapení, když v druhý hrací den porazili v severském derby vysoce favorizované Finy 4:1. Dánové vedli po pěti minutách 2:0 a bronzoví medailisté z olympijských her celý zápas marně dotahovali.



Oslavovaným hrdinou vítězů se stal Frans Nielsen, šestadvacetiletý forvard newyorských Islanders v zámořské NHL, který vstřelil dva góly. Utkání orámoval úvodní trefou a střelou do prázdné branky.

"Je to fantastický pocit. Je to jeden z největších výsledků, na jaký jsme kdy dosáhli. A já myslím, že dnes jsem si ho zasloužili," řekl Nielsen. "Alespoň pro mě osobně to je to vůbec největší vítězství," doplnil další forvard Kim Staal.

Poraženým naopak do řeči příliš nebylo. "Dnes jsme prostě nic nepředvedli. Nepracovali jsme dostatečně tvrdě, v tom jsme se soupeři ani nepřiblížili," přiznal sebekriticky kapitán týmu Sami Kapanen.

Finové úvod evidentně podcenili a ten byl pro ně rázem šokující, stejně jako pro necelých 12 tisíc diváků v hledišti. Do poloviny šesté minuty Dánové zásluhou Franse Nielsena a Regina dvakrát pokořili gólmana Rinneho a právě tyto zásahy určily ráz celého klání.

Kontiola sice velmi záhy odpověděl a v končící sedmé minutě snížil, ale to bylo ze strany favorita vše. Další snaha týmu Suomi ztroskotávala na výborném brankáři Andersenovi. Když přidal v nástupu do druhé dvacetiminutovky třetí gól outsidera Jakobsen a Dánové poté přežili bez úhony tři po sobě jdoucí oslabení, začínalo překvapení viset ve vzduchu.

Finové i přes velkou střeleckou převahu - třetí třetinu vyhráli na střely poměrem 16:4 - bojovali o kontaktní gól marně. Disciplinovaný výkon Dánů přinesl ovoce v podobě tří bodů, o nichž definitivně rozhodl při power play soupeře opět Frans Nielsen.

Skupina D (Kolín nad Rýnem):
Finsko - Dánsko 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Kontiola (Aaltonen, Nummelin) - 3. F. Nielsen (Staal, Jakobsen), 6. Regin (Degn), 22. Jakobsen (Dresler), 60. F. Nielsen. Rozhodčí: Looker (USA), Minář - Kalivoda (oba ČR), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 1:7. Bez využití. Diváci: 11.452.
Finsko: Rinne - Nummelin, Puistola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Mäenpää, Jaakola - Immonen, Lehterä, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Korpikoski, Santala, Pihlström - Hahl, Hytönen, Komarov.
Dánsko:
Andersen - Larsen, Lassen, Boedker, D. Nielsen, Christensen I, Duus, Damgaard - Madsen, F. Nielsen, Eller - Hardt, Christensen II, Regin - Staal, Dresler, Jakobsen - Degn, Lykkeskov.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud