5. srpna 2009 • 16:31

Šéfové Hašek a Král: Češi se podceňují!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva uznávaní vládci největších českých sportů. Dva právníci. Dva někdejší tenisté. A také dva velcí kamarádi. Ivan Hašek a Tomáš Král. O sobě, o Jágrovi s Nedvědem, ale i obecně o fotbalu a hokeji mluví v exkluzivním dvojrozhovoru pro deník Sport.



Během hodinového interview bylo vidět, jak si rozumí. I přesto, že každý dokráčel na vrchol jinak. Ivan Hašek jako fotbalová legenda, Tomáš Král jakožto vlivný advokát, který si neprošel hráčskou kariérou. Ale cíl mají stejný - vrátit fotbal i hokej zpátky na výsluní.

Pro deník Sport promluvili v Haškově kanceláři na Strahově, po rozhovoru i ochotně pózovali při fotografování.

Kdy jste se byli podívat naposledy na sport, kterému šéfuje váš kamarád?
Král:
„Byl jsem v Plzni na fotbale párkrát, pak chodím u nás ve Zruči, to mám za barákem. Teď tam budeme mít I. A třídu. Naposledy jsem viděl přípravný zápas před dvěma týdny. V mládí jsem fotbal hodně hrával, do čtrnácti závodně. Byl to můj doplňkový sport, jako hlavní jsem dělal tenis."

Ivan Hašek předvádí kouzla s hokejkouFoto Michal Beránek SPORT

A vy, pane Hašku?
Hašek:
„Musím říct, že hokej mám rád a je mi blízký. I když v Dubaji to bylo s jeho sledováním horší... Na extralize jsem se byl podívat na Slavii, asi zrovna s Plzní, co Tomáši? (Král v minulosti působil jako prezident tohoto klubu). To bylo ještě než jsem odešel trénovat do Dubaje, takže tak před dvěma lety. Jinak hokej samozřejmě sleduju v televizi a občas ho i hraju za Kozlovnu. Máme z fotbalistů dvě pětky, takže to mrskáme."

Bruslení tedy pro vás není žádný problém?
Hašek:
„Problém to je, ale hokejkou se nějak přidržím, abych moc nepadal. (usměje se) V mládí jsem hokej taky dost hrával, ale potom už jsem to nestíhal."

Oba jste hráli závodně tenis, nepotkali jste se na nějakém turnaji?

Hašek:
„To nevím. Každý jsme byli z jiného okresu a já jsem hrál spíš na té okresní úrovni. Ty ne?"
Král: „Tenis byl můj hlavní sport, takže jsem nějaký čas hrával i ligu. Tys ho taky válel závodně?"
Hašek: „V Nymburce jsem byl v žácích okresní přeborník. To snad nevíš?" (pobaveně)
Král:
„Možná jsme se někde potkali, nevím. Ona je teď trochu jiná doba, když jsem to hrával já, tak na celostátní turnaje jezdilo 120 dětí z celé republiky. Dneska jsou ty turnaje trochu na ústupu, aspoň co jsem měl možnost vidět."
Hašek:
„No vidíš, tys hrál republiku, na takovou úroveň já jsem se nikdy nedostal."

A troufnuli byste si teď na zápas proti sobě?

Král:
„To bych od Ivana dostal pořádnou nakládačku! Protože on je velký sportovec, já jsem to navíc nedržel už tak dva tři roky."
Hašek:
„Já mám raději čtyřhru -kdybych šel s Láďou Vízkem a proti nám někdo třeba s Jardou Jágrem, určitě by to byl hezký zápas. Hokejky jsou dobrý tenisti."

Jak jste se vlastně oba seznámili a skamarádili?

Král:
„Poznali jsme asi spíše společensky, někde u vína. Nebo ne?"
Hašek:
„Přesně tak."
Král: „Nevím, kde jinde...

Na právnické fakultě jsme se asi nepotkali, co?"

Hašek:
„Nevím, jak ty, ale já tam moc nechodil, takže těžko." (směje se)
Král:
„Tak to jsme na tom byli podobně."
Tomáš Král ukazuje svůj fotbalový um
Tomáš Král ukazuje svůj fotbalový um

Nechodili jste do stejného ročníku?
Král:
„Já jsem ročník narození 1964."
Hašek:
„Já 1963. Ale začal jsem chodit až později, dvakrát mě nepřijali. Tebe určitě na poprvé, co?" Král: „Vybavuju si, že jsem šel do Prahy za tenisem a chtěl jsem studovat něco, kde by nebyly přijímačky z matiky nebo fyziky. Hlásilo se nás asi osm set a brali přes čtyři sta, takže jsem se dostal."
Hašek: „No vidíš, já až napotřetí."
Král:
„Asi jsem měl větší protekci! (směje se) Nevím. Ale prostě to tehdy nebylo tak složité. Pamatuju si, že kdo se tehdy z mých známých hlásil, tak se dostal."

Nějak jste zamluvili ten ročník. Nepromovali jste tedy v totožný rok?
Hašek:
„Jéjej, to nevím, na historii moc nejsem. Tohle si vůbec nepamatuju."
Král: „Já jenom vím, že jsem školu dokončil netradičně. A mojí maminku to hrozně zklamalo, protože normálně se končí na jaře, ale já jsem v tu dobu ještě hrál tenis, takže jsem promoval až v lednu s nějakými důchodci. Všichni ostatní už zařezávali, já diplom ještě neměl." (směje se)
Hašek:
„Tak to já jsem promoval v létě, to si vybavuju. Protože jsme se fotili venku a bylo krásně teplo. Ještě bych tu fotku někde našel."
Král: „My jsme měli ještě kožichy!"

Probíhá mezi vámi nějaké hecování o tom, jaký sport je v Česku úspěšnější a populárnější? Jestli fotbal, nebo hokej?

Král:
„Můžeme se směle hecovat, ale bohužel ani jeden sport není v poslední době v oslnivé formě, že bychom si mohli někde ukazovat medaile..."
Hašek:
„Ale třeba se to rychle zlepší. I hecování ke sportu patří, takže jistě něco proběhne."
Král: „V tom jsme si podobní, protože naše motivace je výlučně sportovní. Oba chceme úspěch, jsme soutěživí."

Je pro vás motivace vrátit oba sporty zpátky na výsluní?
Hašek:
„Na špičce se pořád v porovnání se světem držíme. U nás to možná takhle nevnímáme, ale když jsem v zahraničí, tak tam nás pořád berou za velmoc v obou sportech. Úspěchy, které si všichni přejeme, se nedají plánovat, ty se musejí tvrdě odpracovat. A je třeba vytvořit takové podmínky, aby se mohly dostavit."

Bavíte se při jednáních s vrcholnými představiteli ve svých sportech i o tom druhém?
Hašek: „Třeba se Seppem Blatterem (šéfem FIFA) jsme se o hokeji bavili."

On byl hokejový sekretář, takže má ještě jistě kontakty a vzpomínky.
Hašek:
„Má znalosti, pamatuje si jména, funkcionáře."

Koho přesně?
Hašek: „Naposledy jmenoval Miroslava Šubrta a Václava Nedomanského."

A jak se v hokejovém prostředí mluví o fotbale?
Král:
„I s René Faselem (šéfem IIHF) na něj řeč jistě padla, my fotbalová jména máme obrovská - Pavel Nedvěd, Petr Čech, Tomáš Rosický. Z tohoto individuálního hodnocení je na tom v současné době fotbal asi o trochu lépe než hokej."
Hašek: „Největší pojmy samozřejmě zůstávají Jaromír Jágr, Dominik Hašek. Tyhle hráče znají i lidé v zemích, kde se hokej ani nehraje. Což můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, v těchto místech jsem působil. Když vidím kdekoliv na světě třeba zpravodajství CNN a běží tam o nich záběry, jsem na ně pyšný."

Vy máte s Jágrem vřelý vztah, že?
Hašek:
„Vídáme se často, to je pravda. Jarda je můj nejoblíbenější sportovec vůbec, moc ho uznávám. A nejen jako sportovce, ale i jako člověka. Je mi velice příjemné, když se s ním můžu potkat. Byli jsme se i s Vláďou Šmicrem za ním podívat v NHL, když ještě hrál v Rangers, a můžu říct, že to byl jeden z mých nejsilnějších zážitků. Byl to nádherný týden. Ukázal nám Madison Square Garden i jejich tréninkové středisko. Na to budu vzpomínat celý život. Celkově máme jako fotbalisté s hokejisty výborné vztahy. Ale s Jardou obzvlášť. Obdivuju i jeho povahu, vedle něj člověk okamžitě načichne výbornou náladou."

A vy, pane Králi, máte k nějakému fotbalistovi také takhle blízko?
Král:
„Jezdil jsem pravidelně na mistrovství Evropy i některé kvalifikační zápasy, takže jsem se i kolem fotbalu hodně pohyboval. Mám i kontakty v plzeňském klubu. Ale pokud chcete slyšet, ke komu mám teď z fotbalu nejblíže, tak to je právě Ivan Hašek. Ony jsou ty dva světy hrozně propletené, s fotbalisty se stejně všude potkáváte."
Hašek: „Myslím si, že fotbalisté si s hokejisty vždycky rozuměli, byla mezi nimi cítit taková sblížená atmosféra. Nikdy nedošlo mezi hokejem a fotbalem k nějakému konfl iktu, zástupci obou sportů vždycky drželi pohromadě. My se teď s hokejisty scházíme na golfových turnajích a vždycky si skvěle popovídáme."

Dva vládci a jejich poddaní, Ivan Hašek a Tomáš Král!Foto Michal Beránek SPORT

Kolik byste si, pane Králi, vsadil peněz na to, že se fotbalisté probojují na mistrovství světa? (Hašek se rozesměje a říká: No, tak teď se tedy ukaž!)
Král: „Já jsem nikdy nesázel, ale na druhou stranu jsem optimista. Jako kamarád jsem Ivana přemlouval, aby vzal i funkci trenéra, protože si myslím, že je to jedna z nutných podmínek, aby se o mistrovství mohlo přemýšlet. Takže mu věřím. Celkově se ve fotbale změnila atmosféra k lepšímu a i takové věci mají vliv na hráče. Za předešlé situaci by to bylo odlišné, ale teď ta atmosféra nahrává tomu, aby se hráči kousli ještě víc a nakonec postup vybojovali. Ivan to jistě odtrénuje skvěle. Jsem optimista."
Tomáš Král
Tomáš Král Tomáš KrálFoto Pavel Mazáč - SPORT

Datum narození: 15. února 1964
Pozice: prezident ČSLH
Vzdělání:
vystudoval právnickou fakultu, titul JUDr.
Působení v hokeji:
za minulého vedení svazu předseda arbitrážní komise ČSLH, prezident (jednatel) klubu HC Lasselsberger Plzeň (2004-2008)
Civilní profese: advokát, majitel advokátní kanceláře Král a spol.
Ostatní: v dětství a mládí hrál na nižších úrovních fotbal i hokej, v tenise to dotáhl do ligy. Jako advokát zastupoval řadu známých osobností či aktérů mediálně známých kauz, například bývalého tenistu Milana Šrejbra, šéfa Sazky Aleše Hušáka, syna bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného Davida.



Radíte mu z legrace, jaké hráče by měl do reprezentace vzít?

Král:
„Až odejdete, tak mu to tady napíšu na tabuli." (Hašek ukazuje prázdný papír a říká: Tady už máš připravenou tužku) „Ono mu totiž radí tolik lidí, že jsem se taky musel přidat!"(směje se)

Cítíte, že tady v Česku je opravdu každý fotbalový trenér a ví, jak by měla vypadat sestava?
Hašek: „Hodně lidí má svou představu, dost to ovlivňují i noviny. Když se v nich neustále jedno jméno objevuje, tak to začnou říkat i fanoušci. Třeba toho hráče nikdy neviděli hrát, ale i tak si přejí, aby v nominaci byl. Ale to je normální, s tím se musí počítat. Jde o to, abychom my jako trenéři viděli co nejvíce hráčů a zjistili, jakou mají aktuální formu. Abychom nominovali ty nejlepší."

Jak jste, pane Králi, vnímal vyhlášený fotbalový večírek? Myslíte si, že by měl vzít Ivan Hašek „flamendry" zpátky?
Král: „Je dobře, že my v hokeji žádný takový večírek nemůžeme zažít, nás se to netýká! My prostě nepijeme, nechodíme po nocích s děvčaty! (smích) Musím říct, že jsem na tom fotbale se Slováky byl a jednalo se opravdu o mimořádně špatný výkon. Prostě žalostný. Někdy se to ovšem ve fotbale i v hokeji stane, že i když se snažíte sebevíc, nejde to. Takže chápu, že z toho hráči byli špatní.

A že pak někam vyrazili?
Král:
Byla to od nich hloupost, když věděli, že je na ně bulvár zaměřený. Neměli se nechat takhle načapat. Na druhou stranu už se to přihodilo mimo reprezentační akci, během volna. A myslím si, že rozhodnutí o jejich vyřazení vyplynulo pod tlakem médií, emocí a bylo unáhlené. Pak se ukázalo, že bez těchto opor se hrát nedá a zas tak závažný ten jejich prohřešek nebyl. Nebylo to šťastně vyřešené. To je, jako bychom řekli, že hokej najednou budeme hrát bez první pětky. Já osobně už bych se na minulost nedíval, a pokud mají výkonnost, určitě bych je pozval zpátky."

Jak reaguje muž, který má fotbalovou reprezentaci na starosti?
Hašek: „Máme na to stejný názor, oba jsme ve sportu něco odehráli, takže víme, jak to chodí."
Ivan Hašek
Předseda ČMFS Ivan Hašek Předseda ČMFS Ivan HašekFoto ČTK

Datum narození: 6. září 1963
Pozice: předseda ČMFS, hlavní trenér české reprezentace
Vzdělání: vystudoval právnickou fakultu, titul JUDr.
Hráčská kariéra: Nymburk (1970-78), Sparta Praha (1978-90), Racing Štrasburk (1990-94), Sanfrecce Hirošima (1994-95), Jef United Ičihara (1995-96), Sparta Praha (1997)
Reprezentace: 56 zápasů/5 gólů (1984-94)
Trenérská kariéra: asistent reprezentace ČR (1998-2001), Sparta Praha (1999-2001), Racing Štrasburk (2001-03), Vissel Kóbe/Japonsko (2003-04), Al Ahlí/SAE (2007-09)
Největší úspěchy: jako 6hráč čtvrtfinalista MS 1990, sedminásobný mistr ligy, trojnásobný vítěz poháru; jako trenér 2x mistr české ligy, 1x mistr ligy SAE
Ostatní: bývalý fotbalový univerzál, nejčastěji nastupující v záloze; na MS 1990 v Itálii byl kapitánem týmu, mezi záliby řadí gastronomii, víno, tenis, hokej a golf.



Ono je ale ošemetné, jestli ty hráče máte k návratu přemlouvat.

Hašek: „My nikoho nepřemlouváme."

Ale Tomáš Ujfaluši se vzdal reprezentace.
Hašek:
„Když se někdo vzdá, nemá cenu ho nutit, aby dále hrál. Ale když vycítí, že by měl zase chuť hrát, určitě ho přivítáme a budeme s ním mluvit."
Král:
„Myslím si, že i sám hráč může všechno přehodnotit a vrátit se. Ve fotbale i v hokeji je třeba si uvědomit, že se bavíme o reprezentaci. A tam není prostor pro nějaké přemlouvání! Když mluvím za hokej, tak mám pocit, že duch národní hrdosti je v poslední době na ústupu, což je škoda. Podívejte na minulost - Jágr, Straka, Hašek... Tihle kluci pro reprezentaci dýchali, byla pro ně vším. Což se také odrazilo na výsledcích. Byli ale taky vychováni v jiné době. A dneska? Pro mladé kluky je reprezentace na druhém třetím místě. Juniorský kemp v Americe je přednější. Pokud se tohle nezmění, nemůžeme myslet na to, že budeme hrát s Kanaďany a Rusy vyrovnané zápasy. Oni ten pocit v sobě prostě mají. Když se hraje hymna, mají ruku na srdci. Ne proto, že se to dělá. Ale oni to tak opravdu cítí."

Máte podobný pocit, že by obecně i u fotbalistů byla reprezentace na druhém místě?
Hašek: „Tohle je podle mě velký problém světového fotbalu. Protože ty obrovské finanční příjmy v klubech hráče nutí, aby se věnovali právě jenom svému týmu. Takže národní mužstva jsou v pozadí. Na druhou stranu si myslím, že i UEFA to tak cítí a musí zapracovat, aby to tak nebylo. A chci říct ještě jednu věc - tady v Česku se obecně podceňujeme vůči světu, nejen ve fotbale a hokeji. Myslíme si, že je tady všechno špatně, místo toho, abychom byli hrdí na to, jaká práce se tady udělala za posledních pár let. Spíše se podceňujeme. Když v ostatních zemích vidím, jaké tam mají obrovské problémy, přesto všude visí vlajky a lidé jsou na sebe hrdí, tak mi to přijde trochu líto. Věřím, že do budoucna fotbal i hokej v tomto ohledu půjdou příkladem. Fotbalisti to v sobě mají, jen je potřeba to z nich dostat."

Je i z tohoto hlediska důležité, aby se vrátil do národního týmu Pavel Nevěd? Právě on by mohl ukázat těm mladším cestu.
Hašek:
„Nejen on, ale i ostatní, kteří jsou v cizině a mají obrovské kontrakty. Když přijedou a pojedou v zápasech na doraz, tak jasně dají najevo, co pro ně znamená, že jsou z Česka. Pavel by to ještě zvýraznil, protože je legenda, nejlepší hráč na světě. Nebo se podívejte na Jardu Jágra, on tohle ukázal kolikrát - přijel, i když byl zraněný nebo měl jiné problémy. Nikdy nenechal mužstvo ve štychu. A takhle se zachovala i řada fotbalistů, to by se u nich mělo vyzdvihnout. Protože každý má potíže v zahraničí, kluby nejsou nadšené, když reprezentují. Ale kluci i tak přijedou, což je obrovská devíza."
Ivan Hašek v hovoru s předsedou ČSLH Tomášem KrálemFoto Michal Beránek SPORT

Vnímáte jako svůj osobní úkol zajistit, aby na olympiádě reprezentoval i Jaromír Jágr?
Král: „To není o přemlouvání. On je profík každým coulem - když bude ve formě a bude cítit, že mužstvu pomůže, pojede. Své tělo zná dokonale. O tom jsem přesvědčený. A pokud jeho rozhodování bude na hraně, vzhledem k tomu, jaký je, si myslím, že mužstvu pomůže. Na druhé straně vnímám i jiný problém."

Jaký?

Král:
„Nejde o Jardu, to myslím obecně. V případě, když to nevyjde, kritika novinářů i fanoušků je u nás tak drsná a odzbrojující, že se nedivím, že jsou některé hokejové i fotbalové hvězdy otrávené. Hráči to těžce nesou, i když jsou zvyklí na ledacos. My jsme na tohle ovšem extrémní. Když přijde úspěch, dokážeme naplnit náměstí a skákat jako jeden Čech. Ale když se něco nepovede, ti samí lidé jsou schopní hráče decimovat, až nepřiměřeně je kritizují. Dokážou hráče otrávit. Což je trošku české specifi kum. Lidi zapomínají na to, co všechno ti kluci udělali pro hokej v minulosti. Ty kritické reakce? To je někdy až moc silné kafe... Divil bych se, kdyby ten kluk ještě někdy měl chuť reprezentovat."
Hašek (souhlasně kýve hlavou): „Tohle mi taky vadí, to je prostě o respektu. Fotbalisté jsou tlačeni z klubů, aby nikam nejezdili. Kluci stejně přijedou, za hlavu hodí i osobní problémy. A když se něco nepovede, kritika je velká a nepřiměřená. Respekt k hráčům není jako v zahraničí. Tam jsou média při kritice ještě mnohem tvrdší, ale hráče více respektují."

Bulvár je teď v Česku asi více nasazený na fotbal, nemyslíte?
Král: „Asi je to i tím, že hokej toho v posledních letech, bohužel, moc nepředvedl, drží se v určitých kolejích. Kdežto od fotbalu všichni čekali hodně, jenže najednou to nešlo. Na hřišti byly výkyvy, na svazu taky proběhly turbulence. Takže bulvár hledal příčinu v pikantnostech, i když v nich to nebylo. Protože i fotbalisti jsou normální lidi, potřebují nějaké zážitky. A nesouvisí to nutně s tím, co se děje na hřišti. Jenže všechno se to nějak sešlo, takže zájem trefi l zrovna fotbal. Ale nemám strach, na hokej taky dojde. Nebudeme se podceňovat. Teď jsem každopádně rád, že je to nasměrované na kluky s míčem!" (smích)
Hašek: „Nepřál bych, aby vás to trefilo! (směje se) Ale je potřeba to brát jako realitu, ani ve světě se podobným věcem nevyhýbají."

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud