26. července 2009 • 10:19

Málem zabil Massu. Není to náhoda, říká Barrichello

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO, VIDEO - „Nevěřím na náhody,“ říká nejzkušenější pilot formule jedna Rubens Barrichello a volá po větší bezpečnosti. Právě z jeho vozu se totiž uvolnila pružina, která trefila do hlavy Felipeho Massu a způsobila jeho hrozivou nehodu.



A to všechno jen šest dní potom, co podobný incident připravil o život osmnáctiletého Henryho Surteese ve formuli 2.

„Já opravdu v životě nevěřím na náhody," prohlásil nešťastný Brazilec po sobotní kvalifikaci. „Věci se dějí vždy z nějakého důvodu a tohle je už druhé varování. I Imola (kde v roce 1994 zemřel Ayrton Senna) byla varováním," vzpomíná Barrichello na tragickou smrt Ayrtona Senny.

Tu nyní ještě umocňuje týden stará událost z Brands Hatch. „Vozy se sice vylepšily, ale naneštěstí jsme ztratili dalšího kluka, což je neuvěřitelně smutné," dodává pilot týmu Brawn GP.

Podívejte se na Massovu nehodu z jeho pohledu:

On sám přitom v Maďarsku nemohl udělat nic, aby nehodě zabránil. Z jeho monopostu upadla pružina, která pak zasáhla Felipeho Massu do hlavy a způsobila mu ošklivou tržnou ránu. Brazilec ve Ferrari pak možná ztratil vědomí, každopádně byl natolik otřesen, že nedokázal reagovat na zatáčku číslo čtyři a narazil do bariéry z pneumatik. Naštěstí.

I tak ale Massa utrpěl frakturu lebky a otřes mozku. Okamžitě byl vrtulníkem převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Nyní zůstává v umělém spánku na jednotce intenzivní péče.

"Poté, co se včera podrobil operaci, je Felipe Massa ve stabilním stavu a v průběhu noci se nevyskytly žádné komplikace," informuje o aktuálním stavu jezdce Ferrari.

Podle serveru autosport.com jsou lékaři v budapešťské nemocnici ohledně Brazilce optimističtí, žádné prognózy ohledně jeho návratu ale nevydají, dokud se nepodrobí dalším vyšetřením. Zatím zůstane Massa v umělém spánku, probudit se ho lékaři chystají až v pondělí nebo v úterý.

"V neděli absolvuje další CT hlavy, až potom budeme mít kompletní informace," vysvětluje italská stáj ve svém prohlášení.

Massovo Ferrari bylo po nárazu do bariér zdemolované
Massovo Ferrari bylo po nárazu do bariér zdemolované


„To není náhoda, že se něco takového stalo zrovna teď. V asociaci jezdců jsme se zrovna o tom včera bavili - a něco se musí udělat. Rozhodně," má jasno Barrichello, který bez svého zavinění celou nehodu způsobil.

„Musíme si sednout a pořádně se na to podívat. Myslím, že auta jsou dneska rozhodně o pořádný kus bezpečnější, ale to nemění nic na tom, že tu je něco, s čím se rozhodně musí něco udělat," myslí si čtvrtý muž průběžného pořadí šampionátu.

„Věřím, že věci se nedějí náhodou, takže dva takovéhle incidenty v tak krátké době nemůžeme ignorovat," volá po okamžitém řešení i loňská šampion Lewis Hamilton.

Tým Brawn také potvrdil, že nehodu opravdu způsobila pružina z tlumiče Barrichellova monopostu, která vážila asi 800 gramů. „Je to poprvé, co máme takovýhle problém s autem. To bylo až dosud absolutně spolehlivé a my samozřejmě zkoumáme všechna data, abychom zjistili, proč se to stalo," hlásí vedoucí tým šampinátu.

„Je těžké to nějak komentovat, dokud nebudeme mít k dispozici všechny výsledky šetření," dodal šéf stáje Ross Brawn.

Připomeňte si nehodu Henryho Surteese >>>

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud