Zdeněk Janda
2. května 2010 • 12:47

Další ne Růžičkovi. Celkem již 25 omluvenek

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne. Ne. Ne. Další omluvenky během včerejška dostal reprezentační kouč Vladimír Růžička. Hokejový tým neposílí tedy ani Fleischmann, Erat a Hanzal! Už je tak jisté, že mužstvo ze Švédských her, které včera prohrálo 1:4 s Finy, bude vlastně totožné s tím, které se představí na šampionátu. Kdo by to čekal...



Pětadvacet. Na tomto astronomickém čísle se zastavil počet hráčů, kteří z nejrůznějších důvodů odmítli posílit mužstvo na mistrovství světa v Německu. Naposledy k nim přibyli útočníci Tomáš Fleischmann z Washingtonu, Martin Hanzal z Phoenixu (oba neprošli zdravotní prohlídkou) a Martin Erat z Nashvillu (operace kolena).

To je pro kouče Růžičku pořádná rána. „Co se dá dělat, budeme hrát s kluky, kteří jsou k dispozici. Nemám s tím žádný problém,“ snažil se zachovat chladnou hlavu. Přesto je jasné, že vnitřně ho to musí opravdu drásat. Vždyť takový nával omluvenek se opravdu hned tak nevidí.

Zleva Patrik Eliáš, Tomáš Plekanec a Marek Židlický se radují z gólu do slovenské sítěFoto Barbora Reichová (Sport)


I v minulých letech hráči posílali omluvy, ale tohle je opravdu extrém. „Je vidět, že obecně v našem hokeji ubylo těch opravdových srdcařů,“ povzdychl si kouč v rozhovoru pro Sport. Celý si ho můžete přečíst v zítřejším vydání.

Přes agenta mu vzkázal záporné stanovisko i útočník Petr Průcha z Phoenixu, který stále ještě neskousl, že ho trenér nezařadil do širšího olympijského výběru a veřejně řekl, že o takového hráče nemá zájem. Podobně je to i s Radimem Vrbatou.



„Ten mi napsal zprávu, že nejspíš nedorazí. A potom už jsem se mu asi tři dny nedovolal, takže s ním už ani nepočítám,“ řekl kouč. K týmu už se tedy v úterý připojí jen tři další hráči – Jaromír Jágr (Omsk) a obránci Michal Rozsíval (NY Rangers) a Filip Novák (Balašicha).

Tomáš Kaberle a Milan Hnilička se radují z vítězství a postupu do semifinále OH v TuríněFoto Michal Beránek (Sport)


Co to znamená? Že mužstvo z turnaje LG Hockey Games je víceméně už to, které odcestuje na mistrovství světa! Kdo by to byl tušil... Podívejte se na sestavu v zápase s Finy a přiznejte, kdo z vás by ještě před pár týdny čekal, že tihle hráči se představí v Německu.

„Já už jsem to ale i klukům před turnajem ve Švédsku říkal, že tak 85 procent z nich má šanci,“ uvedl Růžička. Teď jsou počty jasně dané – vzhledem k tomu, že se připojí už jenom tři hráči, tak současný výběr opustí nejspíš právě trojice, jeden útočník a dva obránci.



„Já ze šampionátu i přesto rozhodně nemám strach. Naopak je to obrovská výzva pro ty kluky, kteří sami asi vůbec nepočítali, že by na něm mohli startovat,“ zůstává Růžička v klidu. A dobrá zpráva pro české fanoušky – vždycky, když byl český tým na odpis, dokázal na mistrovství překvapit.

Třeba v roce 2000 v Petohradu (zlato) a v roce 2006 v Rize (stříbro). A ještě jedna podobnost s ruským turnajem před deseti lety – i tehdy se na něm představily pouze čtyři posily z NHL. Stejně jako tentokrát.

KDO SE OMLUVIL
Michal Birner (koleno)
Petr Čajánek (rodinné důvody)
Patrik Eliáš (osobní důvody)
Martin Erat (operace kolena)
Tomáš Fleischmann (neprošel výstupní prohlídkou)
Michael Frolík (zlomený nos)
Martin Hanzal (neprošel výstupní prohlídkou)
Jan Hejda (koleno)
Jiří Hudler (nezájem hrát pod Růžičkou)
Zbyněk Irgl (zánět dutin)
Tomáš Kaberle (únava)
Kamil Kreps (břišní sval)
Filip Kuba (operace zad)
Milan Michálek (operace kolena)
Zbyněk Michálek (zlomený palec na ruce)
Rostislav Olesz (zánět v ruce)
Tomáš Plíhal (kotník a koleno)
Roman Polák (zlomená klíční kost)
Václav Prospal (koleno)
Petr Průcha (zatrpklost vůči Růžičkovi)
Petr Sýkora (rodinné důvody)
Martin Škoula (není k sehnání)
Josef Vašíček (bolavá záda)
Radim Vrbata (zatrpklost vůči Růžičkovi)
Marek Židlický (palec na ruce)

Smutný kapitán českých hokejistů Patrik Eliáš
Smutný kapitán českých hokejistů Patrik Eliáš


Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud