12. října 2009 • 12:29

VZPOMÍNKA: Osmnáctiletý motokrosař Špaček zemřel

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáctiletý český motokrosař Michael Špaček, který v sobotu 26. září havaroval při závodu mezinárodního mistrovství republiky družstev v Lokti nad Ohří a vážně se zranil, dnes v noci zemřel.



ČTK to řekl jeho otec Stanislav Špaček. "Naděje každým dnem ubývalo a nebylo jí moc," poznamenal Špaček. Jeho syn zemřel dnes ve dvě hodiny v noci.

"Jeho stav se zhoršoval od pátku. V neděli mu začalo slábnout srdce a v noci zemřel," uvedl muž, který byl zároveň trenérem svého potomka.

Čtěte dále:
Špaček v ohrožení života: Má otok na mozku »
Půltunou do hlavy: Nehoda motokrosaře Špačka »

Špaček, juniorský mistr Evropy ve třídě MX2 z roku 2007, byl v kritickém stavu už od nehody, při které si zlomil ruku a utrpěl velmi vážné poranění hlavy. Ze závodiště v Lokti byl odvezen vrtulníkem a v plzeňské fakultní nemocnici ho lékaři udržovali v umělém spánku.

Jeho zdravotní stav se poté zhoršil i kvůli infekci, která se objevila v hrudní dutině, a otoku mozku. V úvodu minulého týdne se Špačkův stav mírně zlepšil, ale poté přišlo další zhoršení.

Smrtelné nehody nejsou v motoristickém sportu bohužel nic výjimečného. Za posledních deset let tak zemřelo 14 závodníků.

Přehled úmrtí českých závodníků za posledních deset let:

17. dubna 1999 - Při Rallye Paramo na Liberecku zahynul spolujezdec Vlastimil Kalina, který navigoval první závod v životě. Jeho vůz narazil v plné rychlosti do stromu.

13. července 2002 - Spolujezdec Martin Huml zemřel po nárazu vozu do stromu během Rallye Agropa Pačejov na Klatovsku.

20. září 2003 - Při Rallye Světlá na Havlíčkobrodsku zemřeli oba členové posádky Ferdinand Křehlík - Eva Návojská, kteří nepřežili náraz do stromu ve vysoké rychlosti.

4. srpna 2004 - Po tragické nehodě na tréninku zahynul dvaadvacetiletý motokrosař Tomáš Vašíček. Na šumperské trati si po pádu těžce poranil hlavu, páteř a hrudník a následkům zranění na místě podlehl.

16. dubna 2005 - Při závodě domácího šampionátu v jednodenních soutěžích Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.

27. října 2006 - Jezdec Martin Vodehnal narazil při regionální automobilové soutěži Rallye Mountfield Střela v Hluboké na Plzeňsku bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů. Nehodu nepřežil.

27. května 2007 - Při druholigových závodech v polském Krosně se smrtelně zranil dvacetiletý plochodrážní jezdec Michal Matula. Jezdec pražské Markéty po pádu narazil do bariéry. V kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde krátce nato zemřel.

25. srpna 2007 - Při zlínské Barum rallye vyjel vůz posádky Pavel Karlík - Luděk Kocman ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu. Spolujezdec Kocman po převozu do nemocnice rozsáhlým zraněním podlehl.

4. května 2008 - Při závodě do vrchu Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou narazil jezdec Miroslav Fajkus v plné rychlosti se svým vozem do stromu a těžkým zraněním na místě podlehl.

21. června 2008 - V průběhu rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora - Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil do stromu.

30. května 2009 - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič jednoho z vozů Karel Švec a spolujezdec byl těžce zraněn poté, co jejich auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.

12. října 2009 - V plzeňské nemocnici zemřel motokrosař Michael Špaček. O život osmnáctiletého jezdce lékaři bojovali od 26. září, kdy Špaček havaroval při závodu MMČR družstev v Lokti nad Ohří a utrpěl velmi vážné poranění hlavy.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud