22. září 2009 • 11:27

Motocyklový talent Šembera je ochrnutý!

Autor: jrš, jip
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Zdravotní stav Lukáše Šembery je stabilizovaný. Přesto má krutou prognózu. Podle neoficiálních informací bude motocyklista z půlky těla ochrnutý.



Neštěstí si přivodil při sobotním exhibičním závodě v Brně, kde si poranil páteř. Jenže podle výpovědi dalších závodníků nebyla trať na parkovišti nákupního střediska v Olympii ideálně zabezpečená.

Podle vyjádření lékařů z brněnské Úrazové nemocnice bude Šembera ještě čtyři dny na jednotce intenzivní péče. „Jezdec je po operaci. Prognóza je k současnému stavu taková, že bude od pasu dolů ochrnutý. Další podrobnosti sdělujeme pouze rodině nebo se souhlasem rodiny,“ upozornila mluvčí úrazové nemocnice Jana Škopová.

VIDEO - Co se dělo po Šenmberově pádu



Šestnáctiletý jezdec narazil v rámci finálového závodu malých motocyklůpitbiků do obrubníku a poranil si míchu, pátý a šestý obratel. „Hodně se mě to dotklo, každý den na to myslím,“ tvrdil motocyklista Matěj Smrž.

„Bavil jsem se s přímým svědkem, který k Lukášovi hned po havárii přiběhl. V poslední zatáčce závěrečného kola jel naplno. Potom však vylítl a letěl hlavou napřed do obrubníku, který nebyl dostatečně krytý. Setrvačností a váhou těla si při nárazu zdeformoval páteř a blbě se prohnul.“

Lukáš ŠemberaFoto ČTK/AP


Závody Olympia Supermoto Night Show se jezdí na parkovišti v nákupním středisku v Brně. Bezpečnostní prvky představují pouze balíky slámy. „Nechci nic říct špatného na adresu pořadatele, ale ta trať je ve skutečnosti dost nebezpečná,“ řekl Karel Abraham, jezdec kubatury do 250 ccm v mistrovství světa silničních motocyklů. „Já jsem tam svoji účast radši odřekl. Je to sice jen show, ale v závodě se pokaždé vyhecuji a chci všechny předjet. Přitom to tam není ideálně zabezpečené.“

Jaké hrozby se přesně na trati objevují? Zejména obrubník. „V tom místě, kde Lukáš havaroval, byl sice balík slámy. Jenže na obrubníku. Přece když jezdec spadne z motorky, tak jede po zemi. Ta sláma měla být dole před obrubníkem. Vím, že by trať byla pak o dva metry užší, ale zas o sto procent bezpečnější,“ vykreslil Abraham, který v Brně nejel, ale místní podmínky zná velmi dobře.

Organizátoři z agentury Forsage se nechtěli k neštěstí vůbec vyjadřovat. Částečnou hrozbu ale skrýval i další fakt - pitbike. „Je to malá motorka ne-motorka. Hodně nebezpečná, hůře ovladatelná. Může jet i ke stokilometrové rychlosti. Moc tyto stroje neuznávám,“ popsal Jakub Smrž, účastník světového šampionátu superbiků, který se nešťastného večera přímo účastnil a jel právě na pitbiku. „Ale finále jsem pak radši vypustil.

Týden před závody jsem se nechtěl zranit, bylo to pro mě velké riziko.“
Trať a způsob jejího zabezpečení však Smrž nehodlal kritizovat. „Určité nástrahy tam byly, ale nechci nikoho vinit. Navíc závodníci věděli, do čeho jdou a všichni podepsali, že jedou na vlastní riziko. To, co se stalo Lukášovi, je opravdu smutná náhoda.“

Na konci tohoto týdne by měl být Šembera převezen z jednotky intenzivní péče na spinální oddělení Úrazové nemocnice. Slibně vyvíjející se kariéra nadějného jezdce, který byl stálým účastníkem mistrovství světa silničních motocyklů v nejslabší třídě stopětadvacítek, se tak nejspíše trvale přerušila. „Věříme ale, že se z toho dostane,“ zakončil Abraham.

Vstoupit do diskuse
7
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud