14. ledna 2010 • 02:00

Laser i pěst. Tak při hokeji řádí fanouškovský fantóm

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdyby NHL navštívil nepolapitelný fantóm. Při utkání Vancouver – Calgary někdo z hlediště vytrvale svítil brankáři hostů Miikkovi Kiprusoffovi do tváře zeleným laserem. Než mohli pobertu chytit, zmizel. Taková čertovina! Není to zdaleka poprvé, co se střetl svět hokejového hlediště a jeviště.



Snad se to zdá spíš jako neškodné uličnictví, ovšem brankář Kiprusoff si vytrpěl své. Mhouřil oči, různě se otáčel, vždycky to však nakonec dopadlo stejně: zelený paprsek od jednoho z fanoušků mu svítil přímo do očí. Nebylo úniku.

„Trvalo to celý zápas,“ stěžoval si calgarský kouč Brent Sutter. „Upozorňovali jsme na to jak rozhodčí, tak pořadatele a ochranku. Nikdo ale nebyl schopný vypátrat původce. To nechápu.“

Calgarského gólmana tenhle uličnický kousek nerozhodil, hosté ve Vancouveru vyhráli 3:2 na nájezdy. Už den po nich mířil do města příští olympiády tým Nashvillu. A jeho kouč Barry Trotz varoval: „Stačí, aby se světlo ukázalo jedinkrát. Okamžitě stáhnu mužstvo z ledu.“

Gólman Calgary Miikka Kiprusoff při jednom ze zákroků.Foto ČTK/AP

Fantóma to zřejmě odradilo, laserová vylomenina se neopakovala. Ještě že tak. Vždyť  jeho hračka mohla přivodit pořádné problémy. Při přímém střetu s okem by klidně byla schopná způsobit dočasné oslepnutí, stejně jako dlouhodobé poškození zraku. Nic takového se naštěstí nestalo.

Zase jednou se však ukázalo, že když do hry vstoupí faktor neukázněného fanouška, jde o zdraví. NHL tohle už zná. V roce 1992 byl příznivec klubu Quebec Nordiques tak nespokojený s verdikty rozhodčího, že vnikl na hrací plochu. Tam ho buffalský bitkař Rob Ray zasypal neuvěřitelnou sprškou ran.

Jak Rob Ray zmlátil fanouška:

Jindy to bylo přesně naopak. Detroitský Steve Yzerman procházel uličkou z ledu ke kabinám, ovšem než stačil dojít do chodby, schytal jednu od příznivce Bostonu.

Fanoušek Bostonu mlátí Stevea Yzermana:

Naprostou klasikou v tomto žánru je pak potyčka vyhlášeného zlého muže Tie Domiho s fanouškem Philadelphie, který se na něj sápal přes plexisklo na trestnou lavici.

Tie Domi napaden fanouškem:

Není to ale pořád nic proti tomu, co se stalo 23. prosince 1979 v utkání mezi New York Rangers a Boston Bruins. Rozvášněný fanoušek Rangers tehdy přes plexisklo praštil programem člena realizačního týmu hostů a rozpoutal tím strkanici, která nemá v historii NHL obdoby. Hráči Bostonu spontánně přelézali plexi, na tribuně se rvali s příznivci domácích.

Bizarní bitka v duelu Rangers s Bostonem, rok 1979:

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud