30. září 2009 • 16:09

Alonso se upsal Ferrari na tři roky a nahradí Räikkönena

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Dvojnásobný mistr světa formule 1 Španěl Fernando Alonso přestoupí po sezoně z Renaultu do Ferrari, kde nahradí dalšího bývalého šampiona Fina Kimiho Räikkönena.



Italská stáj dnes oznámila, že s Alonsem podepsala tříletou smlouvu. Druhým jezdcem týmu zůstane Brazilec Felipe Massa, který se momentálně zotavuje z těžkého zranění hlavy.

"V létě jsme podepsali smlouvu, která měla platit od roku 2011. Ale věci se změnily a dohodli jsme se, že můj příchod urychlíme," uvedl Alonso na svém webu. "Jezdit za Ferrari je snem každého, kdo se v tomhle sportu pohybuje, a já jsem rád, že se mi ten sen splnil. Jsem na to pyšný," prohlásil.

"Máme velkou radost, že můžeme v našem týmu přivítat vítězného jezdce, který už dokázal svou výjimečnost dvěma tituly mistra světa. Jsme si jistí, že se nám podařilo dát dohromady tu nejlepší dvojici jezdců pro náš tým," uvedl šéf Ferrari Stefano Domenicali v prohlášení k příchodu vítěze 21 Grand Prix.

Podle španělského listu Marca si Alonso ročně vydělá 20 milionů eur (asi 505 milionů korun), což je o sedm milionů eur méně, než inkasoval Räikkönen. Ferrari žádnou částku neprozradilo, ale spekulacím tisku se vysmálo.

"Při čtení článku v novinách by člověk myslel, že v Maranellu vypukla zlatá horečka. Zmíněné sumy nemají nic společného s realitou. Je snadné psát o nějakých číslech a zapomenout, že svět je teď někde jinde," uvedla stáj na svém webu v narážce na globální ekonomickou krizi.

Räikkönen RäikkönenFoto ČTK

Räikkönen skončí ve stáji z Maranella rok před vypršením smlouvy. Devětadvacetiletý Fin, jenž získal titul v roce 2007 po dvouletém kralování Alonsa, se podle spekulací vrátí do McLarenu. V jeho barvách strávil pět let, než odešel k Ferrari jako náhrada za legendárního Němce Michaela Schumachera.

"Dohodli jsme se na předčasném ukončení kontraktu. Mrzí mě, že odcházím z týmu, kde jsem strávil fantastické tři roky a vyhrál spoustu závodů," uvedl vítěz 18 Velkých cen. "Dosáhl jsem tu svého životního cíle, když jsem se stal mistrem světa, a vždy jsem se tady cítil jako doma. Budu na tým vzpomínat v dobrém."

V letošní sezoně se však Räikkönen stejně jako celé Ferrari trápil. Vyhrál jediný závod a v průběžném pořadí mu patří páté místo s velkou ztrátou na nejlepší.

Ferrari, které se s odstupem dívá i na souboj Brawn GP a Red Bullu o titul v Poháru konstruktérů, už letos rezignovalo na vývoj monopostu a chce napřít všechny síly do příští sezony. Pomáhat mu bude nadále Ital Giancarlo Fisichella, jenž se přesune z nynější role Massova náhradníka na post testovacího jezdce.

Další rošády ve formuli 1 budou následovat. Räikkönen vytvoří v McLarenu dvojici s úřadujícím mistrem světa Britem Lewisem Hamiltonem a vytlačí z týmu krajana Heikkiho Kovalainena. Alonsovo místo v Renaultu má zaujmout Polák Robert Kubica z týmu BMW-Sauber, který po této sezoně v F1 končí.

Svá působiště by si měli podle serveru autosport.com prohodit Brazilec Rubens Barrichello (Brawn) a Němec Nico Rosberg (Williams).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud