27. září 2009 • 16:12

Noční Singapur ovládl Hamilton. Button zvýšil náskok

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Noční závod formule 1 v Singapuru vyhrál mistr světa Brit Lewis Hamilton z McLarenu, který vybojoval druhé vítězství v sezoně.



Po úspěchu v sobotní kvalifikaci si dnes bezpečně dokroužil pro triumf před Němcem Timem Glockem z Toyoty a loňským vítězem Španělem Fernandem Alonsem z Renaultu.

Vedoucí muž mistrovství světa Brit Jenson Button dojel v celkem poklidném závodu pátý, následován kolegou z týmu Brawn GP Brazilcem Rubensem Barrichellem. Buttonův náskok tři závody před koncem sezony mírně vzrostl na 15 bodů.

Oba stájoví kolegové jezdili v opačném pořadí, ale v závěru Barrichello po své druhé zastávce v boxech klesl za Buttona, který se před ním už udržel, přestože tankoval později. Místo mírné ztráty tak zvýšil své vedení před zkušeným Brazilcem o jeden bod.

"Po včerejšku to pro nás vypadalo dost děsivě, dneska to bylo jako znovuzrození. Naši hlavní soupeři nikam nepokročili," konstatoval spokojeně šéf stáje Ross Brawn v narážce na nepovedenou kvalifikaci. V ní obsadil Button až dvanácté místo.

Nakonec před ním na startu stálo jen deset závodníků, protože původně osmý jezdec kvalifikace Němec Nick Heidfeld z BMW-Sauber musel startovat z boxů, neboť jeho monopost byl lehčí, než dovolují pravidla.Heidfelda potkala po trestu další pohroma na trati, když do něj v 21. kole po kolizi se Španělem Jaimem Alguersuarim vrazil krajan Adrian Sutil a poškodil mu vůz.

"Byla to od něj mimořádná pitomost. Byl jsem před ním, měl se dívat, kam jede. Možná bychom mu někde měli najít mozek," zlobil se Heidfeld, jenž nebyl klasifikován poprvé po 42 startech od předloňské Velké ceny USA.

O šanci výrazněji se přiblížit oběma pilotům Brawnu a třeba ještě zasáhnout do boje o titul přišel Němec Sebastian Vettel, který po startu z první řady dlouho držel druhé místo za Hamiltonem. Za překročení rychlosti v boxech však musel za trest projet depem, což ho srazilo na sedmou příčku.

Z ní se ještě vyšvihl alespoň na čtvrtou pozici.Hůře dopadl druhý jezdec Red Bullu Australan Mark Webber, který v 45. kole s porouchanými brzdami havaroval a stejně jako před dvěma týdny v Monze závod nedokončil. Druhá nejlepší stáj letošní sezony tak ztrácí v Poháru konstruktérů na vedoucí Brawn už 42,5 bodu.

Za týden v japonské Suzuce už může být o vítězi týmové soutěže rozhodnuto."Je to zklamání, protože dneska to pro nás měl být prima den. Velká škoda. Vettel jel výborně a předvedl skvělou stíhací jízdu až na čtvrté místo," uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

Hamilton, který po nepovedené první polovině sezony dávno ztratil šanci obhájit titul, se posunul na šesté místo. Jediná komplikace v závodě ho potkala, když mu přestal fungovat systém zpětného získávání kinetické energie KERS. Po pár kolech se povedlo i tento problém odstranit.

"Dneska to byl hladký závod. Nebyl jsem ani chvilku pod opravdovým tlakem. I když jsem za sebou měl Vettela, věděl jsem, že mám víc natankováno a musím ho jen udržet za sebou," uvedl Hamilton po jedenáctém vítězství v kariéře.

Druhý Glock se prosadil na stupně vítězů potřetí a vyrovnal své maximum z loňského závodu v Maďarsku. Alonso díky třetímu místu přinesl alespoň trochu radosti do týmu Renault, který dostal v pondělí trest za podvod v minulé Grand Prix v Singapuru, v níž španělský exmistr světa vyhrál díky úmyslné nehodě tehdejšího stájového kolegy Brazilce Nelsona Piqueta.

Velká cena Singapuru, 14. závod MS vozů formule 1:1.

Hamilton (Brit./McLaren) 1:56:06,337 hod. (prům. rychlost 159,656 km/h),
2. Glock (Něm./Toyota) -9,634,
3. Alonso (Šp./Renault) -16,624,
4. Vettel (Něm./Red Bull) -20,261,
5. Button (Brit./Brawn) -30,015,
6. Barrichello (Braz./Brawn) -31,858,
7. Kovalainen (Fin./McLaren) -36,157,
8. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -55,054,
9. Nakadžima (Jap./Williams) -56,054,
10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -58,892.

Průběžné pořadí MS (po 14 ze 17 závodů):

1. Button 84,
2. Barrichello 69,
3. Vettel 59,
4. Webber (Austr./Red Bull) 51,5,
5. Räikkönen 40,
6. Hamilton 37,
7. Rosberg (Něm./Williams) 30,5,
8. Alonso 26,
9. Glock 24,
10. Trulli (It./Toyota) 22,5.

Pohár konstruktérů:

1. Brawn-Mercedes 153,
2. Red Bull-Renault 110,5,
3. Ferrari 62,
4. McLaren-Mercedes 59,
5. Toyota 46,5,
6. Williams-Toyota 30,5,
7. Renault 26,
8. BMW-Sauber 21,
9. Force India-Mercedes 13,
10. Toro Rosso-Ferrari 5.

 

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud