25. července 2009 • 16:51

VIDEO z kokpitu: Massa těžce havaroval, má proraženou lebku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brazilský pilot F1 Fellipe Massa (Ferrari) měl těžkou havárii v kvalifikaci na Grand Prix Maďarska. Letící pružina z jiného vozu mu prorazila lebku, způsobila tržnou ránu nad levým okem a otřes mozku. V tuto chvíli je Massa na operačním sále.



Havárii zapříčinila pružina z vozu Brawn GP Rubense Barrichella, která Massu trefila do hlavy a způsobila, že Brazilec ztratil kontrolu nad svým vozem. Pilot se v tu chvíli pohyboval rychlostí 200 km/hod a tvrdý náraz jej doslova zavrtal pod haldu pneumatik.

Náraz letícho kovu byl tak silný, že pilotova hlava na chvíli dokonce zmizela ze záběru kamery, která je umístěna za pilotovými zády a snímá jízdu formule.

Spekuluje se, že jezdec ještě před nehodou ztratil vědomí, protože podle záběrů z kokpitu nijak nereagoval na ztrátu kontroly nad vozidlem. (VIDEO)

Massa byl okamžitě vytažen z vozu a odvezen sanitkou do lékařského centra na okruhu, odkud byl vrtulníkem transportován do budapešťské nemocnice na pozorování.

Po vyšetření bylo zjištěno, že Massa utrpěl frakturu lebky a otřes mozku. Právě teď je podle informací německého serveru Bild.de na operaci.

Několik hodin po nehodě byl Massa při vědomí. To potvrdil i Barrichello, který stihl za brazilským jezdcem zajít do lékařského centra."Byl velmi rozrušený. Na hlavě měl krvavou řeznou ránu. Tu mohl způsobit ten předmět z mého vozu, co ležel na trati. Hovořil, byl při vědomí, ale potřebovali jej ještě prohlédnout," citovala Barrichella agentura AP

370881:gallery:true:true

Nehoda vyvolala vzpomínky na pouze týden starou tragédii, při níž zahynul Brit Henry Surtees. Osmnáctiletého pilota zasáhlo v závodě formule 2 do hlavy kolo, které se utrhlo při nehodě jiného vozu. Sám vzápětí havaroval a později v nemocnici zemřel.

370879:gallery:true:true


Kvalifikace na Hungaroringu byla na dvacet minut zastavena, než potom ve finálové části triumfoval Alonso, který bude na pole position stát po téměř dvou letech. Poslední z celkových osmnácti triumfů si dosud připsal v září 2007 v Itálii. Nejlepším časem si navíc nemohl být jistý bezprostředně po dojezdu, protože na okruhu v té době "oslepla" časomíra. Až za několik minut byl potvrzen jako vítěz.

Za dvojnásobným mistrem světa se umístili oba jezdci Red Bullu Sebastian Vettel a Mark Webber, vedle kterého bude ve druhé řadě stát obhájce titulu a vítěz pátečního tréninku Lewis Hamilton v mcLarenu. Lídr pořadí Jenson Button pojede až z osmého místa. Španěl Jaime Alguersuari se kvalifikoval jako nejmladší jezdec v historii do závodu F1, v neděli ale bude jezdec týmu Toro Rosso stát na úplném konci startovního roštu. - více čtěte ZDE.

Kvalifikace na GP Maďarska, desátý závod MS vozů formule 1 v Mogyoródu
:

1. Alonso (Šp./Renault) 1:21,569,
2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:21,607,
3. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,741,
4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:21,839,
5. Rosberg (Něm./Williams) 1:21,890,
6. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:22,095,
7. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:22,468,
8. Button (Brit./Brawn GP) 1:22,511,
9. Nakadžima (Jap./Williams) 1:22,835,
10. Massa (Braz./Ferrari) bez času.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud